НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.07.2018)

КНСБ НАСТОЯВА БЮДЖЕТЪТ НА МЗ ДА БЪДЕ УВЕЛИЧЕН С 49 МЛН. ЛЕВА

КНСБ поиска бюджетът на МЗ да бъде увеличен с 49.4 млн. лв. От там настояват тази сума да бъде по перо „Разходи за персонал” за 2019 г. Това стана ясно по време на семинар на КНСБ, който се проведе във Варна, информира Clinica.bg.

„Това допълнително финансиране ще даде възможност за 14 165 работещи да бъдат достигнати договорените в КТД „Здравеопазване” минимални начални работни заплати на заетите в Регионалните здравни инспекции (РЗИ), Домовете за медико-социални грижи за доц.(ДМСГД), Държавните психиатрични болници (ДПБ), отделенията за трансфузионна хематология и другите второстепенни разпоредители с бюджетни средства към МЗ”, обясниха от КНСБ.

Според синдиката е необходимо и увеличение на средствата за делегирани от държавата дейности в училищно и детско здравеопазване с 15 млн. лв. Това ще позволи увеличение с 10% на възнагражденията на медицинските специалисти, колкото се очаква да бъде и увеличението на минималната работна заплата за 2019 г.

КНСБ иска общо около 1,7 млрд. лв. от бюджет 2019 да бъдат заделени за заплати в различните сектори. От тях около милиард (990 млн. лв.) са за увеличение на възнаграждения, а 680 млн. лв. са за допълнителна издръжка.

 

Зам.-министър Жени Начева: ИМА ПОТЕНЦИАЛ ЗА РАЗВИТИЕТО НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА В ПЕРНИК
„Белодробната болница в Перник е подържана с грижата на добър стопанин. Няма голям размер просрочени задължения. Моята задача бе да обсъдим с ръководството възможностите за поддържане и запазване на нивото, което има в момента, и за развитие на потенциала й“. Това заяви зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева, която посети Специализираната болница за активно лечение на белодробни болести в Перник, информира Zdrave.net.

След срещата си с ръководството и колектива на лечебното заведение, пред журналисти заместник- министър Начева заяви, че има потенциал за развитието на болницата. По думите й, предстои да бъдат направени анализи на състоянието на лечебното заведение и възможностите за неговото развитие

 

ПРЕДЛАГАТ ДА СЕ СЪЗДАДЕ ФОНД ЗА СОЦИАЛНА СОЛИДАРНОСТ

Да се създаде специален фонд, който да помага на хората с увреждания, предлага КНСБ. Това съобщи президентът на конфедерацията Пламен Димитров на семинар във Варна. Целта на институцията е да събере и да разпределя правилно всички нужни средства за подпомагане на най-уязвимите групи от обществото, информира Zdrave.net.

Фондът ще се пълни от три източника, предвижда КНСБ. Първият приход е хазартът. “България е една от малкото държави, в които приходите от печалби не се облагат ефективно”, посочи лидерът на КНСБ. Вторият източник за бъдещата институция е държавният бюджет. Той трябва да осигурява определен процент от нужните средства за интеграция на хората с увреждания. Третият приход трябва да дойде от бизнеса.

За да има ефективна помощ е нужно да се изготви Национална карта на социалните услуги. Тя ще очертае колко са хората с увреждания по места и какви институции и възможности за тях има в региона, изтъкват от КНСБ. По данни на синдиката в страната работят 1310 заведения за хора с увреждания, в които се обслужват 35 000 лица. В същото време хората с увреждания у нас надхвърлят 600 000 души.

 

ГРАЖДАНИ НАСТОЯВАТ ЗА РЕГИСТЪР НА ДЪРВЕТАТА В СОФИЯ

В най-кратки срокове да бъде създаден заложеният в Наредбата на СОС от 2007 г. регистър на дърветата в София, който да бъде достъпен за всички граждани, а на неизпълнилите тази разпоредба на СОС да бъде потърсена административна отговорност. Това поискаха от новосъздадената гражданска инициатива „Зелени улици”, информира Clinica.bg.

Гражданите сигнализират, че ремонтът на столичната ул. “Граф Игнатиев”, който тече в момента, е съпроводен от сеч на дървера. Те са стартирали подписка с настояване незабавно да бъдат прекратени нараняването и сечта на здрави дървета. Други искания са  изсечените през последните години и по време на ремонта на ул. „Граф Игнатиев” дървета да бъдат възстановени с подходящи нови на същото място, както и реалният инвестиционен проект за ремонта на ул. „Граф Игнатиев” да стане обществено достояние.