НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.10.2019)

БАПЗГ АПЕЛИРА ЗА ПОВЕЧЕ ТОЛЕРАНТНОСТ КЪМ МЕДИЦИТЕ
Тополовградското село Орешник беше блокирано вчера от силите на реда заради убийството на 72-годишният фелдшер. Той беше открит сутринта в медицинския пункт на селото мъртъв. Спецчастите заловиха бившия легионер Иван Пачелиев, който е заподозрян за извършване на нечовешкото деяние, информира Clinica.bg. Това е поредното насилие над медик, този път довело до смърт. От БАПЗГ изпратиха позиция по темата. Публикуваме я без редакции:
“Ние от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи сме потресени от жестокото убийство на фелдшер Димитър Факиров, докато е изпълнявал своя професионален дълг. 72-годишният специалист дълги години е работил в Здравната служба на село Орешник, община Тополовград.
След трагичния инцидент жители на селото споделиха пред медии, че фелдшер Факиров е бил всеотдаен към пациентите си и се е ползвал с тяхното доверие и уважение. На 08.10.2019 г. той за пореден път е бил на работното си място, за да помага. Но вместо благодарност е получил смъртоносни удари с нож от агресивен пациент. Полицията в спешен порядък успя да издири и задържи предполагаемия извършител, който е криминално проявен.
Като съсловна организация настояваме за бързо и справедливо съдебно производство като се изпълнят всички залегнали в закона наказателни мерки за тежко престъпление към медик по време на работната му смяна. БАПЗГ за пореден път апелира за повече толерантност и уважение на пациентите към медиците, които изпълняват своя дълг с висок професионализъм, отговорност и всеотдайност.
От всички нас – отговорни институции, пациенти и техни близки, медии, цялото общество – зависи да дадем категоричен отпор на агресията, така че да не се случват физически и вербални нападки към медици, които често водят до тежки физически и морални последствия, а понякога дори до трагичен край. Нека покажем като общество, че сме силни и няма да позволим да се потъпкват законите и човешкия морал!”

БЛС НАСТОЯВА ЗАКОНОВИЯТ ИНСТРУМЕНТАРИУМ ДА БЪДЕ ПРИЛОЖЕН С ЦЯЛАТА МУ СТРОГОСТ ПО СЛУЧАЯ В СЕЛО ОРЕШНИК
Българският лекарски съюз излезе с позиция относно жестокото престъпление в Здравната служба на село Орешник. В нея се казва:
“Български лекарски съюз е потресен от жестокото убийство на 72 годишния фелдшер в здравната служба на тополовградското село Орешник.
Съсловната организация изразява безпрекословната си подкрепа към близките на Димитър Факиров.
Подобна жестокост, отнела живота на медик, посветил десетилетия, за да помага на хората е необяснима, неприемлива и извън границите на човешкият разум.
Съсловната организация не веднъж е осъждала всяка форма на физическа и вербална агресия над медицински лица, неведнъж е заявявала, че е недопустимо медиците да стават заложници на собственото си призвание и докато се борят да спасят поредния човешки живот, да бъдат принуждавани да защитават своя собствен.
Случилото се в село Орешник обаче не е поредната проява на осъдително и неприемливо отношение към представители на медицинското съсловие, а жестоко, потресаващо потъпкване и преминаване на всички човешки и морални граници.
БЛС подкрепя бързите действия на институциите, които за няколко часа задържаха и предстои да повдигнат обвинение “ за убийство на медицински специалист, при и по повод изпълнение на служебните му задължения”. Съсловната организация ще настоява законовият инструментариум да бъде приложен с цялата му строгост.”

МЕДИЦИНСКИТЕ СЕСТРИ И РЪКОВОДСТВОТО НА МБАЛ – КАРЛОВО СЕ СПОРАЗУМЯХА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ
След протести и заплахи за масови оставки, медицинските сестри от болницата в Карлово се споразумяха с ръководството за по-високи заплати, информира Zdrave.net като се позова на Нова телевизия. Те ще получават по 950 лв. на месец. Досега вземаха между 720 и 750 лв. Очаква се сестрите от Детското и Вътрешното отделения да оттеглят колективните си оставки веднага след като бъдат подписани новите трудови договори. Управителят на лечебното заведение д-р Христо Пелев предупреди, че болницата може да има финансови проблеми, ако НЗОК не вдигне с 20% цените на клиничните пътеки.

СПРЕНИ ОТ ПРОДАЖБА СА ОПАСНИТЕ ЛЕКАРСТВА, СЪДЪРЖАЩИ РАНИТИДИН
Спрени от продажба са всички медикаменти, съдържащи ранитидин. Това обявиха от Изпълнителната агенция по лекарствата, информира БНР.
Лекарствата са блокирани у нас като превантивна мярка срещу възможно замърсяване с нитрозамини при производството им. Веществата могат да имат канцерогенен ефект при хората. Предпазната мярка е по искане на Европейската агенция по лекарствата, откъдето са започнали масови проверки на продукти, съдържащи веществото.
Продуктите с ранитидин се използват за намаляване на киселини в стомаха и при стомашни язви.
От ИАЛ предупреждават, че пациентите не трябва да преустановят лечението с ранитидин, преди да се консултират с лекаря си, защото рискът от спиране на лекарството е значително по-голям от риска от продължаване на приема до следващата консултация с него.

МЗ ОБЯВИ ПОРЪЧКАТА ЗА РЕКОНСТРУКЦИЯ И РЕМОНТ НА СТРУКТУРИ НА СПЕШНАТА МЕДИЦИНСКА ПОМОЩ В СОФИЯ И СОФИЯ ОБЛАСТ
МЗ обяви поръчката за строително-монтажни дейности за извънболничните структури на спешната медицинска помощ в Софийска област и София-град. Поръчката е част от проекта „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по ОПРР 2014-2020 и е на обща стойност 3 911 906.96 лв. без ДДС или 4 694 288,35 лв. с вкл. ДДС по три обособени позиции, информира Zdrave.net.
Първата позиция е за преустройство на съществуваща база на ЦСМП – София-град с промяна функционалността на обектите/ помещенията в тях. Прогнозна стойност на обекта е 570 333,01 лв. без ДДС, а максималният срок за изпълнение – 11 месеца.
Обособена позиция 2 е преустройство на съществуваща база или изграждане на нови сгради на ФСМП – Банкя, ФСМП – Сливница, ФСМП – Драгоман, ФСМП – Костинброд, ФСМП – Годеч, ФСМП – Нови Искър и ФСМП – Своге“. Тя е на обща стойност 1 526 099.82 лв. без ДДС.
Третата обособена позиция е за извършване на строително-монтажни работи за нуждите на ФСМП – Етрополе, ФСМП – Правец, ФСМП – Ботевград, ФСМП – Пирдоп, ФСМП – Елин Пелин, ФСМП – Ихтиман, ФСМП – Костенец и ФСМП – Самоков“ на стойност 1 815 474.13 лв. без ДДС.
Участниците в процедурата могат да кандидатстват и по трите обособени позиции. Проектът „Подкрепа за развитие на системата за спешна медицинска помощ“ по ОПРР 2014-2020 е предвидени строителство, реконструкция, ремонт, преустройство и подобряване на достъпа в 237 обекта от системата на спешна медицинска помощ (спешните отделения в 34 лечебни заведения за болнична помощ, 27 Центъра за спешна медицинска помощ и разкритите към тях 170 филиали и 6 изнесени екипа). Като отделна дейност по проекта ще бъдат модернизирани и всички помещения в структурите на спешната помощ.

Министерство на здравеопазването: КРИТИКИТЕ ЗА ПРОМЕНИТЕ В НАРЕДБАТА ЗА ЗДРАВОСЛОВНО ХРАНЕНЕ НА ДЕЦАТА СА НЕОСНОВАТЕЛНИ
Критиките за промените в проекта на Наредбата за здравословното хранене на децата, отправени от браншовите организации са неоснователни. Това заяви Министерството на здравеопазването, след като по-рано днес хлебопроизводители и млекари настояха изискванията на Българският държавен стандарт да бъдат задължителни за продуктите на децата между 3 и 7 години, информира Clinica.bg.
Според МЗ представителите на браншови сдружения и асоциации изнасят данни, които не отговарят на истината и въвеждат в заблуждение обществото относно проектодокумента за здравословно хранене на децата на възраст от 3 до 7 години в детски заведения. Дотук се стигна след като Мариана Кукушева от Националния браншови съюз на хлебопроизводителите и сладкарите обяви, че през юни е било постигнато съгласие на Консултативния съвет към здравното министерство храните за деца да отговарят на БДС, а сега се оказва, че резултатът е подменен.
“Преди 20 дни изведнъж разбрахме, че наредбата предстои да бъде внесена в Министерски съвет, само че всички храни, които са свързани с хляб, брашно, мляко, сирене, масло, кашкавал, определени месни продукти, консерви, включително растителни мазнини не са изрично изписани да бъдат по БДС”, каза тя. От Министерството на здравеопазването уточняват, че още в началните текстовете на проекта на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 6 от 2011 г. е посочено, че в детските заведения се използват храни, които отговарят на изискванията за качество и безопасност, съгласно Закона за храните и подзаконовите нормативни актове по неговото прилагане, както и че храните се придружават с документи, доказващи тяхната безопасност, съгласно действащото законодателство.
„Ясно е формулирано и че храните трябва да са произведени в съответствие с национални стандарти или стандарти, разработени от браншови организации и одобрени от компетентния орган”, категорични са от ресорното ведомство. В позицията си те обясняват, че относно изисквания свързани с безопасността и качеството на храните, които се предлагат в детските заведения и училищните столове към момента действаща е Наредба № 8 от 2018 г. на Министерството на земеделието, храните и горите. В цитираната наредба е посочено изискването всички храни, предлагани на децата и учениците да са произведени по БДС или браншови стандарти.

В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” ВЪВЕДОХА СИСТЕМА ЗА ЗАПАЗВАНЕ НА КОСАТА ПРИ ХИМИОТЕРАПИЯ
Система за превенция на косопад по време на химиотерапия работи вече към Клиниката по хематология и онкология на УМБАЛ „Св. Иван Рилски“, информира Zdrave.net като се позова като се позова на съобщение на лечебното заведение. По повод Световния месец за борба с рак на гърдата за всички пациенти, започнали терапията си през октомври, тя ще е на преференциална цена (200 лв. на процедура) за целия курс на лечение.
Системата прилича на каска, която се поставя върху главата, по време на химиотерапия, и осигурява охлаждане на скалпа като по този начин запазва напълно или частично космените фоликули, което предполага и по-бързо възстановяване след края на лечението. Специален апарат може да се използва за един или двама пациенти едновременно, всеки от които самостоятелно. Устройството разполага със система с охлаждаща течност, която циркулира при -4°C през охлаждащи тръби, до специално проектирани за охлаждане шапки. Системата се използва за превенцията на косопад при солидни тумори, вследствие на химиотерапевтично лечение. Разработвана и тествана над четвърт век, тя притежава най-високо ниво на клинична ефикасност, болнична безопасност и комфорт за пациента, уверяват от лечебното заведение.