НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.09.2018)

Проф. Соня Тончева: НАДЯВАМ СЕ ДА СЕ СЛУЧАТ ПЛАНИРАНИТЕ МЕРКИ НА МИНИСТЕРСКИЯ СЪВЕТ ЗА НАМАЛЯВАНЕ НА ДЕФИЦИТА НА МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
“Справяне с недостига на здравни специалисти е една от мерките, планирани от Министерския съвет в рамките на Националната програма за реформи за 2018 г. По нея се предвижда създаването на благоприятни възможности за професионално развитие на здравни специалисти в страната и за подобряване на практическите умения на медицинските специалисти. Правителството очаква, че след промените ще има увеличен прием на студенти по специалности с установен недостиг. В добавка е изготвено предложение до МОН за увеличаване приема на студенти по специалности от професионално направление „Здравни грижи”, предвид огромния недостиг на медицински сестри навсякъде в страната, като срокът за това е 2019 г. Оставам с огромна надежда, че това ще се случи!”. Това казва в интервю за здравния сайт Clinica.bg проф. Соня Тончева, директор на Филиал Шумен на МУ- Варна и национален консултант по здравни грижи. Тя изтъкна, че медицинските сестри и окушерките застаряв и това е резултат от много фактори: заминаването на млади специалисти да работят в чужбина, редица съкращения, неправилно разпределение между частния, общинския и държавния сектор, ниско заплащане, липса на автономия в рамките на придобитите компетенции, неправилен разчет на годишен прием на този вид специалисти в страната и др.

182 СИГНАЛА ЗА НЕДОСТИГ НА ЛЕКАРСТВА САМО ЗА ТРИ МЕСЕЦА
182 сигнала от цялата страна получи и обработи на интернет платформата си за 3 месеца Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ), информира Zdrave.net.
Междинните резултати от анализа показват, че в 53% от случаите решението се крие във вноса и бързите вътреобщностни доставки, тъй като сигналите касаят дерегистрирани лекарства, продукти с трайно или временно преустановен внос в България. Друг основен извод е, че липсата на информация е причина за 65% от сигналите. 20% са приключените случаи с предоставена информация къде лекарството е налично, а в над 60% подателите са насочени към лекуващия ги специалист. Сигналите се отнасят до общо 120 продукта.
Първата у нас интернет-платформа за сигнали за недостиг на лекарства функционира в изпълнение на Меморандум за сътрудничество между БАРПТЛ и ФБПФ за постигане на трайно решение на обезпечеността с лекарствени продукти, разширяване на достъпа до лекарства с гарантиран произход и качество от Европейския съюз, широко използване на съвременните методи за ранно установяване на недостиг и др.

СДРУЖЕНИЯ ЗА ДЕЦА С ХРОНИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАСТОЯВАТ ЗА ПРОМЕНИ В ДВЕ НАРЕДБИ
Министерството на здравеопазването да направи спешно промени в Наредбата за здравните кабинети в детските заведения и училищата, както и в тази за устройството и дейността на детските ясли и детските кухни. Това поискаха с писмо до здравния министър Кирил Ананиев представители на сдружения, защитаващи правата и интересите на деца с различни увреждания, които посещават или имат желание да посещават детски заведения или училища.
От организациите припомнят, че от началото на 2017 г. е в сила промяна в Закона за здравето, свързана с осъществяването на подпомагащи здравни грижи в здравните кабинети на детските заведения. „А именно – създаде се законова възможност в тях да се осъществяват дейности по подпомагане на процеса на наблюдение и лечение на деца с хронични заболявания, назначено от лекар от лечебно заведение“, посочват от сдруженията. Писмото е подписано от Сдружение „Асоциация Хипофиза“, Сдружение “За инсулинови помпи”, Сдружение “Докосни дъгата“, Сдружение “Спина бифида и хидроцефалия”, Фондация “Живот със синдром на Даун“ и Сдружение “Диабет, предиабет и метаболитен контрол“.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ГОТВИ ОЗДРАВИТЕЛЕН ПЛАН ЗА МБАЛ – ВРАЦА
До един месец Министерството на здравеопазването ще представи мерките от оздравителния план на МБАЛ-Враца. Това съобщиха от МЗ след срещата на здравния министър Кирил Ананиев, зам.-министър Жени Начева и омбудсмана Мая Манолова, информира Zdrave.net.
По думите на министър Ананиев, част от плана на здравното министерство е да се включи в управлението на лечебното заведение юридическо лице, което ще инвестира в болницата. Очаква се в кратки срокове това да доведе до подобряване на финансовото състояние и повишаване качеството на предлаганите медицински услуги за пациентите.

РАЗКРИХА СЕКТОР ЗА 24-ЧАСОВО НАБЛЮДЕНИЕ НА ПАЦИЕНТИ В УМБАЛ – БУРГАС
Спешното отделение на УМБАЛ Бургас вече има сектор за 24-часово наблюдение на пациенти с неуточнени състояния, информира Zdrave.net. Секторът е разкрит в съответствие с новия стандарт по Спешна медицина, към който болниците със спешни отделения трябва да приведат своята дейност. Той е ремонтиран и оборудван с всичко необходимо както за преглед, така и за престой на пациент на Спешно отделение, който да бъде наблюдаван 24 часа. Там могат да остават и хора, които се нуждаят от медицинска помощ, но състоянието им не е толкова сериозно, за да налага болничен престой. Досега такива пациенти бяха приемани в различни отделения, защото това беше единственият начин да бъдат обслужени.

ДИРЕКТОРЪТ НА АГЕНЦИЯТА ПО ТРАНСПЛАНТАЦИИ ПОДАДЕ ОСТАВКА
Д-р Марияна Симеонова е депозирала оставката си като директор на Изпълнителната агенция по трансплантации (ИАТ), съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство.
Мотивите на д-р Симеонова са лични, свързани с нейното професионално развитие, уточниха от там.
В близките дни министърът на здравеопазването Кирил Ананиев ще назначи нов директор на ИАТ, като дотогава д-р Симеонова ще остане на поста.
Във връзка с оставката на д-р Симеонова от пациентски организации „Заедно с теб“ изказаха благодарност към нея за съвместната им работа, информира Zdrave.net.

БЧК ПРОВЕЖДА НАЦИОНАЛНО ОБУЧЕНИЕ ЗА ДОБРОВОЛЦИ
Над 150 доброволци участват в курсовете за оказване на помощ при бедствия. Националното обучение, което започна днес, е организирано от Българския Червен кръст, информира Clinica.bg. То се провежда в Монтана и ще продължи до 14 септември. В четвъртък на полигона на Главна дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението”, ще бъдат разиграни учебни демонстрации за спасяване на множество пострадали. В него освен доброволците и специалисти от БЧК, ще участват и екипи на Единната спасителна система.
Доброволните екипи за реакция при бедствия, аварии и кризи на БЧК преминават ежегодно тренировъчни курсове. Така те повишават капацитета и готовността си за незабавна и адекватна реакция по оказване на помощ на пострадали при кризисни ситуации.

ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ ЩЕ МОГАТ ДА НОМИНИРАТ СПЕЦИАЛИСТИ ЗА ОТЛИЧИЕТО “ЛЕКАР НА ГОДИНАТА 2018”
За първи път тази година Българският лекарски съюз ще приема номинации за наградата “Лекар на годината 2018” не само от регионалните колегии, но и от лечебни заведения в цялата страна, съобщи Ref\dmedia.bg. Месец преди Деня на българския лекар – 19 октомври, съсловната организация обяви условията за номиниране на кандидати за отличието, което ще се връчи на oфициална церемония.
За осми пореден път изявени български лекари ще станат носители на приза, който се присъжда на утвърдени представители на професията, заслужили признанието на колегите си. И тази година категориите, в които ще се номинират кандидатите са шест: “Дългогодишна дейност в областта на медицината и активен принос в развитието на специалност“; „Принос за развитие и прилагане на иновативна медицина и уникални техники“; „Ти си нашето бъдеще“ – награда за младите медицински надежди на България, „Мениджър на годината“; „Принос за развитие и утвърждаване авторитета на съсловната организация“ и „Лекар на годината 2018“.

АДВОКАТ МАРИЯ ПЕТРОВА ПОЛУЧИ ПЪРВА НАГРАДА ЗА НАЙ-ДОБЪР МЛАД УЧЕН В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНСКОТО ПРАВО
Адвокат д-р Мария Петрова отново получи първа награда за най-добър млад учен в областта на медицинското право, която й бе присъдена в рамките на XXIV Световен конгрес по медицинско право и етика, организиран от Световната асоциация по медицинско право и етика, съобщи Zdrave.net.
Конгресът се състоя между 2-6 септември 2018 г, в Тел Авив, Израел. Тази година за форума са били изпратени 250 доклада от 40 страни, като от тях журито е одобрило за участие 110.
Здравният сайт припомня, че през 2017 г. в Азербайджан адв. д-р Мария Петрова получи първа награда за темата си „Биоетични и медикоправни аспекти на правата на детето, в контекста на мултикултурални и мултирелигиозни родители“. Темата бе с фокус върху ромската общност и показваше пропуските в правната система на България за медицинска еманципация на деца и невъзможността на малолетни и непълнолетни да дават информирано съгласие за здравето си, когато техните родители не действат в техен интерес.