НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.12.2018)

Здравният министър Кирил Ананиев: ЯСНОТА ЗА НОВИЯ ЗДРАВНООСИГУРИТЕЛЕН МОДЕЛ ЩЕ ИМА В НАЧАЛОТО НА СЛЕДВАЩАТА ГОДИНА

Срокът на заседаване на работните групи, които се занимават с вариантите за бъдещ модел на здравното ни осигуряване, е удължен. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV, информира Zdrave.net.
„Тези 5 работни групи продължават да работят, дебатът е сериозен. Наложи се да удължа работата на работните групи с още две седмици, за да може да се консолидираме около един модел, който да бъде приемлив за повечето от българските граждани. Между другото ще посоча, че се появиха и предложения за други модели – френския модел, холандския модел. Те в момента също се дебатират“, коментира той.
Министърът информира още, че окончателно решение за това какъв да е моделът у нас ще има най-вероятно в началото на следващата година.

ИЗГРАЖДАТ ДОПЪЛНИТЕЛЕН КОРПУС ЗА НОВАТА ДЕТСКА БОЛНИЦА
За да стане „Лозенец” пълноценно функционираща детска болница, капацитетът й трябва да се увеличи повече от два пъти. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев пред bTV, информира Zdrave.net.
„Тази болница има някъде около 220 легла. За да бъде многопрофилна детска болница, тя трябва да има поне 550 легла, т.е.двойно повече. Предвиждаме да изградим още един корпус с топла връзка между болница „Лозенец“ и новата сграда с оглед осигуряване на пълния капацитет на тази болница”, обясни той и уточни, че за надграждането на болницата ще са необходими 35-40 млн. лева. За целта ще бъдат привлечени и европейски средства. Ангажимент за това е поел еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис.
Министърът уточни, че медиците от УБ “Лозенец” сами ще изберат къде да работят – в новата детска болница или в други болници. От думите му стана ясно, че Медицинският факултет към СУ няма да бъде закриван, а учебната и клиничната база в болница „Лозенец” ще се запази за теоретическо и практическо обучение на студенти.
Здравният министър изтъкна, че финансовото състояние на болницата не е добро, тъй като има просрочени задължения в размер на 33 милиона лева и поети ангажименти над 60 милиона лева. „В същото време работещите в болницата не бяха получавали месец-месец и половина заплати. Правителството взе необходимите мерки, за да разплати дължимите заплати. А освен това са прехвърляни средства от разходи за персонал, за издръжка, за капиталови разходи. Има доста неща, които ще констатира Агенцията за държавна финансова инспекция”, коментира Ананиев.

10 000 ПАЦИЕНТИ У НАС ЕЖЕГОДНО СЕ ВКЛЮЧВАТ КЛИНИЧНИ ИЗПИТВАНИЯ
Около 10 000 нови пациенти се включват всяка година в клинични изпитвания на над 500 центъра в България. Заетите в сектора са около 3000 души. Прекият финансов поток, генериран от клинични изпитвания у нас през 2017 г., е 178 млн. лева, като 41 млн. лева от тях са плащания към бюджета като данъци, такси, осигуровки. Това бе съобщено по време на семинар за журналисти на тема: „Значението на клиничните изпитвания за пациентите, медицинските специалисти и здравните власти“, който се проведе на 7 декември 2018 г. в Боровец. Организатор бе Българската асоциация по клинични проучвания (БАКП), информира Zdrave.net.
Председателят на Управителния съвет на БАКП д-р Иван Георгиев коментира, че клиничните проучвания имат голям положителен ефект върху здравеопазването на България. Те осигуряват достъп до иновативно и висококачествено лечение на пациентите без значение от здравноосигурителния им статус. Той припомни, че преди даден изследван продукт да бъде достъпен за обикновените пациенти, могат да изминат до 7-8 години. Изпитванията са особено важни и за българските лекари, защото осигуряват възможност за натрупване на опит с нови технологии, още една терапевтична алтернатива, работа в международни екипи и допълнителни доходи, изтъкна експертът.
Клиничните изпитвания имат и своите рискове, поради което са въведени стриктни регулации за извършването им. В основата на тези регулации стоят хармонизираните правила за добра клинична практика. Някои от основните етични принципи са: ползите да са по-големи от известните рискове, за доброволно информирано съгласие, за квалификация на изследователите и др.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” СЕ СДОБИ С МОДЕРЕН ПЕТ СКЕНЕР
УМБАЛ “Александровска” вече разполага с новия ПЕТ скенер от последно поколение. Той ще заработи в началото на 2019 г. в Клиниката по нуклеарна медицина, информира Clinica.bg. Апаратът дава възможност за провеждане на всички видове хибридни ПЕТ/КТ изследвания с перфектно качество. Поради своите параметри ПЕТ скенерът позволява изследвания покриващи цялото тяло на пациенти с тегло до 227 кг., информира Clinica.bg.
„Системата е окомплектована с аксесоари за максимален комфорт на пациентите по време на изследването. Апаратът притежава специализирана интерактивна техника за откриване на малки лезии за прецизна диагностика”, обясниха от университетската болница.
Основно преимущество на системата е, че позволява провеждане на ПЕТ/КТ изследванията с намаляване на инжектираната доза радиофармацевтик с 50%, което
прави изследването значително по-щадящо за пациентите, които се нуждаят от него. Заедно с това голямата чувствителност на детекторната система води до намаляване на времето за изследване с 50%. Новият ПЕТ/КТ е единственият в страната апарат с възможност за провеждане на синхронизирано с дихателния цикъл изследване за изключително прецизна локализация на белодробни лезии. Апаратът е изключително подходящ и за педиатрични изследвания, поради наличието на най-съвременните нискодозови технологии.

БЪЛГАРСКИ РЕЖИСЬОР И ПЕДАГОТ ПОЛУЧИ СВЕТОВНО ПРИЗНАНИЕ ЗА СЪЗДАВАНЕ НА ТЕАТРАЛНА РАБОТА С НЕЗРЯЩИ
Българският актьор, режисьор и педагог доц. д-р Велимир Велев получи световно признание за работата си с незрящи. Школата „Училище за зрение“ в неговия „Невиждан театър“ е почетен финалист на Youth Democracy Award 2018 към Правителсвената федерална агенция за гражданско образование на Германия, информира Zdrave.net.
Проектът му е избран между 90 предложения от цял свят с висока социална значимост. Наградата за младежка демокрация номинира проекти със силен хуманен ефект и стойностен дълготраен принос в културния и социалния живот, европейската интеграция и укрепващи и насърчаващи демокрацията като цяло.
Школата „Училище за зрение“ е и един от 25-те проекта, подкрепени от Обществения борд на Telus International, в чийто тазгодишен конкурс участват 277 предложения.
Доц. д-р Велимир Велев е един от възпитаниците на театралната легенда проф. Юлия Огнянова. Преподавател e в НАТФИЗ, както и в националните академии на Хърватия и Черна гора. Създател на концепцията „Невиждан театър“ – навлизане в „невъзможната“ за незрящите територия на сценичните визуални изкуства – театър на сенките, марионетки, импресии, Театър на маските. 20 учебни маски вече са изработени с финансовата подкрепа на Дирекция „Превенция, интеграция, спорт и туризъм“ към Столична община. Новият спектакъл с маски ще се осъществи и с финансовата подкрепа по линия на Програма “Дебюти” на Националния фонд „Култура“.