НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (10.01.2019)

БЪЛГАРИЯ Е СРЕД ПЕТТЕ ЕВРОПЕЙСКИ СТРАНИ С НАЙ-МНОГО РАЖДАНИЯ С ЦЕЗАРОВО СЕЧЕНИЕ
България е сред първите пет страни в Европейския съюз по най-много раждания с цезарово сечение за последните пет години. Това сочат данни на европейската статистическа служба Евростат, информира Zdrave.net.
С всяка следваща година тези операции у нас стават все повече, става ясно от данните.
За 2016 г. операциите с цезарово сечение у нас са 385.34 на 100 000 души население, като с този резултат се нареждаме на пета позиция сред държавите в ЕС. През 2015 г. ражданията със секцио у нас са били 369.66 на 100 000, през 2014 г. – 366.19, а през 2012 г. – 315.85. През всички тези години страната ни е в челната петица по брой подобни операции, сочат данните на Евростат.
Общо в ЕС през 2016 г. са извършени 1,32 млн. операции с цезарово сечение. Лидер в класацията за годината е Кипър, където са извършени 631.43 раждания със секцио на 100 000 души. Най-малко подобни операции са извършени във Финландия, където през 2016 г. те са 155.90 на 100 000. През отчетената година в Лихтенщайн пък няма нито едно раждане с цезарово сечение, сочат още данните на Евростат.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СТАРТИРА ПРОЦЕДУРА ЗА ВКЛЮЧВАНЕТО НА СПИНАЛНАТА МУСКУЛНА АТРОФИЯ В СПИСЪКА НА РЕДКИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Министерството на здравеопазването стартира процедура за включването на Спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания, за да може Националната здравноосигурителна каса да реимбурсира лечението на заболяването с лекарствения продукт Nusinersen. За да стане това факт, медикаментът трябва да премине през оценка на здравните технологии и да бъде включен в Позитивния лекарствен списък, съобщиха от МЗ.
В момента тече обучението в клиники в Румъния и Испания на български специалисти, практикуващи в наши болници, да провеждат лечението на СМА с Nusinersen. В момента Министерството на здравеопазването, съвместно с национални консултанти в тази сфера, като професорите Търнев, Литвиненко, Божинова и Иванов, са в процедура за уточняване на схемите на лечение и прилагане на този медикамент у нас. В средата на м. февруари българските здравни власти ще имат готовност да бъде организирано лечението с Nusinersen и в нашата страна.
Към момента децата със Спинална мускулна атрофия кандидатстват пред Център „Фонд за лечение на деца“ за осигуряване на лечение с Nusinersen. До скоро това не беше възможно, но със заповед на министър Ананиев от ноември 2018 г. лекарственият продукт Nusinersen е включен в списъка по чл. 266 А, ал. 2 от ЗЛПХМ, което позволява както същият да бъде закупуван от болничните аптеки, така и да бъде прилаган на деца със СМА, одобрени от ЦФЛД.
Удовлетворение от предстоящото включване на спиналната мускулна атрофия (СМА) в списъка на редките заболявания изразиха от Пациентски организации „Заедно с теб“, информира Zdrave.net.

НЗОК ЩЕ ПРОДЪЛЖИ ДА ЗАПЛАЩА НА АПТЕКАРИТЕ ЗА ОБСЛУЖВАНЕТО НА РЕЦЕПТИТЕ
Нов вариант за получаване на 2 лв. на изпълнена рецепта от страна на аптеките са договорили представители на НЗОК и Българския фармацевтичен съюз. Това се е случило на среща между тях, проведена в началото на месеца, информира Zdrave.net.
От НЗОК информират, че в Закона за здравното осигуряване и Закона за бюджета на НЗОК 2019 г. не е регламентиран механизъм Здравната каса да заплаща средства на аптеките за обработка на рецепти за 100% платените от фонда медикаменти.
Затова е взето решение да се регламентира нормативно начисляването на полагащата се надценка за търговец на дребно за лекарствените продукти с ниво на заплащане 100%, и които са с цена на производител до 10 лв. в приложение №1 на Позитивния лекарствен списък (ПЛС).
„По този начин аптеките ще продължат да отпускат лекарствени продукти, които са най-масово (около 76%) предписваните и отпускани – за напълно реимбурсираните лекарства. Така се осигурява и гарантира безпрепятственият достъп на повече пациенти до терапия с тези лекарствени продукти“, посочват от НЗОК.

ПАРАЛЕЛНИЯТ ВНОС НА ЛЕКАРСТВА У НАС СЕ Е УВЕЛИЧИЛ С ОЩЕ 25 ПРОДУКТА
С 25 продукта се е увеличил паралелният внос на лекарства у нас през 2018 г. С това броят на медикаментите, които се доставят по този начин в страната достигна 131, показва официалният регистър на Изпълнителната агенция по лекарствата. Въпреки увеличението на вноса размерът на реекспорта на медикаменти е многократно по-голям, информира Clinica.bg.
Паралелната търговия на медикаменти възниква, когато има разлика в цените им в различните държави. Тогава дистрибуторите ги купуват от мястото, където те са по-евтини и ги продават там, където са по-скъпи. Когато това се прави в ограничени мащаби и по легални начини, е полезно за пациентите, защото те харчат по-малко. За съжаление това не винаги е така и тогава се ощетява драстично общественият интерес, както се случва и у нас.
Към момента в България се внасят най-много медикаменти без рецепта, тъй като според търговците на едро съществуват нормативни пречки при регистрацията на цена на останалите. Сред лекарствата, които са вкарани през миналата година например има такива за гъбички, прекъсване на бременност, срещу повръщане, но и срещу мозъчни увреждания. Държавите, откъдето идват лекарствата са Полша, Румъния, Гърция, Чехия, Унгария, Белгия, Австрия, Франция и др. Към същите страни се извършва и реекспорт, чиито размери са в пъти по-големи от вноса на лекарства. Очаква се детайлното проследяване на паралелния износ на медикаменти да стане след стартирането на електронната система на ИАЛ. Според закона за лекарствата това трябва да се случи до12 февруари 2019 г.

ЗАБРАНИХА ИЗПОЛЗВАНЕТО НА ВОДА С ВИСОКИ СТОЙНОСТИ НА УРАН
Вода с високи стойности на уран. Това показват резултатите от пробите в симеоновградските селата Сироково и Дряново. За това здравните власти са забранили употребата й както за пиене така и за готвене, информира Zdrave.net.
Столична лаборатория е доказала превишените стойности на метала във водата. Резултатите от изследванията са излезли вчера, а от днес жителите на двете села Свирково и Дряново ще се редят на опашка, за да се запасят с вода за пиене и готвене от водонската, която ще бъде осигурена.
Наличието на уран във водата не е новост за жителите на Хасково. В областния град и в селата Върбица, Сталево, Светлина, Бориславци, Динево водата също е забранена за ползване, заради наличие на уран и алфаактивност .

УЧЕНИЦИ ДАРИХА 16 000 ЛЕВА ЗА МБАЛ – КЪРДЖАЛИ
Благотворителната кампания „Да подарим надежда за Коледа”, която се проведе под егидата на областния управител на Кърджали, събра 16 142 лева за Интензивния сектор на Отделение по педиатрия в МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” – гр. Кърджали, съобщи Dariknews.bg.
Със средствата, събрани от кампанията, ще бъдат закупени един пациентен монитор за наблюдение на жизненоважните функции на децата, един детски електрокардиограф, два апарата за инфузионна интензивна терапия и два инхалатора за деца, които се нуждаят от белодробни инхалации.
Над 50 училища от областта се включиха чрез различни прояви в коледната кампания за събиране на средства за детското отделение на болницата. Най-голямата сума е събрана от ЕГ „Христо Ботев” в Кърджали на стойност от близо 7 хиляди лева. Детското отделение в болницата е единственото в областта, а ежегодно през него преминават и се лекуват около 1000 деца.

МОН ФИНАНСИРА НАУЧНИ ПРОЕКТИ И В ОБЛАСТТА НА МЕДИЦИНАТА
Научни проекти в областта на медицината ще получат финансиране от Фонд „Научни изследвания” към Министерство на образованието и науката. Ведомството обяви класирането по пет конкурса. Ще бъдат подкрепени повече от 200 български научни проекта на обща стойност над 18 млн. лв., като 51 от тях са на млади учени и постдокторанти, информира Redmedia.bg.
Научните проекти са от всички научни области, като сред част от темите са: „разкодиране“ на свойствата на извънклетъчната ДНК; изследване на приложението на нови математически методи за анализ на кардиологични данни; възможности за получаване на функционални храни от птици; възобновяема интегрирана система за елиминиране на органични замърсители от води и въздух; изграждане на информационен портал за архивно-документално наследство на Българското възраждане; конструиране на хибридни биоразградими микрокапсули с контролирани свойства и много други.