НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.08.2019)

НАД 28 000 СА ПАЦИЕНТИТЕ С НОВООТКРИТИ ЗЛОКАЧЕСТВЕНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ У НАС ПРЕЗ 2018 Г.
28 573 са пациентите с новооткрити злокачествени заболявания в България през 2018, информира Zdrave.net като се позова на данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Те са с 1484 по-малко в сравнение с предходната 2017 година, когато техният брой е бил 30 057. През 2018 г. е и най-ниската стойност от 2000 г. насам, когато техният брой е бил 26 156.
За последните десет години броят новооткрити ракови заболявания е почти еднакъв. Най-много са били те през 2013 г., когато са намерени 33 555 случая.
През 2018 г. най-много са случаите на онкологични заболявания на храносмилателните органи – 6290. От тях 1041 са рак на стомаха, 2110 – на дебелото черво и 1583 – на ректосигмоидална област, право черво, анус и анален канал. През 2017г. те са били 6944.
След тях се нареждат случаи на меланом и други злокачествени заболявания на кожата – 4696, като тяхната бройка е леко завишена в сравнение с предходната година, когато са били 4561 случая.
Новооткритите случаи на рак на млечната жлеза са 3279. 3135 пък са случаите на онкологични заболявания на дихателните органи – 3135.

БОЛНИЦИ ОБЯВИХА МЕСТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАНТИ ПО МЕДИЦИНСКА ОНКОЛОГИЯ
Лечебните заведения обявиха места за специализанти по Медицинска онкология. Те са качени на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Clinica.bg. Най-много свободни позиции е заявила Аджибадем Сити Клиник – 23. В КОЦ-Стара Загора ще се запишат четирима, а в УМБАЛ „Царица Йоанна – ИСУЛ” – трима специализанти. Следват МБАЛ-Добрич и МБАЛ-Сердика с по две свободни места. Останалите комплексни онкологични центрове или болнични отделения по онкология са поискали само по един специализант.
След промените в Наредба 1 за специализациите, Министерството на здравеопазването вече субсидира базите за обучение за местата, финансирани от държавата по клинични специалности. МЗ ще плаща по две минимални работни заплати за страната на младите доктори, докато продължават да учат. След това обаче те ще подлежат на разпределение за срок от 3 години в болница, посочена от здравното ведомство. Ако не изпълнят задълженията си, трябва да върнат заплатите си, получени по време на обучението.
На сайта на МЗ са обявени места за специализанти и по други специалности – анестезиология, кардиология, педиатрия и др.

Според изследване на НЦОЗА: БОЛЕСТИТЕ НА КРЪВООБРАЩЕНИЕТО СА ПРИЧИНА ЗА СМЪРТТА НА 65% ОТ ХОРАТА, ПОЧИНАЛИ ЗАРАДИ ЗАБОЛЯВАНЕ
Болестите на кръвообращението са причина за смъртта на 65% от хората, починали заради заболяване, или 70 546 души през 2018 г. За това информира Zdrave.net като се позова на данни на Националния център по обществено здраве и анализи (НЦОЗА). Общо починалите за годината са 108 526. 17 462 души пък са починали от новообразувания, като интензитетът им е 248.6 на 100 000 души население.
Данните са почти идентични с тези от 2017 г. Тогава са починали 109 791 българи като причината за смъртта на 65,6% или 71 997 от тях са болестите на органите на кръвообращението. И тогава на второ място като причина за смъртност са новообразувания – 246.3 на 100 000 души население.
За 3883 души, или 3.5% от починалите, причината за смъртта са симптоми, признаци и отклонения от нормата, открити при клинични и лабораторни изследвания и некласифицирани другаде.
В структурата на останалите причини за смъртност следват: болести на дихателната система, на храносмилателната система, болести на ендокринната система, разстройства на храненето и на обмяната на веществата, пикочно-половата система и др.

Проф. Христо Найденски: ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА СЕ ВКЛЮЧИ В ИЗСЛЕДВАНИЯТА НА УЧЕНИ ПО РАЗРАБОТВАНЕТО НА ВАКСИНА СРЕЩУ АФРИКАНСКАТА ЧУМА ПО СВИНЕТЕ
Няма държава, която да се е справила напълно с африканската чума по свинете. Вирусът преживява много добре в околната среда, обясни в ефира на БНТ проф. Христо Найденски – директор на Института по микробиология към БАН. Много важен е въпросът с утилизация на труповете на животни, като тези мерки трябва да бъдат адекватни, бе категоричен експертът. Той потвърди, че вирусът на африканската чума може да издържи до 3 години в замразено месо.
“Вирусът може да живее в осолени шунки във вакуумни опаковки, около 100-140 дни в обезкостесно месо. Затова отпадъците са много рисков фактор. Нужно е частните стопани да предприемат мерки за биосигурност, да полагат усилия за почистване и дезинфекция, да няма достъп на насекоми, гризачи и т.н.”, изтъкна проф. Найденски. Той допълни, че не е оптимист за справянето с вируса в близките 6 месеца и призова държавата да се включи в изследванията на учени по разработването на ваксина срещу африканската чума по свинете.
“Този вирус има геномна пластичност, възможно е да мутира, докато се намери ваксина срещу него. Някои изследователи не изключват в един момент той да стане опасен и за здравето на хората, както в известна степен стана с птичия вирус”, предупреди проф. Найденски.

ОБЩИНА ВАРНА УВЕЛИЧАВА КАПИТАЛА НА ТУБДИСПАНСЕРА С НАД 250 000 ЛЕВА
Промяна в капитала на Специализираната болница за лечение на пневмо-фтизиатрични заболявания гласува на днешното си заседание комисията „Собственост и стопанство“ към Варненския общински съвет, информира Zdrave.net като се позова на Dariknews.bg.
Общинските съветници решиха капиталът да бъде увеличен с близо 257 000 лв., представляващи стойността на отпуснатите от общинския бюджет средства за изплащане на задължения на лечебното заведение. Болницата получи финансирането през април, за да погаси дълговете си към НАП и Енерго-Про и да изплати част от заплатите на персонала.
На днешното заседание на комисията стана ясно, че е готов докладът за състоянието на болницата и евентуалното ѝ преструктуриране. Един от вариантите е административно-диагностичната дейност на Тубдиспансера, заради която основно се трупат дългове, да бъде поета от УМБАЛ „Св. Марина“, МБАЛ „Св. Анна“ или Военноморска болница, а стационарът в село Звездица да се запази.
Според общинските съветници, ако болницата се преструктурира по този начин, тя ще може сама да се издържа със субсидията, която получава от Министерство на здравеопазването. Решение за бъдещето на лечебното заведение, което от години е в трудно финансово положение, ще бъде взето обаче на по-късен етап.

560 СИГНАЛА ЗА ЛИПСВАЩИ ЛЕКАРСТВА
560 сигнала за липсващи лекарствени продукта са подадени на онлайн платформата за сигнализиране на пациенти към 1 август 2019 г. През юни и юли те се дължат основно на нарушена ритмичност на вноса и изчерпване на наличностите от медикаменти, които са в процес на спиране или изтегляне от България, информира Clinica.bg като се позова на съобщение на Българската асоциация за развитие на паралелната търговия с лекарства (БАРПТЛ). Според организацията трябва да се създаде възможност пациентите да получат достъп до изтеглени от пазара лекарства.
Много от сигнализираните лекарства, които са с проблемен внос, имат алтернативи, като в тези случаи пациентите се съветват да направят консултация с лекуващия си лекар. Когато става дума за дерегистриране на лекарства от нашия пазар, те се оказват принудени да търсят начин да се сдобият с тях от чужбина. Организират се специални пътувания, за да се закупи липсващото лекарство или си го набавят чрез близки, живеещи зад граница.
Платформата за сигнализиране на недостиг бе създадена и се поддържа от БАРПТЛ в сътрудничество с Федерация Български пациентски форум с цел да се улесни достъпът на пациентите до терапия. Организациите създадоха интернет базирана форма за сигнали, която за улеснение и бързина изисква попълване само на населено място, телефон за обратна връзка и търсено лекарство.
В 65% от случаите причините за недостиг на лекарства са свързани с временно или трайно преустановен внос на лекарства. 22% от всички сигнали са поради напускане на пазара и дерегистриране на лекарствени продукти, показват данните от платформата.
Като неправителствена организация БАРПТЛ продължава да призовава за нормативни промени при следващото преразглеждане на Закона за лекарствените продукти в хуманната медицина, с които да се създаде режим за достъп на българските пациенти до лекарства, които са с доказана лекарствената безопасност, но вече изтеглени поради липса на икономически интерес. От Асоциацията предлагат да бъде регламентирана бърза вътреобщностна доставка в страните от ЕС при установяване на временен недостиг поради производствени или други причини.

ГЕРМАНСКИ ТОПЛЕКАР ЩЕ ОПЕРИРА В УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ”
Проф. д-р Ханс Хенкес, който е в топ три на най-добрите неврорентгенолози в света, ще гостува в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” на 15 август 2019 г., информира Clinica.bg. Заедно с доц. д-р Станимир Сираков, единственият сертифициран български неврорентгенолог, той ще се опита да помогне на двама български пациенти с гигантски мозъчни аневризми. Случаите, които проф. Хeнкес и доц. Сираков ще се трябва да разрешат, са толкова сложни, че ако не беше потърсено такова решение, тези болни трябваше да бъдат изпратени за лечение в чужбина, обясниха от лечебното заведение.