НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.12.2018)

ПРОФЕСИИТЕ НА МЕДИЦИНСКАТА СЕСТРА И АКУШЕРКАТА – СЪС СРЕДЕН РЕЙНИНГ У НАС
Професиите да медицинската сестра и акушерката са със среден рейтинг у нас. Това показа проучване за 16 общественозначими професии в секторите „Медицина и услуги за красота и здраве“, „Машиностроене и металообработване“, „Електротехника и електроника“ и „Транспорт и спедиция“, информира Zdrave.net. С най-нисък рейтинг в медицинския сектор е професията на лаборанта (33.14), а с най-висок – професията на лекаря (55.46). Въпреки, че мнозина харесват лекарската професия, у нас лекари в някои специалности не достигат заради големия брой лекари, които заминават за чужбина.
“Измерването на привлекателността на професиите е част от изпълнението на проект на Асоциацията на индустриалния капитал в България”, обясни пред журналисти председателят на Асоциацията Васил Велев.
„Целта на проекта беше да създаде пилотен модел за решаване на един от основните проблеми на пазара на труда през последните 15 години – липсата на квалифицирана работна ръка за ключови за българската икономика сфери. Преодоляването на дисбаланса между търсенето и предлагането на човешки ресурси със съответната квалификация е една от най-големите и най-трудоемките цели на АИКБ. Считам, че предложенията към Министерство на труда и социалната политика и Министерство на образованието, които отправихме в следствие на резултатите от дейностите по проекта, са реализуеми и ще бъдат взети под внимание“, подчерта Велев.

ОБЩИНСКИЯТ СЪВЕТ В ПЕРНИК НАРЕДИ СПЕЦИАЛИЗИРАНАТА БОЛНИЦА ЗА ПРОДЪЛЖИТЕЛНО ЛЕЧЕНИЕ ДА СЕ ИЗДЪЛЖИ НА НАП
Общинският съвет в Перник задължи управителя на застрашената от продажба Специализирана болница за продължително лечение и рехабилитация в града да изготви погасителен план за издължаване към Националната агенция за приходите. Съветниците поставиха условие разплащанията да стават само с постъпления по линия на здравната каса и месечна вноска не по-голяма от 15 000 лева, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на БНР.
Скандалът с общинската болница гръмна преди няколко дни, когато стана известно, че НАП е насрочила търг за продажба на лечебното заведение. Със съдействието на здравния министър Кирил Ананиев търгът бе временно спрян, за да се изясни собствеността на имота.
На проведената извънредна сесия болничният шеф д-р Венцислав Чунов съобщи, че дългът към НАП е над 450 000 лв., а върху сметките на болницата са наложени запори от частен съдебен изпълнител и заради задължения към ВиК и ЧЕЗ.

ЗАКУПУВАТ НОВИ АПАРАТИ ЗА ХЕМОДИАЛИЗА В МБАЛ-ШУМЕН
8 нови апарати за хемодиализа купува болницата в Шумен. Те заменят част от старите машини, които са с изчерпан ресурс. Болницата ще получи и нова водоочистваща система, информира Clinica.bg.
Лечебното заведение вече е обявило обществената поръчка и чака оферти с краен срок 04.01.2019 г. За новата техника Министерството на здравеопазването е отпуснало 236 000 лв. с ДДС. Фирмата, която ще осигури апаратите трябва да предложи поне 24-месечна гаранция. Освен това при повреда ще трябва да осигури в 5-дневен срок за ремонта.
„Имаме голяма нужда от тази техника. Заедно с резервните два разполагаме с общо 23 апарата за хемодиализа. От тях 16 са преминали 30 000 часа работа. Това не означава, че те са лоши, но вече не може да се разчита толкова на тях”, изтъкна началникът на отделението по хемодиализа в МБАЛ-Шумен д-р Недю Недев. това е поредното лечебно заведение в страната, което ще разполага с нова техника за хемодиализа. Само преди дни Министерството на здравеопазването даде 230 000 лв. за обновяване на апаратурата в Отделението по хемодиализата в МБАЛ-Хасково. Преди това болницата във Видин получи средства за ремонт на апаратурата си. Целево за хемодиализата у нас МЗ отдели общо 28 милиона лева.

ОБЩЕСТВЕНИТЕ СГРАДИ В ГРАД ПЕЩЕРА ВЕЧЕ СА ДОСТЪПНИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ
Във всички обществени сгради в Пещера вече е осигурена достъпна среда за хората с увреждания. Реализацията на проектите е по Програмата „Региони в растеж“, информира БНР.
До момента, по-голямата част от достъпа на хората с инвалидни колички в учрежденията е на първо ниво. Безпроблемно придвижване до всички етажи е осигурен в общинския детски комплекс в града и в ритуалната сграда, която е на две нива.
През следващата година са планирани още два проекта за осигуряването на достъпна градска среда.

БЕЗПЛАТНИ КАРДИОЛОГИЧНИ ПРЕГЛЕДИ СТАРТИРА УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ПРЕДИ КОЛЕДА
Безплатни кардиологични прегледи организира УМБАЛ “Александровска”. Скринингът ще бъде в периода 10-21 декември, информира Clinica.bg.
Студът, вятърът и запрашеният въздух са сериозна заплаха за сърдечно-съдовата система. Те повишават няколко пъти риска от инфаркт или инсулт. Ниските температури причиняват свиване на мускулатурата и стесняване на кръвоносните съдове. Това от своя страна влошава кръвообращението и повишава кръвното налягане, сърдечната честота, а от там и риска от образуване на тромби и запушване на кръвоносните съдове.
Особено уязвими са хипертониците и пациентите страдащи от хронични заболявания.
Именно в тази връзка, специалистите от кардиологичната клиника на УМБАЛ „Александровска” ще консултират безплатно хора със сърдечни и съдови заболявания. Прегледите ще се извършват всеки делничен ден от 14:00 до 19:00 ч. в приемно-консултативния кабинет на клиниката. Необходимо е предварително записване на следните телефони: 02/9230 467 и 02/9230 339. Направления по НЗОК не се изискват.