НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.05.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ПРИЕ НАРЕДБА ЗА КРИТЕРИИТЕ

ЗА БОЛНИЦИТЕ, С КОИТО НЗОК ЩЕ СКЛЮЧВА ДОГОВОРИ

На днешното си заседание Министерският съвет прие Наредба за критериите и реда за избор на лечебни заведения за болнична помощ, с които Националната здравноосигурителна каса ще сключва договори, съобщиха от правителствената пресслужба.

С нормативния акт се регламентират условията и критериите за обективна оценка при избора на лечебни заведения, с които районните здравноосигурителни каси сключват договори в областите, в които броят на леглата за болнично лечение надвишава конкретните потребности от брой легла по видове, определени с Националната здравна карта. Същевременно се гарантира спазването на принципите за равнопоставеност на лечебните заведения, недопускане на дискриминация, пропорционалност, публичност и прозрачност. По този начин се осигурява механизъм за планиране и осигуряване на медицинските дейности, заплащани с публичен ресурс, на териториален принцип, съобразно потребностите на населението и нуждите на националната система на здравеопазване, информира Redmedia.bg.

С наредбата се гарантира по-добро планиране на ресурсите на НЗОК, както и достъпът на населението до своевременна и качествена медицинска помощ, заплащана с публичен ресурс, съобразно потребностите на областно и национално ниво, уточниха от Министерски съвет.

Досегашната липса на ясни критерии за оценка и избор на договорни партньори не предоставяше основание за отказ от страна на НЗОК да сключва договори с някои болници, се посочва в правителственото решение. Отбелязва се също така, че това е довело до разпределяне на ограничения финансов ресурс за болнична помощ между все повече лечебни заведения и въпреки неговото ежегодно нарастване не е било гарантирано необходимото ниво на качество в медицинското обслужване.

 

Проф. Тодор Кантарджиев, директор на НЦЗПБ:
КЪРЛЕЖИТЕ В ГРАДИНКИТЕ И ПАРКОВЕТЕ СА ОПАСНИ
Две групи са заболяванията, предавани от кърлежи. Първата е хеморагичната треска, която се причинява от кърлежите по полетата в Югоизточна България, втората – лаймската болест и марсилската треска – от кърлежи по градинките и парковете в града. По данни за 2017 г. втората група засяга над 20% от всички кърлежи, съобщи по bTV директорът на Националния център за заразни и паразитни болести (НЦЗПБ) проф. Тодор Кантарджиев. По думите му тази годината картината ще остане същата или ще бъде по-висок процент, затова при тази честота на заразяване е хубаво след ухапване да се прави профилактика с антибиотик, информира Zdrave.net.
Специалистът подчерта, че няколко хиляди души умират от инфекциите, а стотици хиляди боледуват от тях. Последният случай на починала от марсилска треска е 76-годишна жена от Камено, която късно разбрала, че е ухапана от заразен кърлеж.
Заради по-влажното време и дъждовете рисковите места ще бъдат обработвани по-често. „Въпреки това след всеки излет навън трябва добре да се оглежда тялото, особено на децата. Кърлежът отделя вещества, от които не можеш да разбереш, че те е захапал. Най-важното е да бъде свален бързо. Доказано е, че кърлеж, който е престоял в кожата по-малко от 24 часа, не може да пренесе заболяване”, каза проф. Кантарджиев.
Той поясни, че мястото на захапването трябва да бъде дезинфекцирано след като животинката бъде извадена.

 

ИЗВИНИТЕЛНИТЕ БЕЛЕЖКИ ЗА УЧЕНИЦИТЕ
АВТОМАТИЧНО СЕ ПРИБАВЯТ КЪМ АМБУЛАТОРНИЯ ЛИСТ
Промяната, с която „извинителните бележки“ за учениците се прибавят автоматично в амбулаторния лист от прегледа, е факт от 1 май. Това стана ясно от думите на председателя на Надзорния съвет на НЗОК Жени Начева след днешното заседание на Надзорния съвет на здравната каса, информира Zdrave.net.
„Лекарите попълват амбулаторния лист при преглед на дете, в амбулаторния лист има отрязък за направения преглед, който се генерира автоматично, и този отрязък може да се представи в училище“, обясни Начева и посочи, че този механизъм улеснява както родителите, така и лекарите.

Тя отбеляза, че според нея в този случай родителите не трябва да плащат, тъй като информацията е отрязък от амбулаторния лист, но уточни, че не може да има заповед или наредба за отпадане на таксите за това.

Запитана законно ли е да се искат пари за извинителните бележки, Начева каза: „Не искам да се намесвам в правомощията на общопрактикуващите лекари“.

ЗАДЪРЖАХА ПЕТИМА В ПЛОВДИВ ЗА ИЗТОЧВАНЕ
НА СРЕДСТВА ОТ ЗДРАВНАТА КАСА
Петима души са задържани при акция на Окръжната прокуратура в Пловдив. Те са участвали в източването на Регионалната здравноосигурителна каса, информира bTV, като се позовава на държавното обвинение. И петимата са обвинени в корупция.

Двама от тях са служители на Касата, а останалите трима са част от корупционната схема. Според обвинението директорът на РЗОК не е знаел за това, информира Zdrave.net.

Малко по-рано излезе информация, че маскирани полицаи са арестували двама мъже в автомобилите им на централна пловдивска улица. Според очевидци в единия автомобил са открити множество банкноти и лекарства. Според информация в медиите, арестуваните са задържани с 50 000 лв. подкуп.