НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.05.2019)

БАПЗГ ПРОТЕСТИРА СРЕЩУ ЛИПСАТА НА РЕФОРМА С ПОДПИСКА
32 072 подписа на професионалисти по здравни грижи и граждани са внесени днес в Министерски съвет. Подписката е с искания за спешни мерки за решаване на наболелите през годините проблеми в здравеопазването, достойни условия на труд и достойно заплащане за професионалистите по здравни грижи. Това съобщи председателят на БАПЗГ Милка Василева по време на кръглата маса за инвестицията в Здравните грижи, организирана от Асоциацията, информира Zdrave.net.
В подписката са посочени три основни искания, които Асоциацията е поставяла неизменно през последните 10 години: политическо съгласие за достойни условия на труд, професионална квалификация и възнаграждения; задължително спазване на заложените в КТД договорености и дългосрочна стратегия за здравните грижи – до 2030 г. и план за действие с точно определени срокове и отговорни институции.
“Това е нашия изразена протест срещу нереформираната здравна система, срещу обещанията на министъра на здравеопазването за нова методика, която още не сме видели, срещу новия модел на финансиране, с който също не сме запознати. Разчитаме обаче на дипломатичните отношения, на дискусии, контакти с отговорни лица, за да постигнем нашите искания”, каза Василева.
“Трябва да бъдем единни и да правим конкретни предложения”, каза на кръглата маса председателят на БЛС д-р Иван Маджаров.
“Най-лесно е да се вика: искаме да ни дадете. По-трудно е да се върви по пътя на конкретните предложения и диалога. Не само ниското заплащане е причина за големия недостиг на професионалисти по здравни грижи, но и голямата умора и липсата на кариерно развитие във вашето съсловие”, каза д-р Маджаров.
Той предложи да се даде възможност за нива за развитие на медицински сестри и братя, за да знаят те, както знаят лекарите, че може няколко години да са с ниско заплащане, но ако са добри в професията си, ще постигнат както добри заплати, така и признание.

ДЕТСКАТА БОЛНИЦА ЩЕ СКЛЮЧИ ДОГОВОР С МЗ ЗА СПЕШНИ ДЕЙНОСТИ
Зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева запозна Съвета на директорите на Специализираната болница за детски болести „Проф. д-р Иван Митев” с днешните решения на Наздорния съвет на Националната здравноосигурителна каса, информира Zdrave.net. Едно от тях е да няма никакви ограничения в приема на деца за лечение в специализираната болница.
Такъв ангажимент беше поет по време на срещата на здравния министър Кирил Ананиев и неговия заместник Жени Начева с медицински специалисти от детската болница в средата на месец април. Изпълнен е и ангажиментът да бъдат променени и цените на някои клинични пътеки, по които в момента работи педиатрията. За целта от лечебното заведение ще предоставят предложения, които да се обсъдят в хода на преговорите за подписване на анекс към НРД за 2018 г. С днешно решение на Надзорния съвет на НЗОК е предвидено още през следващата седмица да се покани Българският лекарски съюз за преговори с цел увеличение в цените на клинични пътеки, приоритетно в областта на детското и майчиното здравеопазване. Източник на финансиране ще са средства от оперативния резерв на НЗОК.
Министерството на здравеопазването ще даде разрешение на Специализираната болница за активно лечение по детски болести „Проф. д-р Иван Митев” да сключи договор и да получава средства за дейностите по спешна помощ. До настоящия момент лечебното заведение няма договор с МЗ.
В оперативен план ще се анализира дейността на болницата, съвместно със Съвета на директорите и при възникване на проблеми ще се търсят своевременно оперативни решения, допълват още от МЗ.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОДОБРИ 27 МЛН. ЛЕВА ЗА БОЛНИЦАТА В ЯМБОЛ
Министерският съвет прие решение за даване на съгласие за извършване на парична вноска в капитала на „Многопрофилна болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ – Ямбол“ АД, гр. Ямбол. Капиталът на лечебното заведение ще бъде увеличен с парични вноски в размер до 27 000 000 лв. за периода 2019 – 2021 г., информира Zdrave.net.
Увеличението на капитала ще се извърши чрез издаване на нови акции, след извършване на парични вноски, както следва: през 2019 г. – вноска в размер на 8 100 000 лв.; през 2020 г. – вноски в размер до 13 500 000 лв.; през 2021 г. – вноски в размер до 5 400 000 лв. С решението държавата ще увеличи дяловото си участие в капитала на болницата чрез парична вноска в размер на 8 100 000 лв. от бюджета на Министерството на здравеопазването за 2019 г.
Записаният капитал на дружеството към 31.12.2018 г. е в размер на 10 264 417 лв. През последните две финансови години лечебното заведение отчита нарастване на приходите, съответно финансовите резултати са положителни, както и липсват просрочени задължения, предвид което финансовото състояние на дружеството би могло да се определи като стабилно. В този смисъл, болницата има необходимия потенциал за резултативен отговор на предстоящите предизвикателства през следващия тригодишен период.
Със средствата от увеличението на капитала ще се извърши построяване на нов болничен блок за 250 болнични легла, на чиято територия ще се реализира дейността на лечебното заведение. Ще се подобри обслужването на пациентите, условията на труд на персонала и ще се привлекат специалисти.

ДИАГНОСТИЦИРАТ ОКОЛО 800 ЖЕНИ ГОДИШНО У НАС С РАК НА ЯЙЧНИЦИТЕ
Около 800 жени годишно се диагнстицират с рак на яйчниците у нас, като половината губят битката със заболяването. Това е шестият по честота карцином сред дамите в Европа. Данните бяха съобщени по повод Световния ден за борба с рака на яйчниците – 8 май, информира Clinica.bg.
Той се отбелязва от 2013 г. насам с редица инициативи по света, като целта му е да повиши обществената информираност за заболяването, с което всяка година се диагностицират близо 240 000 жени в света. Тази година Световният ден за борба с рака на яйчниците протича под мотото „Всяка жена споделя силата”. В България денят се провежда за трета поредна година от Фондация „Една от 8″ и с подкрепата на АстраЗенека България. По този повод стотици жени се гримираха в синьо-зелена гама в специално обособена зона пред клуб „Перото”, в знак на съпричастност с борещите се със заболяването.
Причините за рака на яйчниците могат да са основно три вида: начин на живот (затлъстяване, повишен прием на мазнини, тютюнопушене); фамилна обремененост (рак на гърдата, наличие на заболяването при майка или сестра, мутация в BRCA гените); хормонални (ранна първа менструация и късна менопауза, липса на раждане, ендометриоза или овариални кисти, дългогодишна употреба на хормонозаместителна терапия).

УЧРЕДЯВАТ КЛУБ ПО ЕДНОКРИННИ ТУМОРИ
Югоизточен европейски клуб по ендокринни тумори ще бъде учреден по време на Първата научна конференция за Централна и Източна Европа по тиреоидни заболявания. Форумът ще се проведе на 10 и 11 май 2019 г. в Централния военен клуб в София. Мисията на новия клуб е да подобри качеството на живот на пациентите с ендокринни тумори чрез мултидисциплинарен подход в диагностиката, лечението, рехабилитацията и социалната интеграция, информира Clinica.bg.
В конференцията ще вземат участие изявени специалисти от Австрия, Гърция, Русия, Украйна, Турция, Грузия и Румъния. От Сеул ще пристигне и проф. д-р Кюнг Те, генерален секретар на Азиатско-тихоокеанската асоциация по тиреоидна хирургия.
Двадесет и осем световно признати експерти по заболявания на щитовидната и паращитовидната жлеза ще споделят опита си пред над 300 ендокринолози от България и Европа, съобщиха организаторите от Българското дружество по ендокринология и първата в България онлайн платформа за социално значими заболявания „Портал на пациента”. Ще бъдат представени най-новите научни разработки в областта на патологията на щитовидната жлеза. Ще се обсъждат профилактични, диагностични и лечебни методи за тази група заболявания.