НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (09.04.2019)

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА НАРЕДБА ЗА СУБСИДИРАНЕ НА ЛЕЧЕБНИТЕ ЗАВЕДЕНИЯ

Министерство на здравеопазването публикува окончателния вариант на наредбата, с която регламентира дейностите, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, за които ще дава субсидии на лечебните заведения. С наредбата се разширява и обхвата на лечебните заведения, които ще получават субсидия, информира Zdrave.net.
В преобразуваните държавни и общински лечебни заведения за болнична помощ и лечебните заведения за болнична помощ с държавно и/или общинско участие в капитала МЗ ще плаща за пациенти с инфекциозни заболявания, включително за предотвратяване на епидемиологичен риск; пациенти с неспецифични белодробни заболявания; медицински дейности и специализирани грижи, предоставяни на определени лица по проекти и програми; поддържане на медицински регистри; дейности, определени от министъра на здравеопазването.
В държавните и общински лечебни заведения за болнична помощ и държавни и общински центрове за психично здраве МЗ ще субсидира стационарната психиатрична помощ; лечението със субституиращи и поддържащи програми с метадон и дневни психорехабилитационни програми; медицинската експертиза, осъществявана от териториална експертна лекарска комисия (ТЕЛК). Извън тези случаи Министерството ще плаща за оказване на медицинска помощ на пациенти със спешни състояния, преминали през спешните им отделения, които не са хоспитализирани в същото лечебно заведение; държавни и общински лечебни заведени за болнична помощ за оказване на консултативна медицинска помощ на спешни пациенти по искане на дежурните екипи в центровете за спешна медицинска помощ.
Сред новите лечебни заведения, които ще получават субсидия от МЗ за определени дейности са лечебните заведения в труднодостъпни и/или отдалечени райони, като сумата с която ще бъдат субсидира е в рамките на средствата, предвидени в бюджета на МЗ за съответната календарна година.

ЗАПОРИРАХА БАНКОВАТА СМЕТКА НА БЕЛОДРОБНАТА БОЛНИЦА ВЪВ ВАРНА
Запорираха банковата сметка на Специализираната болница за активно лечение на белодробни забoлявания във Варна заради дългове, съобщи БНТ. Неразплатените суми са близо 300 000 лева. Здравното заведение дължи пари на различни институции, доставчици на лекарства, както и за храната на болните.
Тубдиспансерът във Варна трупа дългове от години. Причината за това е ограничената субсидия, която Министерството на здравеопазването отпуска за лечението на болните от туберкулозата.
Доц. д-р Христо Ганчев, управител на Специализирана болница за активно лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания – Варна: “Един леглоден е около 100 лева, а ние получаваме 38 лева от министерството и представете си останалите 60-70 лева ги няма. Проблемът е тежък също и в София, Пловдив, Бургас и Русе.”
От няколко месеца работещите в болницата не са получавал заплати. Въпреки тежките моменти, напуснали лекари и медицински сестри няма. Според управителя на болницата, задълженията се трупат заради сбърканата здравна система в България.
Доц. д-р Христо Ганчев: “Оттам идва всичкото това голямо струпване, липсата на средства и невъзможност да продължаваме нормално да работим. Болницата не е голяма, нужни са около 1 млн. лева годишно, а ние получаваме 300 000 хиляди.”

Според проучване: НАД 1 МЛН. БЪЛГАРИ СМЯТАТ, ЧЕ ВАКСИНИТЕ СА БЕЗОПАСНИ
Малко над 1 млн. българи смятат, че ваксините не са безопасни. Това сочи проучване на „Тренд“. Близо три четвърти от всички анкетирани са на мнение, че родителите, които не имунизират децата си, постъпват безотговорно, информира БНР.
Около милион българи мислят, че ваксините са част от световна конспирация. За 80% от запитаните имунизацията с ваксини е важна, а едва 7% са на обратното мнение. Малко над две трети от населението се чувства по-сигурно за своето здраве с развитието на ваксините. Прави впечатление, че делът на жените, които отговарят положително, е по-висок от този на мъжете (67% на 58%). Най-младите – на възраст 18-29 г., в най-малък дял се чувстват сигурни в сравнение с останалите възрастови категории – 54%.
Според проучването 67% от българите са мнение, че държавата трябва да прилага по-строг контрол върху редовната имунизация, докато 14% са на противоположното мнение.
Близо половината от пълнолетните българските граждани (48%) са на мнение, че трябва да бъдат санкционирани родителите, които не поставят ваксини на децата си. Една четвърт не мислят така. В селата за сметка на София се налага по-консервативно мнение спрямо темата – малко над половината от живеещите в селата смятат, че трябва да се наложат санкции, докато в столицата делът е близо една трета.

АКЦИЯ ЗА НАЙЛОНОВИ ТОРБИЧКИ В ПОМОЩ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Днес, 9 април и утре от 9:00 до 19:00 ч. на територията на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ се провежда акция за събиране на найлонови торбички, съобщи БНР. Идеята е от тях да бъдат изработени кошници, цветя и други предмети, които ще бъдат продадени. Със събраните средства ще бъдат подпомогнати хора с увреждания да посетят различни красиви кътчета на страната. Инициативата е на ентусиастите от университетския клуб за екология и устойчиво развитие.
Донесените количества досега са много по-големи от очакваното, заяви за БНР Гергана Димитрова от инициативата. По думите ѝ до момента са събрани 5 големи чанти, пълни с торбички.
„Тези, които могат да се включат в акцията, не са само софиянци. Интересът към събитието е голям. Получихме колети от цялата страна. Реално тепърва започват да се събират големите количества торбички“, отбеляза Димитрова.
Калина Бонева посочи какво я вдъхновява, за да се включи в инициативата: „Трябва да оставим едно наследство на нашите деца и то да не е найлонови торбички навсякъде, шишета и боклуци, а нещо красиво и запазено, на което да се радват“.

ШЕСТО ИЗДАНИЕ НА “МОДЕРНО УЧИЛИЩЕ ПО АКУШЕРСТВО И ГИНЕКОЛОГИЯ”
За шеста поредна година Асоциацията на студентите по медицина в България (АСМБ) – Плевен ще представят “Модерно училище по акушерство и гинекология”, съобщи Агенция “Фокус”, позовавайки се на съобщение на Медицински университет – Плевен. Събитието ще се проведе в периода 12-14 април 2019 г. и по традиция ще се проведе под патронажа на ректора на МУ-Плевен проф. д-р Славчо Томов. За първи път изданието на студентски форум ще се проведе изцяло на английски език. Целта е форумът са се популяризира и да се превърна в международна научно-практическа конференция.
Специално участие в събитието като гост-лектор ще вземе световноизвестният специалист проф. д-р Майкъл Щарк – той е изобретател на метода лапаротомия по Щарк, който ке използва в много реномирани клиники по света. Сред лекторите в научния форум са водещите български специалисти чл. кор. проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Славчо Томов, проф. д-р Атанас Щерев, д-р Петя Чавеева, доц. д-р Виолета Стратиева, проф. д-р Таня Тимева и др.

В ПЛЕВЕН СТАРТИРА СТУДЕНТСКА КАМПАНИЯ ЗА КРЪВОДАРЯВАНЕ
В Плевен започна пролетната студентска кампания за безвъзмездно кръводаряване. Акцията ще продължи десет дни и е по инициатива на Българския Червен кръст и Районния център по трансфузионна хематология, съобщи БНР.
Основната цел на тези кампания е да се популяризира значимостта на безвъзмездното и доброволно кръводаряване, което е от изключителна важност за осигуряване на достатъчни количества кръвни продукти. Тези продукти са особено необходими при лечението на остри кръвозагуби, тежки изгаряния, планови и спешни операции, злокачествени заболявания, трансплантации, както и при хемофилии и хемолитични анемии.
Потребността от кръв при всеки един случай е специфична и варира между 1 до 10 литра. Данните показват, че необходимостта от кръвни продукти у нас се увеличава с всяка изминала година с около 10%. Подобна е тенденцията и в световен мащаб. Затова кръводаряването е изключително важен и хуманен акт. Без него не би било възможно спасяването на човешки живот.
От днес до 19 април всички желаещи да се включат в кампанията могат да го направят  в Центъра по трансфузионна хематология в  Плевен, който се намира на бул. „Русе”№ 36 във времето от 7:30 до 19:00 часа.

ОБОРОТЪТ ПРИ ТЪРГОВИЯТА С ЛЕКАРСТВА Е СПАДНАЛ С БЛИЗО 10%
Търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки бележи намаление на оборота както през февруари 2019 г. спрямо предходния месец, така и  спрямо същия месец на предходната година. Това показват данните на НСИ за февруари 2019 г., информира Zdrave.net.
През февруари 2019 г. се наблюдава по-значителен спад на оборота спрямо предходния месец при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 5.1%. В сравнение със същия месец на 2018 г. оборотът намалява при търговията на дребно с фармацевтични и медицински стоки – с 9.2%.