НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.07.2018)

ЛЕКАРИТЕ МОГАТ ДА ЗАМЕНЯТ СВОБОДНО БЛОКИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВА В РАМКИТЕ НА МЕСЕЦ

За да се осигури непрекъснатост в лечението на здравноосигурените НЗОК, БЛС и БФС ще уведомят лекарите  и аптеките, че в периода от 6 юли до 6 август 2018 г. по преценка на общопрактикуващите лекари, свободно ще се заменят блокираните лекарствени продукти и аптеките ще ги отпускат безпрепятствено на пациентите. Това съобщиха от пресцентъра на НЗОК.

Решение за това е взето вчера на среща във фонда между изпълняващата длъжността управител на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, експерти на институцията, председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров, главния секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов и маг.-фармацевт Маргарита Грозданова – член на УС на Българския фармацевтичен съюз. Срещата бе инициирана от НЗОК във връзка с блокираните от ИАЛ лекарствени продукти за лечение на хипертония и на сърдечни заболявания.

 

Президентът Румен Радев: НУЖНИ СА УСИЛИЯ ЗА ПЪЛНОЦЕННА ИНТЕГРАЦИЯ НА ВСИЧКИ ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Дългът ни като общество към хората в неравностойно положение не се изчерпва с това да осигурим лична пенсия или социални помощи. Това е най-лесният начин те да бъдат изключени от обществото. Трябва да изградим среда, в която хората с увреждания се чувстват достойни и пълноценни граждани на нашата държава. Ето тогава можем да кажем, че България наистина е цивилизована.”  Това заяви президентът Румен Радев при откриването на кръгла маса на тема: “Хората с увреждания като ресурс за първичния пазар на труда – предизвикателства и решения“, която се провежда под неговиья патронаж, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на пресцентъра на президентството.

Държавният глава се ангажира с инициативата за организиране на форума след срещата си с представители на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания в края на миналата година. В словото си президентът подчерта, че провеждането на кръглата маса съвпада с протестите на майките на деца с увреждания, които се нуждаят  от бързи и справедливи решения и финансови ангажименти и допълни, че целта на този форум е да постави глобалната тема за пълноценната интеграция на всички хора с увреждания.

 

РОДИТЕЛИ СЕЗИРАХА ПРОКУРАТУРАТА ЗА НЕПРАВОМЕРЕН ПРИЕМ В ДЕТСКИ ГРАДИНИ В СТОЛИЦАТА

Родители сезираха прокуратурата за неправомерен прием в детски градини в София. Става въпрос за децата, които се ползват с предимство заради хронично заболяване. В сигнала до държавното обвинение е посочено, че 4086 деца са приети неправомерно, съобщиха от Инициативния комитет за качествена и иновативна образователна система, информира Clinica.bg.

От организацията бяха подали и сигнал до премиера Борисов за злоупотреби при приема в градина. За случая са уведомени още кметът на София Йорданка Фандъкова и зам.-кметът по образование Тодор Чобанов. Децата с хронични заболявания се приемат допълнително, затова от детските градини искат документ за съответната диагноза. И именно тук имало разминаване, твърдят родители. Те позовават на официални документи от Столична община(СО) за приетите с Хронични заболявания деца в детските ясли и градини. Според тях 960 деца са приети без документи, които удостоверят заболяване и отделно са класирани други 3097 хлапета с диагноза, която не дава предимство. Изводът е, че 4057 деца са в привилегировано положение, защото са получили предимство при приема в забавачка без да имат право на това.