НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.05.2018)

Председателят на БАПЗГ Милка Василева:
ИЗЛИЗАМЕ НА ПРОТЕСТ НЕ ЗА ДА ИСКАМЕ ОСТАВКИ,
А ЗА ДА ЧУЕ ОБЩЕСТВОТО ЗА ПРОБЛЕМИТЕ НИ

Две са основните направления, по които професионалистите по здравни грижи търсят съдействието на държавата – малкия им брой и ниското възнаграждение. „През последните 4 месеца с Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи успешно си партнираме по решаването на всички поставени въпроси”. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на среща с председателя на асоциацията Милка Василева и Мария Балевска, парламентарен секретар на БАПЗГ, информира Zdrave.net.

„През януари поехме ангажимент да разработим вътрешни правила за формиране на работните заплати, които вече са факт и ще ги препоръчаме на лечебните заведения за болнична помощ като част от мерките на единния финансов стандарт за управление на болниците с над 50% държавно участие”, посочи министърът, цитиран от пресцентъра на здравното ведомство. Като резултат от ефективното управление на финансовия ресурс в болниците, цел на стандарта е ресурсът, който ще се освободи, да бъде пренасочен за повишаване на заплатите, в т.ч. и на професионалистите по здравни грижи.

„Проблемът с възнагражденията е най-сериозен в общинските болници, не навсякъде в които Колективният трудов договор се спазва и заплатите на професионалистите по здравни грижи остават ниски”. Това подчерта Милка Василева, като уточни: „За съжаление още битува старото мислене, че министърът е работодател на работодателите и от него зависят възнагражденията на всички в здравния сектор”. Двамата бяха единодушни, че министерството и асоциацията могат да си сътрудничат и реализират съвместни дейности в посока професионалното развитие и продължаващото обучение на професионалистите по здравни грижи.

Чувствителната промяна в сектора, която няма да подмине и професионалистите по здравни грижи, ще бъде факт с въвеждането на новия здравноосигурителен модел. От БАПЗГ изразиха категоричната си подкрепа за крайната необходимост секторът да бъде реформиран, но не на парче.

„В събота излизаме на протест не за да сваляме министър и да искаме оставки, а за да чуе обществото за нашите проблеми”, посочи Василева.

Здравният министър Кирил Ананиев:
ВЪЗРАЖЕНИЯТА СРЕЩУ НАЦИОНАЛНАТА ЗДРАВНА КАРТА

ЩЕ БЪДАТ ВЗЕТИ ПОД ВНИМАНИЕ

“Нито ще се съкращават легла, нито ще бъдат закривани отделения. Броят на леглата по Национална здравна карта е този, за който НЗОК ще сключи договори с изпълнителите на медицинска помощ“. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев днес по време на заседание на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание, на което се проведе дискусия за Националната здравна карта. Думите му бяха в отговор на изказване на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер, която заяви, че намаляването на броя на леглата за активно лечение в проекта на НЗК всъщност представлява нов вид лимитиране на дейността на лечебните заведения, информира Zdrave.net.

Министърът подчерта, че със свиването на броя на леглата за активно лечение от 38 803 на 32 913 се цели повишаването на използваемостта им. „При над 38 000, както са били последните години, използваемостта е била 64%. При сегашния заложен брой над 32 000 използваемостта ще скочи на 75%. Това е така, тъй като за година леглата, които се използват 100%, са 24 800“, обясни министърът. По думите му в проекта за Национална здравна карта е предвидено и увеличаване на високотехнологичните дейности за лечение и диагностика. „Предвидена е и възможността за бъдещо развитие на трансплантации на панкреас и бял дроб“, посочи Ананиев. Той допълни, че целта на здравната карта е структурите на здравната ни система да бъдат най-близко до пациентите.

„Гъвкавият подход, когато се отнася до сезонни заболявания или извънредни обстоятелства, е заложен в Националния рамков договор 2018, в дейностите, по които НЗОК сключва договори с изпълнителите на медицинска помощ. Единствено на леглата в интензивните отделения не могат да бъдат настанявани пациенти от други отделения“, каза от своя страна зам.-министърът на здравеопазването и председател на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева.

Министър Ананиев изтъкна, че в рамките на едномесечния срок на обществено обсъждане ще бъдат взети под внимание всички становища и възражения от заинтересованите страни.

 

Нова наредба на МЗ предвижда:

НЕПЪЛНОЛЕТНИ ЩЕ БЪДАТ ПРЕГЛЕЖДАНИ, КОНСУЛТИРАНИ И ИЗСЛЕДВАНИ И БЕЗ СЪГЛАСИЕТО НА РОДИТЕЛ

Нова наредба на Министерството на здравеопазването ще регламентира извършването на консултации, профилактични прегледи и изследвания при деца, навършили 16 години (непълнолетни), без да е необходимо съгласието на родител или попечител. Проектът за нормативния документ е качен за обществено обсъждане на електронната страница на здравното ведомство, а срокът, в който ще се събират мнения и становища по него започва от днес и изтича на 8 юни 2018 г., информира Redmedia.bg.

Предвижда се децата да бъдат консултирани по въпросите на поведенчески здравен риск, на психичното здраве и личностното развитие, на сексуалното и репродуктивно здраве, на денталното здраве, като основната цел е да се постигне превенция на поведение, което може да застраши здравето и живота им.

„С предложения проект се цели да се създадат условия за положително повлияване на редица констатирани изключително тревожни тенденции по отношение на здравето на децата и младите хора, свързани с тяхното поведение“, се посочва в мотивите на вносителите.

В конкретика се изброяват и самите криещи опасност модели на поведение: рисково сексуално поведение, включително начало на полов живот на възраст 16 години, широко разпространение на необезопасени сексуални контакти (36% от младите хора не са използвали презерватив при първия си полов акт), употреба на наркотици и алкохол преди и по време на полов акт, поддържане на паралелни сексуални отношения и др.; висока честота на ранната бременност (до 19 г.) и броя на абортите във възрастта 15-19 години; значителен е делът на младите хора, инфектирани с ХИВ (около 35% от новорегистрираните ХИВ-серопозитивните лица са на възраст от 15 до 29 години); широко разпространение на употребата на цигари (въпреки че се наблюдава трайна тенденция към намаляване на тютюнопушенето сред младите хора и у нас, България остава на четвърто място сред европейските страни с най-високо разпространение на тютюнопушене в юношеска възраст), се посочва още в документа.

Според предложенията на вносителите на непълнолетните ще бъде предоставяна и информация за правата и задълженията на пациента, за структурата, организацията и работния график на лечебните заведения и квалификацията на медицинските специалисти, както и за правилното и безрисково използване на медицинска информация, разпространявана в интернет-пространството.