НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.10.2018)

ЧЕТИРИМА ОСТАВАТ В АРЕСТА ЗАРАДИ ДАЛАВЕРИ С ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
Четирима от седемте задържани за далавери с лекарства за лечение на онкоболни остават в ареста. Това реши Специализираният наказателен съд, който се произнесе по искане на прокуратурата, информира Clinica.bg.
Под стража остават соченият за ръководител на групата Милослав Пейков, Борислав Сотиров, Калоян Молалийски и Делян Гонсузов. Мотивът за решението на съда е, че има опасност за извършат ново престъпление.
Лекарките Зора и Небесна Балджийски и фармацевтката Светлана Тюлекова ще са под домашен арест заради здравословни причини. Мярката подлежи на обжалване в тридневен срок. Наблюдаващият прокурор Лидия Манолова допусна да има още обвиняеми по делото.
През миналата седмица започнаха процесуално-следствени действия по неутрализиране на организирана група, която извършва престъпления с лекарства. Полицаите разследваха документацията, доставките, наличностите и приложенията на скъпо струващите лекарства за терапия и профилактика.

Д-р Даниела Дариткова: АКО ИМАХМЕ ИНФОРМАЦИОННА СИСТЕМА, СЛУЧАЯТ С БОЛНИЦИТЕ ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ ЩЕШЕ ДА БЪДЕ ПРЕДОТВРАТЕН
„Вярвам, че ако имахме Национална здравна информационна система и този случай, и предходен подобен в Пловдив с изпълнение на фиктивни рецепти можеше да бъде предотвратен. Отчитам като голям недостатък на здравната ни политика до този момент забавянето на изграждането на тази Единна национално здравна информационна система, защото тогава подобни случаи щяха да бъдат спирани още в зародиш и нямаше да се достига до такова тежко сриване на доверието в системата, каквото може да се получи, ако се потвърдят наистина разследванията на прокуратурата“. Това заяви пред БНР председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то Народно събрание д-р Даниела Дариткова по повод разследванията на прокуратурата и ГДБОП за злоупотреби с лекарства в онкоболници, информира Zdrave.net.
Проблемът с липсата на информационна система бе засегнат и от доц. Георги Йорданов от БСП, който заяви: „Аз съм много учуден , че в системата, която регистрира болните с онкозаболявания, ние нямаме достоверност на резултата, защото се оказа, че имаме починали пациенти в селата и няма достъпен начин, по който това да стане ясно на съответния онкодиспансер и за тях продължават да се требват или изписват лекарства.“

Доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” – гр. Кърджали: НЕМИСЛИМО Е ДА СЕ ВЪВЕДЕ НОВ МОДЕЛ БЕЗ ОСТОЙНОСТЯВАНЕ НА ВСИЧКИ МЕДИЦИНСКИ ДЕЙНОСТИ
“Министър Ананиев имаше куража да предложи промените в критичен за здравеопазването момент и заслужава адмирации за този свой ход. Подобни радикални предложения не е имало през последните осемнадесет години. Нещата са така узрели за промяна, че едва ли може да се намери разумен човек, който да твърди обратното. Чрез предложените промени се цели привличане на повече ресурс в системата, за да може тя да отговори с по-добро качество и по-добра достъпност до високотехнологичната съвременна медицина и модерната лекарствена терапия – това, което очаква за себе си всеки български гражданин. Да отговори и на очакванията на медицинските съсловия за достойно възнаграждение на техния труд. Ако тези цели бъдат реализирани успешно, то няма съмнение, че редица натрупани недъзи в системата ще бъдат преодолени.” Това заяви в интервю за Clinica.bg доц. д-р Тодор Черкезов, изпълнителен директор на МБАЛ “Д-р Атанас Дафовски” – гр. Кърджали. Болничният мениджър коментира още:
“Ние в областните болници бихме подкрепили модел, при въвеждане на който в системата се влее допълнителен финансов ресурс, а не само да се преразпределя задължителната здравна вноска. Затова двустълбовият модел – със задължително здравно осигуряване и задължително здравно застраховане ни се струва по-приемлив. В детайлите този модел се нуждае от доработване. Считаме, че осигурителят в лицето на НЗОК, трябва да поеме по-голямата тежест и при по-високоостойностените клинични пътеки, а не да се ориентира единствено към осреднената цена от 700 лв. При липса на опит в здравното застраховане прехвърлянето на отговорността към застрахователя може да увеличи риска за нуждаещите се пациенти или те да бъдат селектирани. Ако здравното застраховане стане безалтернативно, е немислимо новият модел да стартира без остойностяване на всички медицински дейности.”

БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ДЕНЯ НА ЗРЕНИЕТО
С благотворителна изложба ще бъде отбелязан Световния ден на зрението. Тази година той ще бъде отбелязан на 11 октомври, четвъртък. Тогава НДК отваря вратите си като домакин на благотворителната фото изложба „Не залязвай, слънце!”, информира Clinica.bg.
Експозицията се организира от Пациентска организация „Глаукома” и Института за здравно образование и съдържа 52 фотоса. Авторът на творбите е с частично увредено зрение и посвещава труда си на каузата за борба със слепотата. Събраните от продажбата на творбите средства ще послужат за закупуване на апаратура за скрининговата програма на Пациентска организация „Глаукома”.