НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.12.2019)

ВАС ПУСНА ОКОНЧАТЕЛНО ОБЩЕСТВЕНАТА ПОРЪЧКА ЗА ЕЛЕКТРОННОТО ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ
Върховният административен съд окончателно отхвърли жалбите „ТехноЛогика“ ЕАД по обществената поръчка за е-здравеопазването и върна на възложителя – Министерство на здравеопазването, преписката за продължаване на процедурата по Изграждане на единно национално електронно медицинско досие/ Електронен здравен запис и Изграждане на подсистема за Електронна рецепта и Електронно направление. Процедурата продължава от етапа на разглеждане на техническите предложения на ДЗЗД „Стемо – Гама Консулт“ и Обединение „Е-Здравни системи“. Това става ясно от решението на ВАС от 6 декември 2019 г. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване, информира Zdrave.net.
Обществената поръчка за Електронно медицинско досие/Електронен здравен запис е с прогнозна стойност 831 666 лв. Срокът за изпълнение е 15 месеца, а гаранционната поддръжка – 24 месеца. В досието ще се събира информация, свързана с лечението на дадения пациент, независимо от вида лечебно заведение и от това дали то работи с НЗОК или не.
За изработването на електронни рецепти и направления са предвидени 800 000 лв. Срокът за изпълнение е 9 месеца с 24 месеца гаранционна поддръжка.
Проектът за електронно здравеопазване е на обща стойност 12 млн. лева и се финансира по ОП „Добро управление“.

Зам.-директорът на “Медицински надзор” Мирослав Мутафчийски:ТЪРСИМ ВАРИАНТ ЗА РАЗРЕШАВАНЕ НА КРЪСТОСАНОТО ДОНОРСТВО
България е последна в Европейския съюз по трансплантации на органи. От 28 страни-членки, ние сме на 28-мо място, заяви Пламен Таушанов, председател на Българската асоциация за закрила на пациентите по време на международен семинар „Новостите в трансплантациите на бъбреци и черен дроб“, информира Zdrave.net. Според него потенциалът на страната е огромен, защото има подготвени кадри и постоянно се обучават нови такива. Проблемът е в липсата на дарители на органи и обществото постоянно трябва да бъде информирано и образовано, че може да спасява човешки животи. През тази година има едва 14 бъбречни трансплантации в страната, а чакащите са около 1000, обясни той.
„Усилията ни са насочени именно към осигуряването на донори, като работим в посока за информиране на обществото“, каза Мирослав Мутафчийски, зам.-изпълнителен директор на Изпълнителната агенция „Медицински надзор“. Освен това ще се търси вариант за разрешаване на кръстосаното донорство, което в момента е забранено в България. В допълнение се осигурява квалификация на хирурзите-трансплантолози за присаждане на бял дроб, като ще бъдат изпратени на обучение във Виена, посочи Мутафчийски. Той обясни, че в България се осъществяват трансплантации на черен дроб, бъбреци, сърце, а отскоро и на бял дроб.
В Турция открихме тези проблеми с донорството преди 10 години и постоянно провеждаме кампании, като работим заедно лекари, пациенти, Министерството на здравеопазването и университетите, обясни проф. д-р Айхан Динчкан, специалист по трансплантации на бъбреци и черен дроб в турска болница.
Въпреки, че донорите са се увеличили, чакащи за трансплантация все още има.
Д-р Айше Озкан, координатор за трансплантации на органи към Изследователски център към Университета Istinye обяви, че над 23 000 пациенти чакат за трансплантации на бъбреци, 2 500 човека – за трансплантация на черен дроб. Годишно в Турция се извършват около 4000 трансплантации на бъбреци и 1500 – на черен дроб. В Южната ни съседка е разрешено кръстосаното донорство. Освен това там се правят всички видове трансплантации.

НИВАТА НА ФИНИ ПРАХОВИ ЧАСТИЦИ В СОФИЯ СА ОТ 2 ДО 20 ПЪТИ НАД НОРМАТА
Мръсен въздух и нива на фини прахови частици над нормите са измерени и днес в цяла София. Превишението отново е от два до 20 пъти, информира Clinica.bg като се позова на данни на сайта Аirbg.info. Столична община също предупреждава за замърсяване, но в по-умерени граници. Засега не се отпуска зелен билет.
Най-сериозно е замърсяването в кварталите “Света Троица”, “Подуене”, “Хаджи Димитър”, “Сухата река”, “Левски Г”. “Орландовци” и други. В квартали като “Лозенец”, “Яворов”, “Дружба” и “Витоша” нивата на фини прахови частици са 5 пъти над нормата.
Секцията за чистотата на въздуха на сайта на Столичната община показва, че въздухът е умерено замърсен. Затова не е пуснат т.нар. зелен билет за безплатно пътуване в градския транспорт, който е една от мерките за справяне с проблема. В същото време от кметството призовават гражданите, които се отопляват на дърва и въглища и имат възможност, да използват друг вариант.
Според проучване през зимата около 40% от замърсяването идва от използването на твърдо гориво за отопление. Замърсяването е най-високо в дни на мъгла, защото въздухът се задържа ниско и не се разсейва.
Световната здравна организация (СЗО) препоръчва хората да не се излагат на мръсен въздух за повече от 24 часа, тъй като фините прахови частици могат да проникнат дълбоко в белите дробове и дори в кръвта. Най-опасен е смогът за децата и хората с белодробни проблеми.

Д-р Ангел Кунчев: ГРИПЪТ У НАС ЗАКЪСНЯВА С ПОВЕЧЕ ОТ МЕСЕЦ
Грипът у нас закъснява с повече от месец. Все още няма регистриран случай на заболяването. Това каза главният държавен здравен инспектор д-р Ангел Кунчев по БНТ. Според него тази година поставените ваксини срещу грип са двойно повече, в сравнение с предишната зима.
„Продължаваме да нямаме положителна проба”, уточни д-р Кунчев и прогнозира, че вероятният пик на грипната инфекция ще бъде през януари и началото на февруари 2020 г. По думите му грипът има широко разпространение в Португалия, Ирландия и Финландия. Рано е да се каже какви щамове на грипа ще ни атакуват, допълни Кунчев.
Въпреки че броят на ваксинираните се увеличава, все още сме далеч от такива стойности, които могат да повлияят на епидемичното развитие, поясни лекарят. И допълни, че има места в страната, където противогрипните ваксини не са достигнали.
Главният държавен здравен инспектор обясни, че по груби изчисления търсенето по програмата за хората над 65 години е между 250 000 и 300 000 дози ваксини. “Ще направим всичко възможно за догодина да достигнем точно тези цифри, защото очевидно интерес към ваксината има. Тази година бяха осигурени средства за 120 000 дози”, поясни д-р Кунчев.

В УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” ИЗБУХНА ПОЖАР, ЩЕТИТЕ СА МИНИМАЛНИ
Днес е избухнал пожар в Хирургичния блок на УМБАЛ „Св. Георги“, информира Zdrave.net като се позова на съобщение от лечебното заведение. Сигналът за огъня е подаден около 11:15 часа и веднага на място са били изпратени четири екипа пожарникари и полицейски екипи.
Инцидентът няма да попречи на лечебния процес в УМБАЛ „Свети Георги“, а щетите са минимални, заявяват от болницата. От там допълват, че благодарение на бързата реакция и на утвърдения план за действие на персонала при кризисни ситуации, пожарът е овладян още преди да се разрасне.
Първи е действал зам.-ръководителят на отдела по поддръжка на топлинните и електрически системи – Димитър Гошев. Ръководството на лечебното заведение оценява високо изключително бързата и адекватна намеса на екипа на Районна дирекция „Пожарна безопасност на населението“ – Пловдив и на екипа от Второ Районно управление на МВР – Пловдив, които в рамките на 8 – 9 минути са пристигнали на мястото на инцидента, поели са евакуационните мероприятия и гасенето на пожара.
Намиращите се в сектора пациенти, медици, студенти и администрация са евакуирани в рамките на първите 5 минути. Около час и половина по-късно е възстановен нормалният ритъм на работа, включително приемът на пациенти. В помещението, засегнато от пожара, ще бъде направен ремонт, който в по-голямата си част е козметичен и включва само боядисване.
Здравният сайт припомня, че това е третият случай на пожар в лечебно заведение през последните дни. При инцидент в УМБАЛСМ “Пирогов” загинаха двама пациенти, десетки бяха изведени спешно призори от сградата на една от клиниките. Миналата седмица огън лумна и в Онкологичното отделение на „Централ Хоспитал“ в Пловдив. Инцидентът се размина без жертви, но изгоря електрическата инсталацията на отделението.

СТАРТИРА БЛАГОТВОРИТЕЛНА КАМПАНИЯ ПОД НАДСЛОВ “ПОСАДИ НАДЕЖДА”
За трета поредна година Министерството на земеделието, храните и горите стартира днес благотворителна кампания за купуване на живи елхи под надслов „Посади надежда“. Продажбата на коледните дръвчета ще продължи до 23-и декември на 38 места в страната, информира БНР.
С част от средствата ще бъдат подпомогнати двойки с репродуктивни проблеми, заяви министър Десислава Танева: “От системата на държавните горски стопанства за продажба са приготвени 10 хил. елхички. Средства от продажбата им заедно с фондация “Искам бебе“ ще отидат за покриване на нуждите на семейства с репродуктивни проблеми“.
Всяка елхичка струва 5 лева.
Инициативата за подпомагане на значими каузи на Министерството от кампаниите през 2015 г. и 2016 г. под надслов „Купи жива елхичка, помогни на дете“ събра средства за работа с деца от фондация „Аутизъм Днес” и за лечение на дете в чужбина.
На откриването на кампанията в зала „Голям колегиум“ на МЗХГ присъстваха министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева, българският еврокомисар по Иновации, научни изследвания, култура, образование и младеж и заместник-председател на ЕНП Мария Габриел, основателят на фондация “Искам бебе” Радина Велчева и председателят на Сдружение „Аутизъм.