НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.04.2019)

КАБИНЕТЪТ ОТПУСНА 50 МЛН. ЛВ. ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИЯ ПЕРСОНАЛ
„С отпуснатите от правителството до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването ще се създадат предпоставки да бъде оценен по достойнство трудът на медицинския персонал, в това число и на професионалистите по здравни грижи. Целта е да бъде гарантиран равнопоставеният достъп на гражданите до медицинска помощ, а лечебните заведения да осъществяват медицинска дейност в съответствие с потребностите на населението и съобразно правилата за добра медицинска практика.“ Това заяви Кирил Ананиев след заседанието на Министерския съвет, в рамките на което беше прието Постановление за одобряване на допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г. в размер на до 50 млн. лв., съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„Хората, които работят в системата на здравеопазването са нашите лечители – тези, които се грижат за нашето здраве, и за да ги запазим сега и тук, в нашата страна, те заслужават да получат признанието на българското общество и на всички нас като потенциални техни пациенти“, заяви министър Ананиев.
Той припомни, че заедно с екипа му са направили задълбочен анализ на формирането и разпределението на разходите в лечебните заведения по икономически показатели, който показа наличието на сериозни деформации, в това число и при разпределението на разходите за персонал. „Отпуснатите днес от правителството средства ми дават реална възможност да финализирам работата по методиката за формиране разпределение на разходите за персонал. По този начин, от една страна, ще се повиши ефективността на разходването на средствата в болниците, а от друга страна ще бъде осигурена възможност за увеличаване на работните заплати на медицинския персонал“, посочи здравният министър.
С направеното предложение се очаква да се постигне размера на стартовите заплати за професионалистите по здравни грижи, заложен в Колективния трудов договор, а именно 950 лева.
До 15 май т. г. МЗ ще представи пред Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи и на медицинските специалисти, които участваха в протестите, окончателния вариант на методиката, уточниха от ведомството.
„Това вече ще означава, че имаме реалното разпределение на ресурса по отделни лечебни заведения, останалото вече е въпрос на прилагане от страна на ръководствата на съответните лечебни заведения“, обясни здравният министър Кирил Ананиев.
“Считам, че това решение, което взе кабинетът днес за отпускане на повече средства за заплати на сестрите е правилно и изключително навременно. Въпреки, че повече от 10 години очакваме нивата от Колективния трудов договор да бъдат осъществени във всяко едно лечебно заведение. Действително това не е сумата за стартова заплата, която ние искаме, но както винаги се съобразяваме с финансовото състояние на държавата и системата на здравеопазването. Мисля, че това е добра стъпка, надяваме се методиката, която министърът на здравеопазването ще представи да е добре подготвена, за да може тя да отразява спецификата на различните лечебни заведения, така че колегите да получат справедливо заплащане на труда си”, коментира за Clinica.bg председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева.

БЛС НАСТОЯВА ДА СЕ УВЕЛИЧАТ ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ВСИЧКИ МЕДИЦИ
Във връзка с отпуснатите 50 млн. лв. за увеличаване на заплатите на професионалистите по здравни грижи Българският лекарски съюз излезе с позиция, подписана от председателя на УС на БЛС д-р Иван Маджаров. В нея се казва: “На свое заседание на 10.04.2019 г. правителството одобри до 50 млн. лв. допълнителни разходи по бюджета на Министерството на здравеопазването. Предстои средствата да бъдат предоставени на лечебните заведения като субсидия и така професионалистите по здравни грижи да получат стартова заплата от 950 лв. Българските лекари питаме: Променя ли се модела на финансиране на здравеопазването у нас? Припомняме, че финансовите средства, с които разполагат лечебните заведения се формират от преминалите пациенти и цените на клиничните пътеки, които последите години не са коригирани сериозно. Против сме раздаването на пари целево. Достойно и по-добро заплащане за всички в здравната система е постижимо. За целта БЛС ще настоява при преговорите по НРД за повишаване на цените на клиничните пътеки. БЛС държи да се изплати т. нар. „надлимитна дейност“ на болниците на стойност 153 млн. лв. Изработените, но неполучени от колегите суми, могат да се използват за повишаване на заплащането на всички лекари, сестри, фелдшери и здравни служители.”
В позицията си БЛС напомня, че има минимални осигурителни прагове и сключен Колективен трудов договор, които трябва да се спазват. В позицията се казва още: “Напомняме, че още на 27 март заявихме, че уважаваме и ценим труда на всички лекари и здравни работници, но трябва да се има предвид, че лекари започват със стартова заплата под 1000 лева. БЛС е против създаването на допълнително напрежение в екипите по места, което неминуемо ще стане ако една медицинска сестра започне да получава по-голямо възнаграждение от това на началник отделение. Очакваме съвместната методика за справедливо формиране на заплатите, която предстои да се изготви от протестиращите професионалисти по здравни грижи съвместно с експертите на МЗ. От УС на БЛС сме против раздаването на „пари на калпак“. Трябва ли и ние да протестираме за да получим?”

Доц. д-р Атанас Мангъров: СТРАХОВЕТЕ НА НЯКОИ ХОРА ОТ ВАКСИНИТЕ НЕ ПОЧИВАТ НА ДОКАЗАТЕЛСТВА
„Държавата трябва да реши дали ще се ваксинират хората или не. Когато в едно учебно заведение има деца, които не са ваксинирани, те застрашават останалите, които са имунизирани. Принципът при имунизациите е, че, за да има колективна защита, трябва да бъдат ваксинирани над 95% от децата“, каза в предаването „Тази сутрин“ по bTV доц. д-р Атанас Мангъров, д.м., началник на Първо детско отделение към СБАЛИПБ „Проф. Ив. Киров” – София. Коментарът на специалиста беше по повод проучване на Изследователски център „Тренд“, според което над 1 млн. българи вярват, че ваксините са световна конспирация.
„Държавата трябва да защитава интересите както на тези, които искат да се ваксинират, така и на тези, които не искат. Страховете на хората, че ваксините може да отключат аутизъм, да доведат до алергии или да претоварят имунната система на децата не са доказани“, допълни доц. Мангъров. Според него за сезона 2017-2018 г. по данни на РЗИ в страната са направени 12 606 противогрипни ваксини. Специалистът изтъкна още, че у нас има 30 000 лекари, които би трябвало да се ваксинират срещу грип, но всъщност не го правят.
„Т.е. как можеш да убеждаваш някого, че ваксините са положително нещо, когато ти самият не вярваш в това, независимо, че си лекар. Видимата страна в това изследване е, че има 1 млн. души у нас, които вярват, че ваксините може да им навредят. Всеки от тези хора има съпруг, съпруга, деца и т.н. Когато в едно семейство има майка или баща с тези страхове, можете да бъдете сигурни, че те се споделят от всички останали у дома. Т.е. този 1 млн. трябва да бъде умножен поне по две или по три“, заяви доц. Мангъров.

ВЪВ ВОЕННОМЕДИЦИНСКА АКАДЕМИЯ ИЗВЪРШИХА ЗА ПЪРВИ ЧЕРНОДРОБНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ С КРЪВНО ГРУПОВО СЪВМЕСТИМИ ДОНОР И РЕЦИПИЕНТ
Специалисти от Военномедицинската академия извършиха поредната чернодробна трансплантация, съобщиха от лечебното заведение. Различното в случая бе, че реципиентът и донорът бяха кръвно групово съвместими, но не идентични. Такава чернодробна трансплантация правим за първи път, заяви ръководителят на медицинския екип проф. Никола Владов, който е и ръководител на Клиниката по чернодробно-панкреатична хирургия и трансплантология във ВМА.
4-часовата интервенция е приключила минути преди полунощ на 9 април. Реципиентът е 40-годишен мъж в крайна фаза на чернодробно заболяване. Донорът е 28-годишен мъж. Трансплантацията е преминала без кръвозагуба, без преливане на кръв. Ръководството на болницата изказа своята изключителна благодарност към близките на донора, които въпреки трудния за тях момент, са разрешили експлантацията на органите.

МЕДИЦИНСКИ ЕКИП ОТ МБАЛ-ДОБРИЧ СПАСИ РОДИЛКА С ТУМОР НЕЙНОТО БЕБЕ
Днес медицински екип от МБАЛ-Добрич спаси живота на бебе и 29-годишна родилка с голям тумор на матката, информира Агенция “Фокус”. Новообразуванието е възпрепятствало достъпа до плода и възможността за нормално раждане.
Детето се е родило успешно със секцио, благодарение на изключителния професионализъм на екипа – д-р Петев, д-р Владимиров, анестезиологът д-р Дончев и оперативната сестра Димитрова. Момченцето с тегло 2.450 кг. и дължина 47 см е поверено на грижите на д-р Йовка Тихонова, началник на Отделението по неонатология. След израждането на детето миоматозният възел е отстранен от матката. Това е първо раждане за младата жена.

ОБЩЕСТВЕНОТО ЗДРАВЕ ВЪВ ФОКУСА НА ЕС
Физическата активност, здравословната околна среда, здравната помощ, здравословното хранене, психичното здраве. Това са темите, които ще бъдат разгледани по време на Европейска седмица на общественото здраве. Тя ще се проведе от 13 до 17 май 2019 г., информира Clinica.bg като се позована на съобщение на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА).
Целта е да се концентрира общественото внимание върху важните въпроси, свързани със здравето на европейското население. В различните страни, включително и в България, ще бъдат проведени многобройни инициативи и форуми. Предвидена е онлайн кампания и пресконференция в Брюксел. Организатор е Европейската асоциация за обществено здраве (EUPHA).
Партньорите и членовете на EUPHA ще подготвят национални и местни събития, семинари, лекции, филми. Всеки ден от Европейската седмица на общественото здраве е фокусиран върху определена тема, като ще бъдат изнесени и последните данни замърсяването на въздуха, здравословното хранене и затлъстяването, двигателната активност и други.
Националният център по обществено здраве и анализи ще обяви допълнително начините, по които ще участва в Европейската седмица, казаха от института.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” Е СРЕД ФИНАЛИСТИТЕ ЗА МЕДИЦИНСКИ ОСКАРИ
Университетската клиника по неврохирургия към УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, която е правоприемник на първото клинично неврохирургично лечебно заведение в България, основаното през 1952 г,. е сред финалистите за петото издание на Медицинските Оскари, информираха от Novinite.bg. Церемонията за Националните медицински награди 2019 ще се състои на 10 май 2019 г. от 20:00 ч. в балната зала на столичния хотел “Маринела”.
В Националния референтен център по мозъчно-съдови заболявания, който работи в тясно сътрудничество с Клиниката, в началото на месец февруари т.г. бяха извършени няколко оперативни интервенции, които са уникални не само за България, но и за света. Екип на Центъра, съвместно с проф. д-р Шарбел Монайе от Университетската болница в Лимож (Франция), отстрани изключително сложни и комплексни АВМ, използвайки за първи път в нашия регион трансвенозен достъп при емболизацията на тези сложни случаи.
Клиниката по неврохирургия на УМБАЛ “Св. Иван Рилски” е с най-високото трето ниво на компетентност в изпълнение на Медицински стандарт „Неврохирургия“. Операционният блок разполага с 5 високотехнологични, хибридни операционни зали, които дават възможност извършваните в тях оперативни интервенции да бъдат на най-високо технологично ниво.