НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.10.2018)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСКА 5 МЛН. ЛВ. ЗА ОБНОВЯВАНЕ НА ХЕМОДИАЛИЗНАТА МРЕЖА
Здравното министерство предоставя на 29 държавни лечебни заведения близо 5 млн. лв. за ремонт и закупуване на хемодиализна техника и оборудване. Парите са част от 8,1 млн. лв., които Министерство на здравеопазването получи с Постановление на Министерския съвет в края на септември, съобщиха от пресцентъра на ведомството. Със средствата ще бъдат ремонтирани хемодиализни отделения и ще бъдат закупени хемодиализни апарати, легла за хемодиализа и водоочистващи системи.
Разпределението на средствата е съобразено с отправените от болниците искания за инвестиции в ремонти и преоборудване на хемодиализни структури на многопрофилни лечебни заведения на територията на градовете: Сливен, Пазарджик, Перник, Хасково, Шумен, Габрово, Видин, Търговище, Варна, Русе, Кюстендил, Враца, Ловеч, Разград, Ямбол, Кърджали, Бургас, Велико Търново, Смолян, Стара Загора, Силистра, Благоевград, Добрич, Монтана Пловдив и София.
С другите близо 3 млн. лв. ще бъдат осъществени ремонтни дейности и ще бъде закупена апаратура, съгласно приоритетните искания, постъпили в МЗ от лечебните заведения.

НЗОК ЩЕ ПЛАЩА МЕДИЦИНСКО ИЗДЕЛИЕ НА ПРОИЗВОДИТЕЛ, АКО ТО СЕ ПОКРИВА ОТ ДРУГИ ТРИ ФОНДА
НЗОК ще плаща директно на производител за определени групи медицински изделия. Тази промяна залегна в проект за изменение на Наредба 10 по предложение на здравния фонд, която вече е публикувана за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
По време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК на 27 септември 2018 г. управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев разяснява нуждата от тази промяна така: „До момента договарянето, което е провеждано в НЗОК, позволява за една и съща група медицински изделия да се явят много производители, определя се някаква стойност и от там нататък всичките тези N броя производители имат право да си продават по болниците, болниците купуват и т.н. С промяната, за определена група медицински изделия, когато критериите за качество, които се въвеждат, са приложими за цялата група, Касата ще обяви бройка за която ще плати за цялата година и ще сключи договор с един производител, а не както е в момента с N броя“.
По думите му, идеята е, че когато на даден производител се гарантира количество, той ще намали цените.
Д-р Дечев е категоричен, че на първо място това ще се направи за стентовете. „Близо 50% от разходите на Касата за медицински изделия са там. Общо взето там са две групи – с покритие лекарствено и без покритие лекарствено. Няма световен производител, който да не покрива и двете групи“, посочва управителят на Касата.
Сред критериите за заплащане на тези изделия от НЗОК е те да се покриват от най-малко три чужди фонда и да са минали най-малко три международни клинични проучвания.

ЗДРАВНАТА КАСА ЩЕ ИСКА РАЗБИВКА НА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ, ЗА КОИТО ПЛАЩА НА ЧУЖДИ ЗДРАВНИ ФОНДОВЕ
Финансовите документи, подавани от чужди здравни фондове към НЗОК, да съдържат не само името на лицето и сумата за плащане, а и подробна разбивка на извършените медицински дейности. Това ще поискат представителите на Касата на предстоящите си срещи с представители на германски и австрийски здравни фондове, съобщи Zdrave.net.
„Аз предлагам по време на преговорите да изискваме от тези фондове тогава, когато се касае за S1, т.е. не за планово лечение, да ни представят информация не само за лицето и парите, които трябва да платим, а какво е извършено на пациента, къде е извършено и от кого е извършено“, казва по време на заседанието на Надзорния съвет на НЗОК от 27 септември т. г. управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев.
Проблемът стои отдавна пред Здравната каса и е обсъждан многократно от надзорниците. И досега обаче НЗОК няма представа за какво точно плаща на чуждите здравни фондове.
Срещите с представители на австрийски и германски каси ще се проведат този месец, а от българска страна в тях ще вземат участие председателят на Надзорния съвет на фонда Жени Начева, управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев и Пламен Таушанов от Надзора.
Основната цел на срещите всъщност са преговори във връзка с изплащането на дълговете на НЗОК към чуждите каси, които през последните години нараснаха до над 240 млн. лв., от които просрочените в началото на годината бяха над 130 млн. лв. Очаква се обаче през 2019 г. просрочените задължения към чужди фондове да бъдат изчистени. За целта Касата планира в бюджета й за следващата година да бъдат отделени 160 млн. лв.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ ПОДКРЕПЯ НЯКОИ ИДЕИ НА БСП ЗА РЕФОРМИРАНЕ НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО
Сдружението на общинските болници (СОББ) одобрява някои от идеите на БСП за реформиране на здравеопазването, включени в програмния документ “Визия за България”. Това стана ясно след среща на лидера на БСП Корнелия Нинова и членове на Националния съвет на лявата партия с представители на СОББ, информира Redmedia.bg.
По думите на д-р Тотев срещата е била полезна и на нея са били представени рационални предложения, които биха могли да бъдат приложени и да доведат до нещо по-съдържателно и по-добро.
” Готови сме с изготвената от нас технология в продължение на 6 години да подпомогнем изпълването със съдържание и конкретика на предложените от левицата мерки. Можем да си бъдем взаимно полезни, така че здравеопазването да бъде обърнато изцяло към пациента и да донесе нужното удовлетворение на лекарите”, изтъкна председателят на СОББ. Д-р Тотев припомни, че на протест, миналата година, общинските болници са заявили, че това е пределът на възможностите им да функционират. По думите му са обещани мерки, част от които са били взети, но реално нещата не са се променили.

ПАЦИЕНТИТЕ С ЕПИЛЕПСИЯ – ВСЕ ОЩЕ СЪС ЗАТРУДНЕН ДОСТЪП ДО ДИАГНОСТИКА И ЛЕЧЕНИЕ
Достъпът на пациентите с епилепсия до адекватна диагностика и лечение продължава да е затруднен. Евтини медикаменти за лечение на епилепсия постоянно напускат страната ни, информира Zdrave.net. Основните причини за това са както реекспортът, така и нерешените докрай проблеми със заличаването на така наречените медикаменти „призраци“. С тях някои фирми изкуствено подбиват реимбурсния пазар по НЗОК, а след това не ги внасят. Крайният резултат е, че се изтеглят и по-скъпите препарати, а пациентите остават без терапия.
Това стана ясно по време на национална конференция на тема „Епилепсията – равни възможности“, която се проведе днес в София. Събитието се организира от Асоциацията на родителите на деца с епилепсия (АРДЕ) по случай 20 години от нейното основаване. Участие в него взеха представители на МЗ, МТСП и МОН, а специален гост беше проф. Мартин Броуди, президент на Международното бюро по епилепсия – IBE.
Добрата новина е, че тази година у нас започна да се прилага нова терапия за лечение на епилепсия. Тя е предназначена за хора с туберозна склероза комплекс (ТСК), при която над 75% от пациентите имат и епилептични пристъпи.

НОВ ЦЕНТЪР ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ В БУРГАС
Нов Център за подкрепа на хора с увреждания ще бъде създаден в Бургас. Общо 90 души ще имат възможност да използват неговите услуги, информира БНР.
Бъдещият център ще могат да използват 30 души с тежки множествени увреждания и 60 за почасови услуги, поясни Мая Казанджиева от Община Бургас и добави:
“Ще закупим специализирано оборудване, което ще включва уреди за рехабилитация, включително сме заложили иновативни софтуери за управление с поглед, за да могат хората да общуват с нас – тези, които нямат никакви двигателни възможности. Това е общуване чрез поглед. Ще закупим и специализирано транспортно средство, което е адаптирано за превоз на хората с увреждания“.
Проектът се финансира по оперативната програма “Развитие на човешките ресурси” и е с продължителност две години. През първата ще бъде ремонтирано помещението, където ще бъде центърът. Стойността му е близо 1 милион лева.