НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.08.2018)

НАД 200 ЧУЖДЕНЦИ ПОЖЕЛАХА ДА УЧАТ В МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ПЛОВДИВ

200 чужденци са се явили на приемен изпит в Медицински университет-Пловдив. Болшинството от тях са минали препитването теста, а процентът на двойки е минимален. Това отчете зам.-ректорът по учебната дейност в МУ-Пловдив проф. Мария Куклева. Тя обобщи, че оценява тазгодишната кампания на висшето училище като успешна, информира Clinica.bg.

Пет души са се борили за едно място в най-желаните специалности „Медицина”, „Дентална медицина” и „Фармация”. „Досега с максимален бал от 36 точки сме имали един или двама кандидати на кампания, а тази година сме приели четирима човека с максимален бал”, уточнява проф. Куклева.

Тази година относителният дял на двойките е 18% по биология и 22% по химия, като процентите са по-ниски от миналогодишните. Всеки трети кандидат-студентите

има успех над 4,50 по биология и около 40% от младежите – над 4,50 по химия.  Данните показват, че интересът към университета е остава висок, като кандидат-студентите са с 350 повече в сравнение с миналата година.

 

Д-Р ДЕЧО ДЕЧЕВ ПРЕДЛАГА МЕДИЦИНСКИТЕ ДЕЙНОСТИ ДА СЕ ОСТОЙНОСТЯВАТ НА БАЗА “ОТНОСИТЕЛНИ ТЕГЛА”

„Основният принцип на здравното осигуряване е солидарност, но освен на входа трябва да я има и на изхода – стремежът ми ще бъде всеки, който има нужда от медицинска помощ, да получава медицинска грижа и тя да е ясна отначало. Касата трябва да поставя на едно и също ниво всеки потребител, който е със същата диагноза като другия. В момента за едни пациенти касата плаща определена сума, а за други, със същото заболяване, пет пъти по-висока. Идеята ми е сумата, която се полага на всеки пациент, реално да покрива ефективно лечение на дадената диагноза“. Това казва в интервю за „Капитал“ новият управител на НЗОК д-р Дечо Дечев, информира Zdrave.net.

„Когато тази сума бъде определена, всеки пациент трябва да има достъп до нея. Ако по някаква причина осигуреното лице желае друг вид терапия, то да има възможността да си доплати по съвсем прозрачни критерии или да може да се осигури в надграждащо осигуряване или застраховане“, коментира доскорошният болничен директор. Според него е напълно възможно да се направи по-добре работещ модел в рамките на приходната част, която има НЗОК, без да се увеличава вноската. Това обаче не трябва да бъде за сметка на намаляване на приходите за преките изпълнители на медицински дейности, защото там проблемите са огромни и във времето са се получили огромни разлики в полза на едни специалности за сметка на други, подчертава д-р Дечев.

„Съществуват обективни критерии, за да влезем в рамки, и те се наричат относителни тегла на определените медицински дейности. Да речем, ако една операция от апендицит се оценява с коефициент единица, най-сложната операция в областта на коремната хирургия се оценява с коефициент 10. Ако апендицитът у нас се заплаща от касата 500 лв., другата дейност трябва да се оцени на 5000 лв.“, дава пример новият управител на НЗОК.

 

МАЙКИТЕ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ СА ПРОТИВ ФИНАЛНИЯ ПРОЕКТ НА ЗАКОНА ЗА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

 

Заедно с националния омбудсман Мая Манолова майки на деца с увреждания  взеха участие във финалното заседание на работната група в социалното министерство по изработването на Закона за хората с увреждания. Те се обявиха категорично против подготвения финален вариант на проекта, който им е бил изпратен късно снощи и обявиха, че ще продължат с протестите, информира БНР.

Според майките проектът ощетява много хора и е “дискриминационен“. Родителите декларираха, че са “разочаровани“, а омбудсманът Мая Манолова заяви, че в този проект “реформа няма“.Родителите на деца с увреждания обявиха готовност да разположат протестен палатков лагер и пред Министерството на труда и социалната политика.

 

ВСЕКИ ПЕТИ ТИЙНЕЙДЖЪР У НАС ПИЕ ЕНЕРГИЙНИ НАПИТКИ

Децата и особено тийнейджърите са много податливи на рекламата и приемат енергийни напитки. Последното проучване на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА) показва, че 20% от 14-18 годишните изпиват една или повече енергийни напитки на ден. Това каза в интервю за програма „Хоризонт“ на БНР доц. Лалка Рангелова, експерт по хранене и диететика в НЦОЗА.

Специалистите са категорични, че тези напитки не са подходящи за деца заради високото съдържание на кофеин и биологично активни вещества, които са от полза повече на хората в активна възраст и на спортуващите. Особено опасен може да бъде приемът на енергийните напитки заедно с алкохол, защото енергийните напитки могат да маскират токсичното действие на алкохола.

Най-полезното питие през летните жеги е водата, изтъкна доц. Рангелова и посъветва да се пие вода през целия ден, но в малки количества и често.

 

Д-Р ГЕОРГИ ДЕЯНОВ Е НОВИЯТ ДИРЕКТОР НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА

След предварителни разговори, че желае да напусне поста по лични причини, министър Ананиев освободи по взаимно съгласие д-р Мариета Райкова от длъжността директор на Център „Фонд за лечение на деца“ (ЦФЛД), считано от 20.08.2018 г. , съобщиха от пресцентъра на МЗ.

По преценка на здравния министър вакантната длъжност ще се заеме от д-р Георги Деянов. До месец май 2017 г. той е работил като главен експерт в ЦФЛД.

Фондът продължава своята дейност и организация на работа, като следващото заседание на Обществения съвет е насрочено за 15 август 2018 г., уточняват от здравното ведомство.

 

АГ ОТДЕЛЕНИЕТО В МБАЛ-КАРЛОВО МОЖЕ ДА БЪДЕ ЗАКРИТО ЗАРАДИ ЛИПСА НА СПЕЦИАЛИСТИ

Има опасност АГ-отделението в МБАЛ “Д-р Киро Повов” в Карлово да бъде закрито, въпреки че там се раждат около 350 деца годишно. Пред bTV медиците в отделението казаха, че оборудването е толкова старо, че е достойно за музейни експонати, информира Zdrave.net.

Д-р Цветан Петров е единственият анестезиолог в родилното отделение на Карлово. За да работи АГ-отделението са нужни поне двама анестезиолози. Поради тази причина РЗОК-Пловдив е спряла парите.

Най-близкото родилно отделение е в Пловдив – на 60 км. Майката на Мартин, последното бебе родено в отделението, споделя, че раждането е започнало през нощта и ако е трябвало да отиде до Града под тепетата, е имало опасност да се получат усложнения.

Болницата е собственост на общината. Според градската управа парите са спрени незаконно, а гастролиращите лекари от Казанлък, които работят на половин щат, запълват необходимата бройка анестезиолози.

 

БЪЛГАРСКИ УРОЛОЗИ НАПРАВИХА УСПЕШНА ЛАПАРОСКОПСКА ОПЕРАЦИЯ НА 2-ГОДИШНО МОМЧЕНЦЕ СЪС “СКРИТ ТЕСТИС”

Двегодишно момченце, страдащо от крипторхизъм, беше успешно оперирано по лапароскопски път от уролозите в “Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда”, информира Redmedia.bg, позовавайки се на съобщение на лечебното заведение. Детето е диагностицирано с рядка разновидност на състоянието, която обичайно се лекува с отворена коремна операция.

Уролозите са направили диагностичен оглед, при който в коремната кухина се вкарва лапароскопска камера през 5-милиметров разрез в пъпчето. След като са установили точната локализация на тестиса в коремната кухина, операцията е продължила по миниинвазивен път – през два допълнителни разреза в размер от по няколко милиметра. Хирурзите са освободили органа от срастванията и са го свалили в скротума, без това да налага отворена операция. Подобна миниинвазивна методика е иновативна не само за България, но и за Балканския регион.

Крипторхизъм или „скрит тестис“ е най-честата аномалия на мъжките гениталии. Тя засяга от 2% до 5% от новородените момченца. При около 50% от случаите тестисите слизат спонтанно на нормалното си място до 6-ия месец след раждането. Преждевременно родените, както и родените с ниско тегло (под 2,5 кг) са с по-висок риск да бъдат засегнати, обясняват специалистите. Те допълват, че нелекуваният крипторхизъм може да повлияе негативно на репродуктивните възможности на мъжа, крие риск и от развитие на злокачествен процес.