НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.03.2019)

94 СА СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ Е НАС
Случаите на морбили в страната са 94, но се очаква да продължат да се увеличават. Това съобщи за Clinica.bg главният санитарен инспектор доц. Ангел Кунчев. Той поясни, че заболеваемостта засега не излиза сериозно от двата основно засегнати региона – Благоевград и София – област.
„Във Варна и Бургас имаше отделни случаи на хора, които са пребивавали в тези региони, появиха се и в Разлог, Банско, Добринище. Със сигурност ще има още, коментира епидемиологът.
Нормално е случаите да се увеличават тъй като след като се внесе заразата, тя започва да циркулира в страната. Където вирусът срещне неимунизирани деца или възрастни, те ще се разболеят”, подчерта той.
Заразата от морбили беше внесена у нас от чужбина. Още при първите случаи бяха изпратени проби в германската регионална референтна лаборатория за диагностика. Доказаният морбилен генотип е B3, вариант Dublin-4299, показват анализите. Той е доминантно циркулиращ в Италия, Германия и Гърция и има вносен за България характер, категорични са специалистите ни.
Единственият начин да се ограничи заболеваемостта от подобни заразни болести е спазването на задължителния имунизацуонен календар. Министерството на здравеопазването е осигурило достатъчни количества ваксини срещу морбили, паротит и рубеола и апелира родителите да не се поддават на антиваксърските течения, а да предпазят децата си.

1100 ДУШИ У НАС СЕ НУЖДАЯТ ОТ БЪБРЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ
За 50 години в УМБАЛ “Александровска” са трансплантирани 1500 българи, като съотношението е 35% от жив и 65% от трупен донор. Това стана ясно по време тържественото честване на 50 години трансплантационна дейност в България, информира Zdrave.net.
Според изнесените данни към момента в листата на чакащи за бъбречна трансплантация са 1100 души, но реалният им брой бил много по-голям. В момента в България 4000 души са на хемодиализа, а още толкова са с различна степен на бъбречна увреда.
Към момента в лечебното заведение се наблюдават 670 бъбречнотрансплантирани пациенти. Над 65% от тях работят, други са ученици, студенти или пенсионери.
България е от пионерите в Европа в областта на бъбречните трансплантации. Преди 50 години за първи път екип на Александровска болница присажда бъбрек на 49-годишна жена, припомни доц. Марин Георгиев. Той допълни, че в момента болницата разполага с четири подготвени екипа.
По време на честването беше награден проф. Петър Панчев с Почетен знак за цялостен принос, а като основоположници на трансплантационната дейност у нас бяха наградени проф. д-р Христо Куманов, д-р Колю Николов и доц. д-р Георги Тенев.

БЛИЗО 400 ЖЕНИ СЕ ВЪЗПОЛЗВАХА ОТ БЕЗПЛАТНИЯ СКРИНИНГ НА МИОМНА БОЛЕСТ В ТРИ СТОЛИЧНИ БОЛНИЦИ
Общо 337 жени са били прегледани по програмата “Скрининг на миомната болест”, показват резултатите от тазгодишната февруарска кампания на Столична община. 40% от всички дами имат симптомите на заболяването.От тях 84 са насочени за медикаментозно лечение, а 62 – за операция, съобщи Stolica.bg.
Безплатният скрининг се осъществи в три болници – общинските Първа САГБАЛ “Св. София” и Втора САГБАЛ “Шейново”, и държавната АГ болница “Майчин дом”.
Миомните възли са доброкачествени образования, които са резултат от хормонален дисбаланс и се появяват във фертилна възраст. Лечението е много разностранно и индивидуално. Оперативна намеса се предприема при размер над 10 см на миомата, разясниха АГ специалистите.
На 1-ви април 2019 г. ще стартират безплатни прегледи за рак на млечната жлеза в 7 болници в столицата, както и безплатни консултации за рак на щитовидната жлеза в 3 лечебни заведения в София, съобщиха от Столична община.

Д-р Гергана Гешанова: ПУШЕНЕТО С НАРГИЛЕ СЪЩО ВРЕДИ
В България след здравната парламентарна комисия членовете на образователната комисия също одобриха промени в Закона за здравето, с които се предлага регламентирана забрана за пушене на изделия за водна лула, несъдържащи тютюн, както и ограничения в продажбата за деца, информира БНР.
По данни от изследване на СЗО България се нарежда на пето място сред 42 страни по пушене с наргиле поне веднъж седмично сред децата между 11 и 13 години и второ място сред 15-годишните.
“Мерките срещу пушенето и “модата” на наргилето – и у нас, и в Европа – даже закъсняха – категорична е д-р Гешанова. – Явно не си даваме сметка каква е вредата. Битува някакво убеждение, че щом димът минава през вода, то вредата е по-малка. Остават малки частици, които не само се вдишват, но и навлизат по-дълбоко в дробовете. Горенето и ароматите допълнително влияят негативно върху различни системи на човешкия организъм. Създаваната от пушенето зависимост не води до добро, и това трябва да осъзнаят младите хора”. Това коментира д-р Гергана Гешанова, специалист по вътрешни болести и по превантивна медицина, и председател на Национална коалиция за живот без тютюнев дим.
Освен всичко останало “водната лула” се ползва от много хора и това води до разпространение на туберкулоза, някои форми на хепатит и други заразни болести, изтъкна специалистката.

ДЕТСКИ СПЕЦИАЛИСТИ ОТ УМБАЛСМ “ПИРОГОВ” ПРЕГЛЕДАХА НАД 300 ДЕЦА В “ПИРОГОВ”
В събота, 9 март 2019 г., най-добрите детски специалисти на УМБАЛСМ „Пирогов“ прегледаха над 300 деца в МБАЛ “Д-р Братан Шукеров” – Смолян, съобщи Zdrave.net.
„За втори път сме в Смолян. Изключително ни е приятно и сме много благодарни на инициативата “Детско здраве – Пирогов”, която д-р Дариткова и здравната комисия подкрепиха. Прави впечатление, че за разлика от миналия път, когато повечето бяха дошли от интерес, сега повечето малки пациенти са вече насочени към конкретни специалисти и се вижда, че те са за оказване на болнична медицинска дейност. Насочили сме ги, казали сме какво трябва да бъде направено. Така, че ги чакаме в следващите три до шест месеца“, обясни проф. д-р Балтов – директор на болница „Пирогов“. Той допълни, че при прегледите се установило, че десет момичета са с начални и сериозни гръбначни изкривявания – сколиоза. Всички са насочени за специални центражи и рентгенови снимки, от които да бъдат изведени техните деформации и да се вземе съответно решение за лечението – дали да бъде само лечебна физкултура, лечебна физкултура с корсет или на по-тежко оперативно лечение“, коментира проф. Балтов.
Миналата година специалисти от „Пирогов“ посетиха 12 града. От началото на тази година те са преглеждали във Видин, Сандански и Смолян. Предстои да осъществят прегледи в Ямбол, Кърджали и Силистра.
Проф. Балтов съобщи, че до края на юни месец се предвижда въвеждането на телемедицина за комуникация между лечебните и здравните заведения в България, като центърът ще е в „Пирогов“.

“ПИРОГОВ” ПОЛУЧИ ДАРЕНИЕ ОТ САКСОНСКА ПРИНЦЕСА С БЪЛГАРСКИ ПРОИЗХОД
УМБАЛСМ “Н. И. Пирогов” получи дарение на електрически болнични легла, проходилки и медицински помощни средства втора употреба, които ще подпомагат лечебния и болничен престой на пациентите на спешната болница. Това се случи благодарение на г-жа Теофана фон Саксен, саксонска принцеса от български произход. Родена е през 1949 г. в България. Баща ѝ – Петър Аладжов е бил директор на Българска търговска банка.
Официално дарението прие зам.-изпълнителният директор на “Пирогов” проф. д-р Николай Габровски. Той изказа благодарност към онези българи от чужбина, които помагат на родината си с каквото могат. Благодарност поднесе и д-р Асен Меджидиев, завеждащ Отделението по УНГ на “Пирогов” и председател на Столичната Лекарска на БЛС.
Благодарение на усилията на принцеса фон Саксен до момента в България са доставени над 3000 болнични легла и медицински помощни средства.

НОВ ЕКИП ОТ ВОЕННИ МЕДИЦИ ЗАМИНА НА МИСИЯ В МАЛИ
Нов екип от четирима български военни медици замина за Мали, съобщиха от Военномедицинска академия (ВМА). За 20-и път от 2013 г. насам наши специалисти участват в Мисията на Европейския съюз за обучение на силите за сигурност на африканската държава.
Поредният екип ще се грижи за здравето на личния състав на щаба на операцията, който е базиран в столицата Бамако. Продължителността на мисията е 4 месеца, а смяната на военните медици става на ротационен принцип.
Българските военни медици участват в различни хуманитарни и мироопазващи мисии в чужбина повече от век, като винаги са получавали отлична оценка за представянето си. Освен в горещите точки на света, нашите военни лекари са в постоянна готовност да помагат на населението и в мирно време – при природни бедствия, производствени аварии, терористични актове.