НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2019)

БЪЛГАРСКИЯТ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ НАСТОЯВА ЗА ВЪВЕЖДАНЕ НА ПОТРЕБИТЕЛСКА ТАКСА ЗА ПРЕГЛЕД НА ДЕТЕ, КОЯТО ДА БЪДЕ ПОЕТА ОТ ДЪРЖАВАТА
С 204 „за“, 24 гласа „против“ и 8 „въздържали се“ делегатите на 70-я извънреден събор на Българския лекарски съюз приеха декларация за необходимите мерки, които трябва спешно да се вземат в здравеопзаването с оглед на поредицата протести в съсловието. Съборът упълномощи представители на УС на БЛС да подпишат анекс към НРД, информира Zdrave.net и публикува текста на декларацията:
“Ние, българските лекари, с тревога следим поредицата от протести в страната. БЛС се солидализира с изказаните от нашите колеги – педиатри от Специализираната болница по детски болести “Проф. д-р Иван Митев” проблеми. Те могат и трябва да бъдат решени чрез повишаване на цените на КП в болничната помощ и чрез повишаване на цените на медицинските дейности и капитацията в извънболничната. По-най бързият начин трябва да се договори увеличение на недофинансираните клинични пътеки за лечение на деца, бременни и в областта на пулмологията. Необходими са мерки, които да създадат устойчива и реална политика.
Ето защо БЛС настоява в спешен порядък да бъдат предприети следните действия:
• Да отпаднат лимитите за броя легла по клиники в Педиатрията. Ограничението да е общо за броя легла за педиатричните болници и отделения.
• БЛС настоява за увеличаване на цените на педиатричните клинични пътеки от 1-во до 3-то ниво още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018, като за тази цел се използва резерва на НЗОК.
• Въвеждане на потребителска такса за преглед на дете, която да бъде поета от държавата.
• Да се отпуснат допълнителни средства в размер на 6% от резерва на НЗОК, които да се използват за доболнична помощ още в рамките на сега действащия Анекс към НРД 2018.
• Изплащане на т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. с икономии реализирани от бюджета за болничната помощ за 2019 г.
• Достойно заплащане за всички работещи в здравния сектор, което да се реализира чрез реално остойностяване на труда на медицинските специалисти
• БЛС е на мнение, че само по този начин ще се гарантира спокойствието на пациента и придвидимост в системата.”

ДЕЛЕГАТИТЕ НА БЛС ВЕЧЕ ЩЕ ГЛАСУВАТ МАШИННО
Край на урните и опашките при избор на нови ръководства на Българския лекарски съюз. Това каза председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров, след като делегатите приеха всички решения на събора да бъдат гласувани машинно. Това ще съкрати както времето за взимане на решения, така и ще спести време, което преди се отнемаше за броенето на бюлетините, информира Zdrave.net.
Делегатите на 70-ия извънреден събор на БЛС гласуваха за отпадането на Акредитационния съвет. Структурата е въведена в устава през 2012 г., но за пет години тя не е успяла да постигне целите си. В мотивите към предложението за отпадане е записано, че първично заложената структура на Акредитационния съвет като сборна структура от шестима представители на УС, шестима представители на университетите и шестима представители на научните дружества на практика показа своята неспособност да работи като екип.
Делегатите отхвърлиха предложението на Варненската колегия за трети зам.-председател на УС на БЛС, който да отговаря за специализираната извънболнична помощ. Така структурата на УС остава в досегашния си вид – председател, двама заместник-председатели, главен секретар и 11 членове.