НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.11.2018)

УВЕЛИЧЕНИЕ НА ЗАПЛАТИТЕ В СЕКТОР “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” СРЕДНО С 15% Е ЗАЛЕГНАЛО В НОВИЯ КОЛЕКТИВЕН ТРУДОВ ДОГОВОР
Заплатите в отрасъл „Здравеопазване“ се увеличават средно с над 15%. Това стана ясно по време на подписването на Колективния трудов договор (КТД) в сектора днес, 8 ноември 2018 г. в Министерството на здравеопазването.
„Стартовите заплати на медицинските сестри стават от 750 към момента 950 лв. На лекарите със специалност – 1150 лв. в областните болници, 1250 лв. в университетските болници. От 1350 лв. до 1500 лв. за началниците на клиники, в зависимост от клиниката. Грубо около 200 лв. е навсякъде увеличението. Като процент е различно – над 15% е увеличението на заплатите за всички позиции“, каза д-р Камен Данов от КТ “Подкрепа”.
КТД беше подписан от КТ „Подкрепа“, КНСБ, Българска асоциация на търговците на едро с лекарства от името на КРИБ и Националната асоциация на работодателите от здравеопазването от името на БСК. Договорът обаче не беше подписан от Българската търговско-промишлена палата и сдружение „Медицински клъстър“.
„От името на КРИБ подписах колективния трудов договор с идеята и препоръката, че освен регулацията на основните работни заплати, всички заедно трябва да намерим начин да премахнем много тежките диспропорции във възнагражденията в здравния сектор. Ако не се намери начин да се изгладят тези неравности, ще бъдем свидетели как цялата здравна система с изключение на няколко големи града ще остане без кадри“, заяви представителят на КРИБ д-р Мими Виткова.
„С този колективен трудов договор и с последващите стъпки смятаме, че ще се сложи ред, защото не само в регионите, но и в отделните болници има много големи разлики в заплащането“, каза вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов.
„Дълбоко се надявам, че тези показатели ще бъдат наистина постигнати, че те ще бъдат една добра база за развитие в следващите години, оценявайки важността на труда на хората, които работят в сферата на здравеопазването. Нека да направим така, че този договор да послужи за база, която да стимулира хората, които работят в системата, и удовлетвореност както на медицинските работници, така и на пациентите“, заяви на свой ред министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.
Колективният трудов договор ще влезе в сила от 1 януари 2019 г.

ДЕПУТАТИТЕ ПРИЕХА ЗАКОНОВИ ИЗМЕНЕНИЯ НА ПЪРВО ЧЕТЕНЕ, СВЪРЗАНИ С ЕТИКЕТИРАНЕТО НА БИОЛОГИЧНИ ПРОДУКТИ
Законови изменения,свързани с етикетирането на биологичните продукти приеха депутатите на първо четене. Промените са заложени в Закона за прилагане на общата организация на пазарите на земеделски продукти в ЕС, информира Агенция “Фокус”. Промените се налагат въз основа на резултатите от одит, направен в България от хранителната и ветеринарна на Европейската комисия през ноември 2015 г. Промените се отнасят до биологичното производство на земеделски и хранителни продукти.Целта е националното законодателство да гарантира пълно съответствие с правнообвързващите фактори на ЕС за биологично производство и етикетиране на биологични продукти и да гарантира прилагането на ефективни корективни мерки при установяване на систематични или сериозни недостатъци в работата на контролиращите лица.

БЪЛГАРСКИ МЕДИЦИНСКИ ЕКИПИ ЩЕ СЕ ОБУЧАВАТ ДА ТРАНСПЛАНТИРАТ БЯЛ ДРОБ В ЧУЖБИНА
“Амбицирани сме в рамките на до шест месеца да стартираме предтрансплантационната подготовка и съвместната работа с други екипи тук. Мисля, че ще се справим, гледайки високото ниво на квалификацията на лекарите, които ще участват в процеса. А дотогава трябва да сме стартирали нашата програма за донорство“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването д-р Бойко Пенков пред журналисти във връзка с проблемите около белодробните трансплантации у нас и вариантите за решаването им, информира Zdrave.net.
„Нашите медици ще се обучават там, където тази дейност се извършва. Тъй като всяка болница има определен капацитет и не може да поеме голям брой специалисти за обучение, водим преговори не само с болницата във Виена, но и в Хановер, Рим и други градове. Продължават и преговорите ни с турския университет“, коментира д-р Пенков изказването на проф. Валтер Клепетко от Виена, който заяви по-рано днес пред БНТ, че за да се обучат наши специалисти, те трябва да отидат на място в клиника, която извършва такива трансплантации, като уточни, че минимумът за обучение е една година.
По думите на д-р Пенков трябва да бъдат обучени не само хирурзи. „Трябва да бъдат обучени мултидисциплинарни екипи, които трябва да поемат грижата за човека преди самата трансплантация и особено след нея – белодробни лекари, патоанатоми, бронхолози, рехабилитатори и реаниматори. Това е много широк екип, който трябва да бъде подготвен“, уточни зам.-здравният министър. Той допълни, че в министерството са започнали вече да правят програмата за следващата година за обучението и на националните координатори по донорство.

ОРГАНИЗИРАТ БЕЗПЛАТЕН ОЧЕН СКРИНИНГ ЗА ДЕЦА ОТ СОФИЯ
Организират безплатен очен скрининг за 850 деца от столичния район „Надежда”. Поводът е 13 ноември – Международен ден на незрящите и Световен ден на добротата, съобщиха организаторите от Лайънс клуб „София Витоша”. Заедно със столичния район „Надежда” те стартират кампания под надслов: „Мисия: Детско зрение” във всички детски градини в квартал „Надежда”.
По данни на Световната здравна организация 25 % от малчуганите са със зрителни проблеми. Всяко четвърто дете в предучилищна възраст има проблем с очите. Безплатният очен скрининг е възможен благодарение на мобилния апарат PlusoptiX S12C за ранно откриване на рефракционни аномалии. Апаратът е закупен от членовете на Лайънс Зона България и с него са направени прегледи на над 12 000 деца от цялата страна.

МЛАДЕЖИ ОТ ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРАТ БЛАГОТВОРИТЕЛНА АКЦИЯ ЗА НЕДОНОСЕНИТЕ БЕБЕТА В УМБАЛ – ПЛОВДИВ
Младежи от Пловдив започват кампания за закупуване на билирубинометър. Кампанията #ВдъхновиМe ще стартира на 11 ноември 2018 г. в Дома на културата „Борис Христов”, съобщиха организаторите от Ротаракт клуб Пловдив – Пълдин.
Апаратът е на стойност 10 хил. лв. и е за нуждите на отделението по неонатология в УМБАЛ – Пловдив, информира Clinica.bg. С помощта на съвременния уред медиците диагностицират жълтеница у новородените чрез неинвазивно изследване и имат възможност да определят своя терапевтичен подход към всяко бебе. Със събирането на средствата младежите целят да реализират една от своите каузи – да опазват здравето и да осигуряват пълноценното развитие на новородените.
Това е второто дарение за отделението по неонатология, което представители на клуба организират в рамките само на месец. Д-р Диана Аргирова обясни, че апаратът за изследване на кръвния показател билирубин е много важен за точната диагностика и правилното лечение на бебета, тъй като около 60% от тях идват на бял свят с жълтеница. Най-ценното е, че този уред дава възможност изследването да стане съвсем безболезнено, като се вземе проба от ухото. Така се спестява на малките пациенти многократните убождания и болки при вземането на кръв, намалява се и рискът от възникване на инфекции.