НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.06.2018)

МЗ ОБМИСЛЯ ПРОМЯНА В НАРЕДБАТА ЗА СПЕЦИАЛИЗАЦИИТЕ
Наредбата за специализациите има нужда от промяна, коментира министърът на здравеопазването Кирил Ананиев, който отговори на въпроси на депутатите от парламентарната здравна комисия, съобщиха от МЗ.
„Направен е  пълен анализ на проблема, свързан с човешките ресурси в системата на здравеопазването. След като установим потребностите от кадри, ще предложа на Министерския съвет обучението, квалификацията, преквалификацията, придобиването на специалност и продължителното обучение за цял живот да бъдат за сметка на държавния бюджет, при условие, че тези хора поемат отговорност за определен период от време да работят на територията на България“. Това посочи здравният министър и подчерта, че вече се водят разговори с министъра на финансите това да стане възможно с бюджета за 2019 г.

 

СПЕЦИАЛНА КОМИСИЯ КЪМ МЗ ЩЕ РАЗГЛЕДА ЗАЩИТАТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ В СФЕРАТА НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО

Специална комисия към МЗ ще разгледа прилагането на новия регламент на ЕК за защита на личните данни GDPR (General Data Protection Regulation) в сферата на здравеопазването. Това обясни ресорният министър Кирил Ананиев на заседание на здравната комисия, информира Zdrave.net.

Той допълни, че въпросът действително е изключително важен и че системата е притеснена. Ананиев информира, че темата вече е обсъдена с председателя на Комисията за защита на личните данни, чийто екип е изразил пълна подкрепа.

„Този проблем засяга Министерството на здравеопазването, второстепенните разпоредители с бюджет към Министерството, НЗОК, РЗОК и всички изпълнители на медицинска и дентална дейност. Ние оценяваме сложността на проблема, готови сме да участваме в среща, на която да изясним нещата, които изисква директивата от нас“, поясни министър Ананиев.

От своя страна председателят на парламентарната здравна комисия д-р Даниела Дариткова също посочи, че е готова да подкрепи подобна среща.

 

Проф. Ивайло Търнев:
НЕОБХОДИМА Е ОТДЕЛНА НАРЕДБА ЗА ЗДРАВНИТЕ МЕДИАТОРИ

“Трябва да има отделна наредба, която регламентира тяхната дейност. Това обаче означава, че са необходими промени в Закона за здравето, които да направят възможно създаването на отделен подзаконов нормативен акт, който ясно да разписва начина на избор и назначаване на здравните медиатори, тяхната дейност и функции, както и мониторирането на дейността им”. Това заяви вчера пред народните представители от парламентарната Комисия по здравеопазването проф. Ивайло Търнев, председател на Фондация “Здравни проблеми на малцинствата”, информира Redmedia.bg.

Той допълни още, че вижда разбиране и съдействие в сегашния екип на Министерството на здравеопазването и се надява в крайна сметка да се предприемат необходимите действия в тази насока.

В момента у нас работят на терен 230 здравни медиатори, които оказват помощ и подкрепа на нуждаещите се от малцинствени групи в 117 общини на страната.


БЛАГОТВОРИТЕЛНА ИЗЛОЖБА В ПОМОЩ НА ОНКОБОЛНИ ДЕЦА
Ловчанският митрополит Гавриил откри поредната изложба от благотворителната синодална кампания “Деца рисуват за деца”, информира БНТ.
Кампанията цели да подпомогне онкоболните деца, които се лекуват в Клиниката по детска клинична хематология и онкология при УМБАЛ “Царица Йоанна-ИСУЛ”.
Рисунките са на деца от цялата страна, които са взели участие в петото издание на конкурса “Възкресение Христово” и могат да бъдат закупени до края на месец юни 2018 г. от всеки, който желае да помогне.
“В тези детски рисунки има много вяра и надежда, затова въздействат много силно. В тях малките художници са изразили своите чувства – чисти и непосредствени”, сподели митрополит Гавриил.

 

НОВ ПИК НА МОРБИЛИ В РУМЪНИЯ

Нов пик на морбили е регистриран в Румъния, информира Zdrave.net, позовавайки се на АП. Всяка седмица се съобщават по 200 нови случая на болестта. Според специалистите ръстът в броя на заболелите е заради ниските нива на ваксинация в страната.

По време на последната епидемия на морбили в Румъния през 2016 г. броят на заболелите бе 13 700 души. От заразата са починали 55 души, от които само един е бил имунизиран, сочат данните на Националния център за надзор и контрол на заразните болести в северната ни съседка.

Заради проблема бе подета кампания в подкрепа на имунизациите, участие в която взеха редица известни лица. Лекарите обаче предупреждават, че в страната продължават да битуват редица суеверия и народни методи за предпазване от болестта, които не дават резултат.

Световната здравна организация препоръчва ваксинално покритие срещу морбили от поне 95%. Румъния обаче поддържа едно от най-ниските в Европа – по-малко от 84%.

 

ДЕЛЕГАТИТЕ В 68 РЕДОВЕН СЪБОР НА ЛЕКАРСКИЯ СЪЮЗ ОТХВЪРЛИХА ПРЕДЛОЖЕНИЕТО ЗА ПРОМЯНА В УСТАВА
Делегатите от 68-я редовен отчетно-изборен събор на БЛС отхвърлиха предложението като точка в дневния ред да бъде вкарана промяна в устава на съсловната организация, информира Zdrave.net. Тя гласеше зам.-председателите да станат трима, а не както досега – двама, и да отговарят за СИМП, ПИМП и болнична помощ. Предложението за  промяна на дневния ред бе на председателя на БЛС д-р Венцислав Грозев.
“Ние искаме тази промяна да бъде направена на извънреден събор на БЛС, а не днес”, изтъкна председателят на Столичната лекарска колегия д-р Асен Меджидиев.
Предложението да бъде включена тази точка в днешното заседание беше отхвърлено с голямо мнозинство – 236 гласа срещу 66 гласа.
Председателят на БЛС д-р Венцислав Грозев отчете тригодишния си мандат начело на съюза. Част от акцентите в отчета му бяха лекарските протести, проблемите в преговорния процес за НРД, както и новата Национална здравна карта.