НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.11.2018)

СЪЗДАВАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНИ ДНЕВНИ ЦЕНТРОВЕ И ЦЕНТРОВЕ ЗА РЕЗИДЕНТНА ГРИЖА НА ХОРА, СТРАДАЩИ ОТ ДЕМЕНЦИЯ
Шест специализирани дневни центъра за минимум 240 потребители, както и седем центъра за резидентна грижа за лица с различни форми на деменция с капацитет 105 лица ще бъдат създадени за подкрепа на хората с деменция и техните семейства.
Това съобщи във времето за парламентарен контрол министърът на труда и социалната политика Бисер Петков, информира Zdrave.net.
Специализираните центрове ще бъдат изградени в общините Столична, Варна, Кюстендил, Кърджали, Казанлък и Смолян, а седемте центъра за резидентна грижа – в общините Габрово, Димитровград, Пловдив, Перник, Русе, Варна и Кърджали.
„Дейностите по реализирането на мерките вече стартираха. Всички общини са подали проектните си предложения по операцията за изграждане на инфраструктурата за новите услуги по ОП „Региони в растеж“, а местоположението на услугите е съгласувано с МТСП“, обясни той в отговор на депутатски въпрос.
От думите му стана ясно още, че ведомството предвижда и развитие на патронажна грижа, която ще обхване над 17 000 потребители, включително и хора, страдащи от деменция.
Министър Петков отчете, че към септември 2018 г. с финансиране от държавния бюджет функционират 26 услуги за специализирана подкрепа и резидентна грижа за хора с деменция, а именно 21 центъра за настаняване от семеен тип за хора с деменция и 5 центъра за настаняване от семеен тип за стари хора. В 80 дневни центъра и 97 центъра за социална рехабилитация и интеграция на хора с увреждания, които се финансират от държавата, също се предлага възможност за подкрепа на хора, страдащи от деменция. По данни на НЦОЗА за 2017 г. под наблюдение на психиатричните заведения са били 2457 лица с деменция.

ОБНОВЯВАТ АВТОМОБИЛНИЯ ПАРК НА ЦЕНТРОВЕТЕ ЗА СПЕШНА ПОМОЩ ДО КРАЯ НА 2019 Г.
До края на тази година МЗ очаква да получи първите линейки прототипи от обществената поръчка за 400 санитарни автомобила по големия инвестиционен проект в Спешната помощ. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев в парламента днес, информира Zdrave.net.
Министър Ананиев обясни , че съгласно графика за изпълнение на проекта първите автомобили трябва да пристигнат в първата половина на 2019 г., а всички 400 линейки трябва да са налични до края на 2019 г. „Нашето желание е до края на 2019 г. да получим всичките линейки, за да можем да осигурим местата, където има най-голяма нужда от тях и където са най-амортизирани. Това го казвам, защото считам, че този проект е много важен за влизането на новия здравноосигурителен модел и съответно преструктуриране на болничната помощ“, обясни министър Ананиев във времето за парламентарен контрол. По думите му, единственото, което може да забави изпълнението на проекта, е обжалването на обществените поръчки.

Министър Ананиев: ПРЕХВЪРЛЯНЕТО НА ФОНДА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ДЕЦА КЪМ НЗОК ЦЕЛИ ДА ПОДОБРИ НЕГОВАТА РАБОТА
Няма оплаквания за липса на прозрачност към НЗОК от хората, които се лекуват в чужбина. Това заяви здравният министър Кирил Ананиев по време на блиц контрола в парламента в отговор на въпрос свързан с бъдещето на Фонда за лечение на деца, предвид предложението структурата да се слее с НЗОК.
„Целта на преструктурирането е уеднаквяване на процедурите и финансирането независимо от възрастта на пациентите чрез осигуряване на една контактна точка в лицето на НЗОК, която да администрира и финансира”, каза Ананиев. Той увери, че няма да се отнемат досега съществуващи права на нуждаещите се пациенти, а парите преведени от МЗ няма да могат да се ползват за други цели.
Ако промените в системата предложени чрез бюджета на НЗОК бъдат окончателно приети, то от този момент ще са необходими три месеца за издаване на всички подзаконови нормативни актове, които ще уреждат новите дейности в здравния фонд.

ЗА ПЪРВИ ПЪТ У НАС ОТКРИХА СТОМАТОЛОГИЧЕН КАБИНЕТ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
За първи път в България беше открит специализиран кабинет за дентално лечение на хора с увреждания. Той се намира в сградата на Денталния факултет на Медицински университет – Пловдив, информира Zdrave.net.
„Кабинетът ще функционира за хората с увреждания, които се придвижват с колички и в него те ще могат да се възползват от денталните услуги, предлагани от университета. Оборудването осигурява всичко необходимо, което налага денталното лечение”, заяви при откриването на специализирания кабинет деканът на Факултета по дентална медицина в МУ – Пловдив проф. д-р Георги Тодоров.
Стоматологичният кабинет е оборудван със специална платформа, която повдига инвалидните колички и не се налага някой да асистира на пациентите. Инициативата на ръководството на Факултета по дентална медицина, подкрепена от ректорското ръководство на МУ – Пловдив, надгражда възможностите за практическо обучение на студентите за спецификата на лечението на такъв тип пациенти.