НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.10.2018)

ОБМИСЛЯТ СЕ ВЪЗМОЖНОСТИ ЗА КРАТКОСРОЧЕН ОБМЕН НА СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛНОСТИ МЕЖДУ БЪЛГАРИЯ И КИТАЙ
България да обменя студенти по медицина с Китай. Тази възможност е обсъдена на срещата между ректора на МУ-София проф. Виктор Златков и г-н Мао Йенчън, началник отдел „Образование” в Посолството на Китайската Народна Република. Става дума за краткосрочен обмен на курсисти при намиране на близко сходство в програмите на обучение и практика, провеждани на английски език, информира Clinica.bg.
Обсъдено е също така и евентуалното включване на методите на традиционната китайската медицина като свободно избираем предмет в МУ-София. Г-н Мао Йенчън предложи да се установят връзки с водещи китайски медицински университети, които съответстват по ранг на МУ-София.
МЗ ще плати таксите за обучение на 250 медици в МУ-София през 2019 г., съобщиха още от висшето училище. Ще бъдат подпомогнати общо 489 медици от 60 специалности.

ПРЕГОВОРИТЕ ПО НРД 2019 ЗАПОЧВАТ С ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА ОСНОВНИЯ ПАКЕТ
Преговорите по Националния рамков договор за 2019 г. ще започнат с разглеждане на предложения и корекции в Наредба 3 за определяне на пакета здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на Българския лекарски съюз.
През миналата седмица е проведено заседание с представители на Министерството на здравеопазването във връзка с предстоящите преговори. На него са разгледани всички предложения за промени в Наредба №3, които са внесени в БЛС от национални консултанти, дружества по специалности, лекари от цялата страна и други, информират от съсловната организация. От там съобщават още, че успоредно с това ще се работи и по изготвяне на проекти за Наредбата за профилактичните прегледи и за диспансеризацията.
Постигнато е съгласие и по отношение на предложението на БЛС рамковият договор да влиза в сила от 1 януари на текущата година, както беше преди 2015 г., с цел оптимизиране на финансовите параметри за работа на изпълнителите на медицинска помощ.

НЗОК ПРЕДВИЖДА ПРОМЕНИ В НОРМАТИВНАТА БАЗА С ЦЕЛ ФАРМАЦЕВТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ ДА НАМАЛИ ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА, КОИТО ПЛАЩА ОБЩЕСТВЕНИЯТ ФОНД
Няма промяна в очакванията за дефицит в края на годината в перото за лекарства. Това става ясно от стенограмата от първото заседание на Надзорния съвет на НЗОК за новия сезон, проведено на 27 септември. Така за пореден път от бюджета на НЗОК за 2019 г. ще бъдат платени лекарства за домашно лечение на аптеките за последните 15 дни на ноември. Сумата, която ще дължи Здравната каса на аптеките, е в размер на около 37 млн. лв., информира Zdrave.net.
По думите на председателя на Надзорния съвет Жени Начева работата на фонда по отношение на събиране на отстъпките за лекарства се е подобрила: „Ще се изпълнят първоначалните ангажименти за отстъпки, наблюдавам месечното изпълнение на събирането на формираните отстъпки – ако се съберат авансово, както всяка година за последно четиримесечие, мисля че ще спазим параметрите на Закона за бюджета и в частта на лекарствата.“
Във връзка с ежегодния преразход за лекарства НЗОК планира промени, които да залегнат в нормативната уредба, става ясно пък от думите на управителя на НЗОК д-р Дечо Дечев. Той изтъква: „Просто цялата индустрия трябва да разбере, че за най-големия си договорен партньор трябва да приеме политики, които е приела в други европейски държави, т.е. ние не правим нищо ново, нищо по-различно от това, което е практика навън. Но това ще ни гарантира категорично липса на всякакъв преразход за 2019 г. И без да нарушаваме, категорично заявявам – в никакъв случай – достъпа на лечение до иновативни терапии и т.н.“,

ВМА РАЗПОЛАГА С НОВ АПАРАТ ЗА ДИАГНОСТИКА НА КАРЦИНОМИ НА БЕЛИЯ ДРОБ
ВМА вече разполага с модерен апарат, който дава шанс за по-прецизна диагностика и ефективно лечение на болните с карцином на белия дроб. Системата за криобиопсии ERBE Cryo 2 е едва третата в България и вече е на разположение на лекарите от Отделението по бронхология на ВМА, съобщиха от лечебното заведение.
„Апаратът поставя диагностиката на карцинома на белия дроб на нова основа. Биопсията от криоапарата е с големина около 1 см и се равнява на 3 до 4 щипкови биопсии. Това дава голям комфорт за работа на колегите патолози, тъй като материалът е предостатъчен за имунохистологично изследване, могат да се направят много срезове и по-лесно да се открие карцином”, обясни шефът на клиниката д-р Христо Йорданов.
Над 10 000 българи са с рак на белия дроб, показва статистиката. Това е и най-често срещаният злокачествен тумор при мъжете. По данни на Раковия регистър, с тази диагноза са 19.4% от силния пол и 4% от жените. Новооткритите случаи са 3572, а всяка година „жертвите му” са над 3000 души.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ЗАБОЛЯВАНИЯ НА ХИПОФИЗАТА
Безплатни прегледи за заболявания на хипофизата ще се провеждат в УМБАЛ “Св. Иван Рилски”, информира Clinica.bg. Скринингът е част от инициативата „Месец на хипофизната жлеза” по повод Световния ден за борба със затлъстяването.
От 11 октомври до 13 ноември 2018 г. всеки вторник и четвъртък от 14.00 до 16.00 часа лекари от Клиниката по неврохирургия ще консултират желаещите. Прегледите ще се провеждат в кабинет 18, ет. 1. Хора, които имат симптоми на заболяване на хипофизната жлеза или такива, които са били диагностицирани и искат да получат второ мнение могат да направят това без направление, но с предварително записване на тел. 02/952 37 25 или на място в кабинета.
Затлъстяването е втората причина за смъртност в световен план след тютюнопушенето. Освен неправилно хранене и недостатъчното движение, причина за него могат да бъдат и някои заболявания като аденомите на хипофизната жлеза, които са доброкачествени образувания.

ДЕСЕТКИ ДАРИХА КРЪВ ЗА ПОСТРАДАЛА ВЪВ ВЕРИЖНА КАТАСТРОФА ЖЕНА
Масова акция по кръводаряване се провежда в областната болница във Велико Търново. Десетки откликнаха на апела да помогнат на бременната жена, която пострада тежко при верижна катастрофа в неделя край Ново село заедно със съпруга си и още двама души, информира БНР.
47 души дариха кръв вчера. Днес отново се отзоваха десетки доброволни кръводарители. Акцията е безпрецедентна за великотърновската болница, посочи началникът на отделението по трансфузионна хематология д-р Мариана Витанова:
Това показва, че доброто у хората е живо и ние можем да разчитаме на него. Хората се отзовават тогава, когато осезаемо виждат, че има нуждаещ се, че имат реално възможност да помогнат.”