НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.06.2018)

ПЛАТФОРМАТА ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА ВЕЧЕ Е АКТИВНА

Първата у нас интернет-платформа, на която могат да се подават сигнали за недостиг на лекарства бе представена на пациенти на VII Конференция на Федерация Български пациентски форум. Платформата е създадена от Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ) и вече е на разположение 24 часа в денонощието, информира Zdrave.net.

Федерация Български пациентски форум и БАРПТЛ декларираха, че обединяват действията си за изграждане на програма за сътрудничество за гарантиран достъп на българските пациенти до терапия, за съвместни действия за изграждане на ефективна нормативна рамка, която да позволи бърза доставка при доказан недостиг на лекарства и регламентиране на паралелен внос на лекарства, които са дерегистрирани поради причини, несвързани с лекарствената безопасност.

 

СТОЛИЧАНИ ПОДАДОХА НАД 4000 СИГНАЛА ЗА ПУШЕНЕ НА ОБЩЕСТВЕНИ МЕСТА В СОФИЯ

Над 4000 са сигналите в София за пушене на обществени места само за месец май, сочат данните на столичната Регионална здравна инспекция, информира Zdrave.net.

РЗИ-София е осъществила 4186 проверки в 3235 обекта. Проверени са 67 заведения за обществено хранене, 406 лечебни заведения, 1000 заведения за извънболнична помощ, 180 аптеки и други нехранителни обекти. Най-много са сигналите за пушене в нехранителни обекти – 2674, следвани от тези в лечебните и здравни заведения – 1706.

От столичната инспекция припомнят, че сигнали за нарушения относно забраната за тютюнопушене на територията на област София-град могат да се подават чрез формата „Подай сигнал”, както и на дежурен здравен инспектор – тел. 02/ 832 71 11 (8:30 ч. – 17:00 ч. в работни дни) и GSM 0889 822 626 (денонощно).

 

ЛЕКАРИТЕ СЕ ОБЯВИХА СРЕЩУ АНЕКСИТЕ КЪМ ДОГОВОРИТЕ В БОЛНИЦИТЕ

“Българският лекарски съюз настоява Министерство на здравеопазването и Надзорния съвет на Националната здравноосигурителна каса да спрат неправомерните опити за сключване на анекси към договорите с лечебните заведения за болнична помощ на базата на редукция на легла в новоприетата Национална здравна карта.” Това се казва в декларация, приета от делегатите на 68-ия редовен отчетно-изборен събор на БЛС, който се проведе в Боровец през уикенда, информира Remedia.bg.

Според делегатите на лекарския събор позоваването на този оспорван от съсловието нормативен акт, при влязъл в сила Национален рамков договор за медицински дейности за 2018 г., въвеждането на нови рестрикции и свръхрегулации ще доведат до нарушение на достъпа на пациентите до мeдицинска помощ и работата на лечебните заведения.

 

Главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев: СЪВРЕМЕННИТЕ ВАКСИНИ СА НАДЕЖДНИ

В България се правят около 2.2 млн. имунизации на година, съобщи пред репортер на радио “Фокус” – Варна главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев. Той уточни, че през миналата година са били подадени 61 съобщения за нежелани реакции след ваксинация на деца. От тях само при 11 е установено, че може да се търси връзка между ваксината и проявените странични ефекти. “От тези 11 неразположения, 10 са преминали”, допълни д-р Кунчев, който взе участие в дискусия по проблемите на имунопрофилактиката, организирана от РЗИ-Варна.Специалистът обясни, че в повечето случаи трудно може да се говори за странични реакции, защото на мястото на убождането се е появило зачервяване, подуване или болезненост. Той изтъкна още, че само при едно дете е имало съмнение за реална връзка между ваксината и развитите усложнения.

По д-р Кунчев в големите градове мнозина се поддават на неверни информации в социалните мрежи за опасностите, които крият задължителните ваксини. “Няма друго лекарство в света, което да бъде така проверявано както ваксините. В България се прилагат същите ваксини, както и в другите страни на ЕС”, подчерта д-р Ангел Кунчев. Той отбеляза, че в момента усилията на МЗ са съсредоточени върху това да предоставят научно обоснована информация за ползата от ваксините на родители, които се обявяват против задължителните имунизации.

 

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ОТ ВАРНА И БУРГАС ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ

С черни балони и фланелки майки на деца с увреждания протестираха във Варна и Бургас, информира БНР. Родителите са заявили, че протестите им са безсрочни и са насочени срещу неадекватната социална политика на държавата към децата и хората  в неравностойно положение с различни потребности.

“Децата ни са осъдени от държавата на смърт, споделила майка на дете с увреждане, защото след навършване на 18 години ще останат само с пенсия, която ще бъде крайно недостатъчна”.

Майките настояват за спешно приемане на закон за личната помощ и индивидуална оценка на състоянието на децата и особено на тези, навършили 18 г. Двата протеста са в подкрепа на инициатива, която се проведе в началото на юни пред Народното събрание в София.

 

През цялото лято: БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА РАК НА КОЖАТА

Безплатни прегледи за рак на кожата ще има цяло лято в Университетската специализирана болница по онкология в София, информира Clinica.bg.

Koнсултациите ще се водят от екипа на началника на Клиниката по дерматология в УСБАЛО доц. д-р Красимир Киров. Те ще се провеждат от 11:00 часа до 12:00 часа без предварително записване в кабинет 128 на Диагностично консултативния блок на болницата. Всеки желаещ може да се възползва, като за целта не е нужно да има направление по НЗОК.

На 13 юни 2018 г„доц. Красимир Киров ще изнесе лекция на тема „Профилактика на кожните тумори” в УСБАЛО от 13:00 часа. Тя е част от инициативата  на болницата„Училище за пациенти” и е насочена към медиите и пациентите. Поводът за нея е настъпващият летен сезон и нуждата от по-специфични грижи за кожата, както на плажа, така и в ежедневието.