НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.05.2018)

БАПЗГ апелира :
НЕКА ЗАЕДНО ДАДЕМ КАТЕГОРИЧЕН ОТПОР НА АГРЕСИЯТА

Във връзка с последните случаи на нападения над медици, от Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи излязоха с отворено писмо до медиите, в което призовават за отпор срещу агресията, информира Zdrave.net. Здравният сайт публикува цялото писмо, в което се казва: “Докога ще търпим агресията над медици?! Случаите на саморазправа и обидно поведение към специалистите в бели престилки растат в прогресивна агресия по всяко време на денонощието – и в делник, и в празник.

Поредна жертва на юмручното право стана 51-годишен фелдшер от Центъра за спешна медицинска помощ в Кърджали, който при домашно посещение в събота бе посрещнат с обиди и юмрук в лицето от сина на възрастна жена, нуждаеща се от спешна помощ. Вследствие на това „цивилизовано“ посрещане фелдшерът падал по стълбите и получил наранявания, които наложили спешно да бъде приет в хирургично отделение. И колкото и да звучи абсурдно дежурният медик е „извадил късмет“, защото падането му можеше да бъде с фатален край.”
От БАПЗГ изтъкват, че въпреки взетите мерки от институциите, агресията над медици продължава. В писмото се изброяват някои от случаите на агресия над специалисти по здравни грижи от началото на тази година и се подчертава, че жертвите на хулигански прояви са много повече , тъй като към тях се причисляват близките и колегите на пострадалите, работещите в сферата на здравеопазването, хората с будна съвест.

В писмото се казва още: “Ние продължаваме да питаме: Докога ще търпим агресията над медици? Докога пациенти и техни близки ще упражняват вербално и физическо насилие над медицински сестри, фелдшери, лекари и други медицински специалисти, които влагат своите знания и опит, за да бъдат максимално полезни на своите пациенти, а в замяна получават обиди, ритници и юмруци?! Докога медиците у нас ще бъдат боксови круши за хора, които изкарват недоволството си от неудачите в българската здравна системата върху тези, които ги лекуват и полагат грижи за тях?!”

От БАПЗГ припомнят, че Асоциацията е партньор на Българския лекарски съюз в Националната кампания „Не на агресията над медици!“ и ще продължи да алармира за всяко непристойно поведение и посегателство над медицински лица и да полага усилия за постигане на нужното обществено признание и уважение към медицинските специалисти у нас.

 

МЪЖ СЕ ОПИТА ДА СТРЕЛЯ СРЕЩУ ФЕЛДШЕР

Мъж от с. Завет е арестуван, след като е насочил пистолет към фелдшер, информира Zdrave.net, позовавайки се на съобщение на МВР-Разград.

Случката се разиграла около 15.30 часа на 6.05.2018 г. в дома на 42-годишния К.Б. Мъжът повикал „Спешна помощ“ заради приятелката си – 41-годишната Д.Н.

По време на прегледа мъжът извадил газов пистолет „Екол Магнум“ 9-ти калибър и го насочил към фелдшера. Опитал да произведе изстрел, но не успял.

Агресивният мъж е задържан е в РУ-Кубрат, а пистолетът е иззет. По случая е образувано производство по член от Наказателния кодекс, свързан с извършването на непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото.

Ако бъде признат за виновен, мъжът ще бъде наказан за хулиганство с лишаване от свобода до две години или с пробация, както и с обществено порицание.

В България:

БЛИЗО 800 ЖЕНИ ГОДИШНО СЕ ДИАГНОСТИЦИРАТ С РАЙК НА ЯЙЧНИКА

В България всяка година се диагностицират около 775 жени, като около 421 от тях губят живота си вследствие на заболяването. Това стана ясно по време на специалното събитие под надслов „Wake up with Makeup!“ („Събуди се с грим“), което се проведе в София по повод Световния ден за борба с овариалния карцином. Този ден се отбелязва от 2013 г. насам с редица инициативи по света. Целта му е да повиши обществената информираност относно заболяването, с което всяка година се диагностицират около 240 000 жени в световен мащаб, информира Zdrave.net.

По време на събитието „Wake up with Makeup!“ десетки жени подкрепиха инициативата, като се гримираха в синьо-зелената гама – символ на борбата с рака на яйчниците.

Събитието се организира от Фондация „Една от 8“, с подкрепата на АстраЗенека. Зад каузата застанаха председателят на Съюза на артистите в България Христо Мутафчиев и актрисите Ана Пападопулу и Десислава Бакърджиева.

Специалистът по медицинска онкология д-р Марчела Колева обяви, че ракът на яйчниците е шестият по честота карцином сред жените в Европа, а Старият континент е сред регионите с най-висок брой на нови случаи на овариален карцином в света. Най-висока честота на заболяването се отчита сред източните и северните страни в Европа, а най-ниска в южноевропейските страни.

От БЛС настояват:
НЕКОНВЕНЦИОНАЛНИТЕ МЕТОДИ ДА БЪДАТ ИЗВАДЕНИ
ОТ ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕТО
“Необходима е промяна в Закона на здравето, която касае неконвенционалните методи на лечение“. Това заяви в ефира на БНР председателят на Етичната комисия на Българския лекарски съюз (БЛС) д-р Петко Загорчев, информира Redmedia.bg. По думите му е наложително неконвенционалните, немедицински практики като енерготерапия и природолечение и да бъдат включени в друг закон и друга наредба: “Въобще те трябва да бъдат изведени от Закона за здравето –  кабала, гледачки, природолечителки. Периодично, на всеки 5 години, се прави такава инициация в министерството. Нахлува една огромна група от странни природолечители, често пъти физици, метеоролози, химици, нямащи нищо общо с медицината и започват да искат разрешителен режим. Има и почтени хора сред тях, които например искат разрешение от министерството, но заявяват: “Искаме да работим под контрола на лекар”. И аз имам такава лечителка, която се занимава с животонезастрашаващи състояния, но абсолютно всички протоколи от проведеното й лечение минават до един през контрол.”
По думите на д-р Загорчев от 15 години лекарите настояват да има специален регистър за лицата без медицинско или дентално образование, прилагащи лечителски практики. От съсловната организация предлагат  регистърът да се контролира както от здравните, така и от съдебните власти.
Д-р Загорчев отбеляза, че засега само три от алтернативните дейности за лечение са регламентирани: хомеопатия, иглотерапия и нутритерапия са регламентирани. Има желание в тази група да влезе и билколечението, защото е предмет, който се изучава в българските университети.