НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (11.01.2019)

СТАРТИРАТ РЕДОВНИ ДОМАШНИ ПОСЕЩЕНИЯ ЗА ДЕЦА ДО 3-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
За всички деца на възраст от 0 до 3 години ще има редовни домашни посещения от медицинско лице. Патронажната грижа е заложена в проекта на Националната стратегия за детето за периода 2019-2030 година, информира БНР.
Документът е качен на сайта на социалното министерство за становища от всички заинтересовани страни в срок до 08.02.1019 г. По предложение на Министерския съвет стратегията ще бъде приета от Народното събрание.
В документа е записано, че близо 42% от българските деца или над 509 хил., живеят в риск от бедност или социално изключване. В проекта “Национална стратегия за детето” е заложено разработване и приемане на закон за детето и семейството през 2019 година, както и цялостна реформа в областта на правосъдието за деца.
Сред набелязаните мерки е въвеждане на пълна и изрична забрана за телесно наказание на деца и криминализиране на домашното насилие. Предвиждат се и нормативни промени за предоставяне на акушерска помощ на здравно неосигурени бременни жени с цел разширяване на достъпа до здравни грижи и проследяване на бременността.

АНЕКСЪТ КЪМ НРД 2018 ВЕЧЕ Е В СИЛА
Анексът към Националния рамков договор за 2018 г. бе обнародван днес в „Държавен вестник“, с което документът влезе в сила, информира Zdrave.net.
Анексът към НРД 2018 беше подписан в края на миналата година и бе окачествен като успех в преговорите от страна на ръководството на Българския лекарски съюз.
За 2019 година средствата в сектора са повече, договорените обеми медицински услуги по НРД – също. Бяха запазени цените за лъчелечение въпреки, че имаше идея за намаляването им. Бе записана и важна за болничната помощ договореност – да бъдат изплащани средства за надлимитна дейност, в случай, че до 30 септември 2019 г. останат неусвоени такива в перото.

ПИТАТ НОИ ЗА ПРАВАТА ПРИ БОЛЕСТ И РАЖДАНЕ НА ДЕТЕ
Какви са правата на човек при болест и раждане на дете са били най-честите въпроси, с които хората са потърсили Националния осигурителен институт (НОИ). За изминалите шест години експертите в него са отговорили на повече от 1.1 млн. обаждания, информира Clinica.bg.
Най-голямата част от обажданията (36%) на единния телефонен номер 0700 14 802 са засягали паричните обезщетения за временна неработоспособност и майчинство. Данните сочат още, че информация за пенсиите търсят една пета от потребителите, а 8% се интересуват от паричните обезщетения за безработица. Други 5% пък задават въпроси относно предлаганите от НОИ електронни услуги.
Останалите 31% звънят по различни теми, сред които въпроси за програмата „Профилактика, рехабилитация и отдих”, фонд “Гарантирани вземания на работниците и служителите”, осигуряване на самоосигуряващи се лица, трудови злополуки и професионални заболявания. Поне една трета обаче от запитванията, групирани по различни други теми, са от компетенцията на други институции.

НОВ ПРОТЕСТ В ЦЕНТЪРА ЗА ПСИХИЧНО ЗДРАВЕ В СОФИЯ
„Целта на жълтата жилетка по принцип е да увеличи видимостта на пътя. Ние искаме да увеличим видимостта в психиатрията.“ Това заяви пред Bulgaria ON AIR д-р Чавдар Дилов от Центъра за психично здраве в София, информира Zdrave.net. Работещите в центъра лекари и медицински сестри вече пети ден посрещат пациентите с жълти жилетки в знак на протест срещу ниското си заплащане и лоши условия на труд. Те настояват за нов колективен трудов договор, но ръководството на лечебното заведение е отказало такъв.
Д-р Дилов обясни, че работещите в психодиспансера искат да излязат на светло, „защото през последните 10-20 години се наложи по различни причини да скрием пациентите си от обществото, за да не го дразним, и същевременно покрай това скриване на пациентите и ние се скрихме. Сега е време да излезем на светло и да станем видими“, заяви лекарят.
Исканията на протестиращите са да се увеличат средствата в психиатрията, които, по думите им, са на принципа „колкото остане“. Според тях условията за труд и за лечение на пациентите в Центъра са мизерни, тъй като няма средства за подобряване на базата, заплащането им също е твърде ниско. Те настояват за преместване на центъра в друга сграда, както и да се промени начинът на плащане на извънредния труд, който в момента е в пъти по-малко от предвиденото по Кодекса на труда.

НЕИНВАЗИВЕН ТЕСТ ОПРЕДЕЛЯ БЕЛОДРОБНАТА ЗРЯЛОСТ НА ПЛОДА
За първи път в България се прилага неинвазивен метод за определяне на белодробната зрялост на плодa. От него могат да се възползват пациентките на най-голямата акушеро-гинекологична болница в страната „Майчин дом”, информира Clinica.bg. Изследването е на принципа на ехографията и е напълно безболезнено, разказват медиците. Системата изчислява и определя в реално време степенната на белодробна зрялост и риска от развитие на усложнения в ранният неонатален период.
В случаите на бременност, при която има риск бебето да се роди преждевременно, лекарите препоръчват да бъде направено изследване, което да определи белодробната зрялост на плода. Това е много важно, защото неонаталното белодробно заболяване продължава да бъде главен проблем при преждевременно родените бебета. Степента на развитие на белите дробове е основен критерий за вземане на решение дали се налага предизвикано раждане при усложнения в здравето на майката.
До момента белодробното развитие на плода се опредeляше чрез амниоцентеза. Това е процедура при която се взима малко количество околоплодна течност.

КАТЕДРАТА ПО ОРТОПЕДИЯ КЪМ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА С МОДЕРЕН ЕХОГРАФ ОТ НОВО ПОКОЛЕНИЕ
Катедрата по ортопедия получи от МУ-Варна модерен ехографски апарат от ново поколение, оборудван специално за приложение в мускул-скелетната система, информира Zdrave.net. Апаратът ще се използва както за хирургични ортопедични интервенции, така и за научно изследователската и обучителна дейност в университета. В България за първи път се внедрява подобен апарат от високо поколение, който традиционно се използва в елитните клиники в Европа. Новата апаратура дава възможност както за високоспециализирана диагностична и предоперативна дейност, така и за извършване на оперативни интервенции под ехографски контрол.
Първата операция, която лекарите извършиха, бе ахилотомия под ехографски контрол. Ахилотомията е част от лечението на криво ходило, но с помощта на новия апарат специалистите получават точна информация за прецизността на извършената интервенция и на резултатите.