НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.05.2018)

КАТАСТРОФАТА С БРОЯ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ ВЕЧЕ Е ФАКТ
Медицинските сестри у нас непрестанно намаляват и ако не се вземат мерки, положението ще стане катастрофално – за това от години предупреждава Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи, а през последните години – и Българският лекарски съюз, и болнични директори. Както се вижда от новата Национална здравна карта обаче, катастрофата вече е факт, информира Zdrave.net.
Според документа за извънболничната помощ в страната (общо ПИМП и СИМП) са нужни 11 977 медицински сестри. Същият документ показва, че общият им брой е 6765. Единствената област в страната, която разполага с повече медицински сестри от необходимото, очаквано е столицата. София може да се похвали с работещи в извънболничната помощ общо 2529 медицински сестри, при отчетени нужди от 2383.
Ако следваме познатия израз „София не е България“ и изключим тази област от сметките, общата картина става още по-страшна: в извънболничната помощ работят едва 4236 медицински сестри при нужда от 9594.
На практика няма област в страната, в която броят на медицинските сестри да е дори близък до нужния, а на места разликата между налични и необходими кадри е около и над три пъти. Така например област Силистра разполага с едва 65 медицински сестри в извъболничната помощ при нужни 202; Кърджали – с 98 при нужни 272; Кюстендил – с 61 при нужни 222; Ловеч – със 70 при нужни 233, Ямбол – със 75 при нужни 220, Монтана – с 90 при нужни 242 и т.н. Дори във втория по големина град у нас Пловдив медицинските сестри са над два пъти по-малко от необходимите: при нужни 1209 в извънболничната помощ в града работят 573 медицински сестри.
В добавка, отдавна е известно, че работата, доколкото изобщо е възможна, се крепи на практика на медицински сестри в пенсионна възраст, които продължават да работят – такива са около 20% от сестрите у нас. Немалък е и процентът на сестрите, които са близко до тази възраст.
Всичко това сочи, че ако в близко бъдеще няма сериозна промяна в политиката спрямо тези кадри, здравната ни система ще спре да работи не заради лоша квалификация на специалистите ни или заради липса на качествена апаратура, а заради тотално обезкървяване откъм кадри. И не е случаен фактът, че утре, в деня на професионалния си празник, медицинските сестри няма да празнуват, а ще протестират.

ФЕЛДШЕРКА ОТ ШУМЕН Е ЗАПЛАШЕНА СЪС САМОРАЗПРАВА
Фелдшерка на Центъра за спешна медицинска помощ в Шумен е била заключена в дома на семейство от село Черноглавци, община Венец. Това съобщи началникът на Центъра д-р Илиян Илиев, информира Zdrave.net, позовавайки се на БНР.
Инцидентът е станал в сряда, около 19:00 часа, когато медицинският екип бил повикан на адреса на семейството. Те съобщили, че възрастна жена има здравословен проблем и има нужда от медицинска помощ. Фелдшерката влязла в дома, предложила да постави инжекция и помолила семейството да напусне стаята. Малко след това обаче една от жените в дома заключила вратата. Взели и мобилния телефон на медицинската специалистка,  започнали да я нападат и обвиняват за случай с тяхна близка, която имала проблем преди дни, а според тях от Бърза помощ не й помогнали. Шофьорът на линейката се притекъл на помощ на колежката си и така я спасил от физическа саморазправа.
Д-р Илиев уточни, че е подал сигнал в полицията и по случая е започнала проверка. Нападнатата жена е добре, но е стресирана. Въпреки инцидента фелдшерката ще продължи да работи в центъра.

СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ ДИСКУТИРАХА ИНФЕКЦИОЗНИТЕ БОЛЕСТИ
В Медицински университет – Пловдив за трета поредна година се проведе семинар, озаглавен „Уязвими ли сме днес от инфекциозните болести и как да се предпазваме?”.

Семинарът бе насочен към студенти по медицина от V курс във връзка с глобалната инициатива на Световната Здравна Организация „Ваксини -Глобален план за действие 2011-2020″ и Европейската имунизационна седмица 23-29 април 2018 г. под надслов „Предотвратявам. Защитaвам. Имунизирам”. Организатори на форума бяха преподаватели от Катедра „Епидемиология и МБС” – проф. д-р Стоилова и доц. д-р Кеворкян, а от Катедра „Инфекциозни болести и паразитология” – проф. д-р Комитова, информира Zdrave.net.

Семинарът имаше за цел да повиши осведомеността на бъдещите лекари относно мястото на имунопрофилактиката в превенцията и контрола на заразните заболявания, особено в светлината на нарастващите антиваксиналнонастроени групи от населението, включително и сред здравния персонал.

  • В програмата бяха включени три теми, посветени на актуални проблеми: Полиомиелита и ваксината, довела до ерадикация на заболяването в 4 от общо 6 региона на Световната Здравна Организация;
  • Цервикалния карцином и HPV ваксината, определена с право като втората противоракова ваксина в света след ваксината срещу хепатит В;
  • Антиваксиналните движения и интелигентния подход за справяне с тях.

Патриша Ламбърт, директор на Международния правен консорциум:
БЕЗДИМНИТЕ ЦИГАРИ СА МОДЕРНИ, НО ВРЕДНИ
Нова мода за пушачите залива пазара. Алтернативни и привлекателни продукти под формата на различни лъскави устройства заместват традиционните цигари, с претенцията, че са по-безвредни. Те обаче не са безопасни и имат нужда от същата регулация и ограничения каквито важат и за традиционните цигари – по отношение на реклама, акцизи, такси и забрана на ползването им в закрити помещения. Това послание отправи директорът на Международния правен консорциум Патриша Ламбърт по време на визитата си у нас, информира Clinica.bg.

„Тютюневата индустрия се движи с големи темпове напред и ние трябва да реагираме също толкова бързо, за да се справим с това”, призова тя.

Новите продукти са характерни с това, че се нагряват, но не изгарят и не отделят дим, а производителите им изтъкват, че са по-безвредни и щадящи здравето ни. Патриша Ламбърт обаче е категорична, че тази теза трябва да се постави под въпрос. Тя сравни традиционните цигари и алтернативите продукти с цяла и половин чаша отрова и заяви, че новите продукти са рискови и също могат да ни разболеят. „Това е бъдеще без дим, но не и без тютюн”, категорична е тя. Според нея се води агресивна и мощна рекламна кампания на новите продукти, които могат да „зарибят” дори и непушачите, лансирайки внушението, че не причиняват вреда за здравето.

„Ако искаш да откажеш някого от тютюна няма да създадеш толкова привлекателен и красив на външен вид продукт, а ще помогнеш на хората да избегнат вредата. По този начин всъщност се привличат нови хора, някои от които ще са деца. И дори сега младите хора да не могат да си позволят тези продукти, те ще продължават да изглеждат толкова привлекателно и ще дойде момент, в който вместо нови кецове за 300 долара, те ще си пожелаят алтернативна цигара”, коментира още Патриша Ламбърт.

Патриша Ламбърт апелира политиците и адвокатите на различните държави съвестно и внимателно да разгледат всички правни рамки и да третират алтернативните продукти със същите регулации както и цигарите.

Комитетът по обществено здраве към Междутериториалния съвет на Националната здравна система на Испания издаде предупреждение за здравните рискове от употребата на тютюневи изделия без нагряване и препоръча те да не се използват.

МЕДИЦИТЕ ОТ МБАЛ-ЛОВЕЧ ОТНОВО ИЗЛЯЗОХА НА ПРОТЕСТ
Медиците от Многопрофилната болница в Ловеч излязоха на пореден протест заради неизплатените си заплати. На днешния празник на града те организираха голямо протестно шествие заради неясното бъдеще на лечебното заведение, съобщи БНР. Трета поредна седмица те настояват държавата и останалите акционери на лечебното заведение да предприемат спешни мерки за спасяването му от закриване заради тежкото финансово състояние.
Протестиращите медици от Ловешката болница оградиха с жива верига хотел “Ловеч”, където се провежда официалният коктейл по повод празника на града. Медиците се надяват да привлекат вниманието на присъстващите представители на властта към проблемите на лечебното заведение. В протеста се включиха и граждани на Ловеч, сред които майки с бебешки колички. Протестното шествие бе подкрепено отново и от таксиметровите шофьори.

ПРЕЗИДЕНТЪТ РУМЕН РАДЕВ ВРЪЧИ ОРДЕНИ НА ИЗЯВЕНИ ХИРУРЗИ
Светила в българската хирургия получиха ордени от президента Румен Радев за високи постижения в развитието на специалността. В Гербовата зала държавният глава отличи проф. д-р Петър Червеняков, проф. д-р Радослав Гайдарски и проф. д-р Темелко Темелков за заслугите им в областта на медицината, информира Clinica.bg.

“Българското общество трябва да цени и уважава своите ярки личности, а това сте вие – хората, които с много труд, постоянство и целеустременост изграждате своя професионален път, като допринасяте за благоденствието на цялото ни общество”, обърна се президентът към специалистите.

Академик проф. д-р Петър Червеняков бе отличен с орден „Стара планина” – първа степен, за постижения в областта на гръдната и сърдечно-съдовата хирургия. Уважаваният хирург е изобретател, внедрил е 40 нови оперативни метода, автор е на стотици научни публикации. През дългия си професионален живот е извършил над 30 000 операции и асистенции.

Проф. д-р Радослав Гайдарски беше отличен с орден „Св. св. Кирил и Методий” – огърлие. Той е учител на три поколения млади хирурзи, основен преподавател на студенти и специализанти.

С орден „Св. Св. Кирил и Методий” – огърлие, президентът удостои и проф. д-р Темелко Темелков – един от най-уважаваните тясно специализирани коремни хирурзи в България,допринесъл за развитието на МУ-Варна.