НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.06.2018)

Д-Р ИВАН МАДЖАРОВ Е НОВИЯТ ПРЕДСЕДАТЕЛ НА БЛС

Д-р Иван Маджаров е новият председател на Българския лекарски съюз. Той спечели след балотаж срещу д-р Венцислав Грозев с 212 срещу 170 гласа. 395 гласуваха, а действителните бюлетини бяха 382, информира Zdrave.net.

“Благодаря за доверието! С д-р Грозев си оставаме приятели. и колеги. Ще се боря за повече пари пред всички инстанции”, каза д-р Маджаров след обявяването на резултата.

При първото гласуване д-р Маджаров взе 188 гласа, докато досегашният председател д-р Венцислав Грозев – 136 гласа. Останалите двама кандидати за високия пост д-р Цветан Райчинов и д-р Георги Тодоров взеха съответно по 35 и 33 гласа на първия тур.

Преди гласуването четиримата кандидати направиха кратки презентации на управленските си програми за следващите три години, след което отговаряха на въпроси на делегатите.

Проф. Николай Габровски от „Пирогов” и д-р Николай Брънзалов от Национално сдружение на общопрактикуващите лекари в България бяха избрани за зам.-председатели на БЛС. Д-р Стоян Борисов беше преизбран за главен секретар на БЛС. Той спечели със 170 гласа срещу д-р Димчо Генев, който получи 150 гласа от делегатите.

 

НАРОДНОТО СЪБРАНИЕ ЩЕ РЕШАВА ДАЛИ ПРОФ. КАМЕН ПЛОЧЕВ ДА ОСТАНЕ УПРАВИТЕЛ НА НЗОК

Народното събрание ще реши дали проф. д-р Камен Плочев ще напусне поста си като управител  на НЗОК. Такова решение взе Надзорният съвет на НЗОК на заседанието си от 08.06.2018 г. Писмото на проф. Плочев, с което той съобщава, че ще продължи своя болничен, ще бъде препратено на депутатите, информира Clinica.bg.

Проф. Плочев уведоми Надзора на НЗОК, че му е необходимо време да се долекува и затова не може да изпълнява ангажиментите си като управител на здравната каса. Той е болничен над 3 месеца и в писмото си посочва, че за лечението му ще бъде необходим поне още един месец. По закон обаче, ако управителят не е в състояние да изпълнява задълженията си повече от три месеца, договорът му следва да бъде прекратен.

Надзорът не е компетентен орган, който може да вземе решение по казуса, обясниха от НЗОК. Органът няма правомощия да освободи проф. Плочев, тъй като ръководителят на публичния фонд се избира от Народното събрание.

 

В ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА РИСКА ОТ ТУБЕРКУЛОЗА

Скрининг за риска от туберкулоза организира безплатно от 11 до 15 юни 2018 г. Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив, съобщи Redmedia.bg. Мотото на инициативата е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки ще се извършват безплатни медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, разказа завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.

Скринингът в Университетска болница „Свети Георги“ се провежда четири пъти в годината. Тя е част от Националната кампания за превенция и контрол на туберкулозата в България и от Програмата, финансирана от Глобалния фонд за борба със СПИН, туберкулоза и малария. Кампанията цели повишаване на информираността на обществото за риска от туберкулоза и същевременно с това всеки пациент получава достъп до здравни услуги. Най-често във фокуса на скрининга са случаите на латентна туберкулоза.