НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.05.2019)

Д-р Даниела Дариткова: НЯМА ДА ДОПУСНА РАЗДЕЛЯНЕ НА СЪСЛОВНИ ОРГАНИЗАЦИИ
Категорично мога да заявя е, че докато съм председател на Комисията по здравеопазването в парламента и отговарям за политиката по здравеопазване на ГЕРБ, няма да допусна разделяне на съсловна организация, за която съм убедена, че всички професионални направления са представени в нея и интересите им са защитавани максимално добре.“ Това каза д-р Даниела Дариткова по време на кръглата маса „Инвестициите в здравни грижи спасяват човешки живот“, която се състоя вчера, информира Zdrave.net.
Дискусията беше организирана от БАПЗГ по повод Международния ден на акушерките – 5-ти май, Международния ден на професионалистите по здравни грижи – 12-ти май и участието на БАПЗГ в кампанията „Nursing now” на Световната здравна организация (WHO) и Международния съвет на сестрите (ICN), организирана от Асоциацията.
„Всички чакат някакви чудодейни, мигновени действия, неудовлетвореността от системата е наистина голяма и това се повтаря непрекъснато, като клише, но все пак нещата се променят. Трудното е наистина да се постигне политическо съгласие за системата на здравеопазване, да не се използва с политическа цел, защото най-лесно се трупат дивиденти именно от сектор здравеопазване, това е най-чувствителната тема за всеки един гражданин. Това, което ще ни направи наистина съпричастни към Обединена Европа е това, че ние тук, вътре, трябва наистина да търсим обединението по ключови приоритети“, каза още д-р Дариткова.
Тя подчерта че е демократично всеки да изрази правото си на протест, но според нея по пътя на диалога се постигат по-добрите решения.
„Трябва да търсим по-добра ефективност на системата. Проблемът не е, че се закриват болници, а че имаме дефицит на първична медицинска помощ, на достъп до социални здравни грижи. Проблемът е в качеството на медицинската услуга и това трябва явно да заявим“, каза още д-р Дариткова.

ПАТРОНАЖНИ ГРИЖИ СТАРТИРАТ В 15 ОБЩИНИ
Първите 15 кандидатствали общини за финансиране на интегрираната услуга „Патронажна грижа“ получиха договорите си. До месец ще осигуряват до 2 часа дневно здравни грижи в домашна среда на самотни възрастни хора. 47 милиона лева от Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси“ са заделени по схемата. Очаква се минимум 17 000 души в неравностойно положение да получават подкрепата, съобщи БНР.
Заместник социалният министър Зорница Русинова обясни: „Понякога един възрастен човек, след като е излязъл от болница, има необходимост да му се направят допълнителни манипулации или да се бият инжекции, да се купят лекарства, да се разчете рецептата. Подкрепата, която един болногледач може да окаже, са изключително важни. Подписваме договорите с продължителност една година“.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ОБЯВИ ОБЩЕСТВЕНА ПОРЪЧКА ЗА ИЗОТОП, НЕОБХОДИМ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
МЗ обяви нова обществена поръчка за липсващия изотоп за сцинтиграфия за диагностика на онкологични заболявания, става ясно от сайта на министерството. Доставката е на обща стойност 1 260 083 лв., информира Zdrave.net.
Тази обособена позиция беше прекратена по общия търг за доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори за 2019 г., тъй като не се явиха кандидати за доставката. Досега липсващият изотоп е доставян от една-единствена фирма по договор, сключен на 31.05.2018 г. Фирмата е единствен вносител на този тип генератори за България и все още има недоставени количества по договора. Проблемът е обаче се оказва и в производителя, който е намалил производството, заради преместването му от Великобритания.
След заседание на Надзорния съвет на НЗОК председателят Жени Начева уточни, че преговорите за доставчик продължават, но проблемът ще бъде решен до три месеца.

ОТКРИВАТ МЕДИЦИНСКИ ФАКУЛТЕТ В БУРГАСКИЯ УНИВЕРСИТЕТ
С 10 гласа „за“ и един „въздържал се“ парламентарната здравна комисия гласува откриването на Медицински факултет към университет “Проф. д-р Асен Златаров” – Бургас. Той се създава по предложение на ръководството на висшето училище, въз основа на положително оценен проект от Националната агенция за оценяване и акредитация, съобщи Zdrave.net.
„От Министерството на здравеопазването напълно подкрепяме откриването на такова учебно заведение. Така се дава възможност за кариерно и академично развитие на колегите в региона“, каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков.
Медицинският факултет в Бургас ще бъде открит заради нуждата от млади лекари в региона, обясни проф. Петя Кабакчиева, председател на Националната агенция за оценяване и акредитация по време на заседанието на парламентарната здравна комисия. Средната възраст на лекарите там е 60 и над 60 години, което означава, че скоро няма да има лекари, които да се грижат за хората в Бургаския регион.
Новият Медицински факултет ще разполага с модерна база за обучение. Предстои сключване на договор с МБАЛ “Дева Мария” за практическите упражнения.

В ОБЗОР ЩЕ СЕ ПРОВЕДЕ ИЗВЪНРЕДЕН СЪБОР НА БЛС
Промени в устава на БЛС ще бъде основната тема на 70-и извънреден събор на БЛС, който ще се проведе на 11 и 12 май 2019 г. в Обзор, информира Zdrave.net.
Пред делегатите на събора ще бъде предоставена информация за проведените срещи с представители на МЗ, НЗОК, премиера Бойко Борисов, ръководствата на сдруженията на Областни, Общински и Университетски болници, както и ще бъде поискан мандат за преподписване на анекс към Националния рамков договор за 2018 г. с Националната здравноосигурителна каса.
Ръководството на Българския лекарски съюз ще поиска мандат от Събора на организацията да преговаря със Здравната каса за увеличаване на цените на клиничните пътеки в педиатрията. Това каза пред БНР председателят на БЛС д-р Иван Маджаров: „В Педиатрията ниската цена беше за сметка на заплащането на труда на лекарите и медицинските сестри в тези отделения. Така, че ние се надяваме процентът за повишение, който успеем да договорим в цените на клиничните пътеки, да бъде директно насочен от управителите на лечебни заведения за възнаграждения на медицинския персонал“.
Целта на преговорите между Лекарския съюз и Здравната каса е разпределението на 50 млн. лв. от резерва на НЗОК.