НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.08.2018)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ СЪЗДАВАНЕТО НА НОВ РЕГИСТЪР НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ

Правителството одобри създаването на нов регистър на хората с увреждания, информира Clinica.bg. Очаква се той да бъде готов до януари 2019 г.

В електронния регистър хората с увреждания ще имат профили, в които ще се съдържа информация от различни институции. Идеята е така да се постигне по-ефективно, удобно и интегрирано административно и социално обслужване на хората с увреждания.

Предвижда се и подобряване на информационната система на Агенцията за хората с увреждания. Тя ще бъде интегрирана електронно с МЗ, НЗОК, ГРАО и МОН. Ще бъде надградена и Единната информационна система на медицинската експертиза на НЕЛК и на институциите, с които взаимодейства – НЗОК, АХУ, ГРАО и общините. Допълнително ще се автоматизира процесът по предоставяне на необходимите медицински и други документи за определяне степента на неработоспособност, предвижда още решението на Министерския съвет.

 

ОСИГУРЯВАТ ДОПЪЛНИТЕЛНО МИНЕРАЛНА ВОДА ЗА ЛЕЧЕБНИ СТРУКТУРИ ЗАРАДИ ЖЕГИТЕ

Държавата ще предостави допълнително минерална вода на лечебни структури, кръвни и спешни центрове. Решението е взето на днешното правителствено заседание, информира Clinica.bg.

Допълнителните количества ще дойдат от освободени държавни резерви от минерална вода. Идеята е така да се подпомогнат увеличените потребности на лечебни заведения и социални домове през летния сезон.

Държавните резерви ще бъдат предоставени на Министерството на здравеопазването, което ще има ангажимента да ги насочи за нуждите на центровете за трансфузионна хематология, държавните психиатрични болници, държавните белодробни болници, домовете за медико-социални грижи за деца и центровете за спешна медицинска помощ.

 

ОЩЕ 12 СГРАДИ ЩЕ БЪДАТ ДОСТЪПНИ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Още 12 сгради ще станат достъпни за хората с увреждания. Ремонтите в тях ще бъдат за близо 1 млн. лв. и ще се финансират по проект „Красива България”, информира информира Clinica.bg, позовавайки се на съобщение на социалното министерство.

Обществените сгради, които ще се облагородят се посещават от над 400 000 граждани годишно. В тях ще се изградят рампи, асансьори, подемни платформи, достъпни помещения за общо ползване и санитарно-хигиенни възли, достъпни входни и комуникационни пространства. Общата стойност на одобрените проектни предложения е 1 154 271 лева. От тях 937 547 лева ще се осигурят по проект “Красива България” на Министерството на труда и социалната политика. Останалата част от средствата – 216 724 лева, ще дойдат като съфинансиране от страна на кандидатите.

Сред сградите, които ще се ремонтират са театър “Българска армия”, Медицински център – 1 в гр. Гоце Делчев, общинската администрация в Девня, Амбулаторно поликлинично здравно заведение в гр. Левски, общинската поликлиника в Павликени, административните сгради на общините Разлог и Троян, XI ОУ “Николай Лилиев” в Стара Загора, Професионалната гимназия по компютърно програмиране и иновации в Бургас и др.

 

МЪЖ ДАДЕ ШАНС ЗА ЖИВОТ НА ДВЕ ЖЕНИ

50-годишен човек от Бургас е изпаднал в мозъчна смърт след хеморагичен инсулт, информира Clinica.bg. Неговите близки са дали съгласие той да стане донор. Благодарение на това в УМБАЛ “Александровска” бяха извършени две трансплантации на бъбрек на жени, страдащи от хронична бъбречна недостатъчност.