НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.04.2019)

Министър Кирил Ананиев: ИМА ПОЛИТИЧЕСКА ВОЛЯ ЗА УВЕЛИЧАВАНЕ НА ВЪЗНАГРАЖДЕНИЯТА НА ПРОФЕСИОНАЛИСТИТЕ ПО ЗДРАВНИ ГРИЖИ
„Готов съм с методиката за формиране и разпределение на разходите за персонал в лечебните заведение, какъвто ангажимент поех пред вас. Днес запознах министър-председателя с анализа на формирането на разходи за персонал и мога да ви уверя, че имаме политическата подкрепа за повишаването на вашите възнаграждения“. Това заяви министър Кирил Ананиев на среща с професионалисти по здравни грижи и директори на лечебни заведения, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
Министър Ананиев посочи, че изготвеният от здравното министерство анализ на разходите за персонал, в контекста на приходите, които лечебните заведения имат, е взет за изходна база при изработването на методиката. С методиката ще бъдат регламентирани определянето, размерът и структурата на разходите за персонал на ниво лечебно заведение.
Тъй като за нуждите на анализа някои лечебни заведения не са предоставили необходимите данни, а при други са налице явни грешки, методиката ще бъде изпратена веднага, за да бъде тествана болница по болница. На 10 май министър Ананиев ще представи финалния вариант на методиката. Целта е да се избегне увеличаването на диспропорциите при определянето на възнагражденията на категориите персонал. Анализът показва различни съотношения между разходите за персонал и общите приходи – налице е сериозна диференциация от 41% до над 90% в отделните болници. Отделно от това в структурата на брутната работна заплата има необясними несъответствия между дела на основната заплата и този на видовете допълнителни възнаграждения (прослужено време, извънреден/нощен труд, за постигнати резултати и др.). Негативно влияние оказват и действащите медицински стандарти, които поставят изисквания, неотговарящи на спецификата на лечебните заведения. Друг фактор, който има отрицателно влияние върху разходите за персонал, се оказват просрочените задължения на голяма част от лечебните заведения.

ОБЩИНА СОПОТ ВДИГНА С 15% ЗАПЛАТИТЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ СПЕЦИАЛИСТИ, КОИТО РАБОТЯТ В ОБЩИНСКИТЕ УЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Община Сопот вдига заплатите на работещите в сектор „Здравеопазване”, съобщи Marica.bg. Новите възнаграждения на медицинските специалисти в общинските учебни заведения ще бъдат с близо 15% по-високи, обяви ресорният заместник-кмет Николай Новаков. Това е било договорено преди ден с допълнително споразумение към Колективния трудов договор.
Увеличението на заплатите се прави всяка година от началото на този мандат, припомни Николай Новаков. За медицинските специалисти е договорено и еднократно възнаграждение за работно облекло.
Това не са спорадични действия на общинската администрация, а израз на целенасочената социална политика. По предложение на кмета на Сопот Деян Дойнов и с решение на Общинския съвет е била подпомогната общинската болница за допълнително лечение „Иван Раев“. Администрацията е поела изцяло и таксите за детските градини като родителите плащат символични суми от няколко лева на месец. Общината е вдигнала и премията за всяко новородено бебе от Сопот на 700 лева.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПУБЛИКУВА ФАРМАКО-ТЕРАПЕВТИЧНО РЪКОВОДСТВО ЗА ОЧНИ БОЛЕСТИ
Министерството на здравеопазването публикува проект на Фармако-терапевтично ръководство за очни болести. С проекта се цели да се създаде правна регламентация на терапевтичния подход при лечение на очните болести, както и на критериите за оценка на ефективността на прилаганата терапия, информира Zdrave.net.
„Проектът цели да осигури високо качество на дейностите по лекарственото лечение в обхвата на медицинската специалност чрез изисквания за спазване на поредността на линиите терапия и терапевтичните схеми. В резултат на прилагането на изискванията на настоящия нормативен акт ще се постигне също така осигуряване на висококвалифицирана ранна оценка, адекватна специфична лекарствена терапия и проследяване на болните със заболявания, включени в обхвата на лечение по медицинското направление очни болести“, пише в мотивите на МЗ.
С предложения проект на фармако-терапевтично ръководство се регламентират основните принципи на лечение на блести на конюнктива, болести на корнеята и склерата, увеити, болести на лещата, глаукома, болести на ретината и стъкловидното тяло, болести на орбита и придатъци, невроофталмология, детска офталмология и очна травма.
Очакваният резултат от прилагането на проекта на фармакотерапевтично ръководство е въвеждането на единен терапевтичен подход при предписването и прилагането на лекарствените продукти, което да гарантира оптимален ефект при лечението на пациентите с очни заболявания.

Проф. д-р Тодор Кантарджиев предупреждава: РИСКЪТ ОТ РАЗПРОСТРАНЕНИЕ НА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА У НАС Е ВИСОК
За висок риск от западнонилска треска в България през тази година предупреждава проф. д-р Тодор Кантарджиев, директор на Националния център за заразни и паразитни болести. Причината е, че през миналата година заболелите от заразата в Европа са се увеличили 7.6 пъти, а у нас 10 пъти, обясни специалистът пред Clinica. bg
15 случая на западнонилска треска е имало у нас през 2018 г. спрямо един доказан случай през 2017 г., показва епидемичната справка на НЦЗПЗ. Заразата се предава чрез комарите, затова проф. Кантарджиев призовава всички кметове да вземат мерки навреме, така че да няма насекоми във водоемите.
Миналата година имаше стотици случаи на заразени в съседките ни Гърция, Сърбия и Румъния, като имаше и смъртни случаи. Симптомите на заболяването са гриподобни и затова трудно се диагностицира.
80 % от заразените със западнонилска треска не проявяват никакви признаци. При останалите 20 % симптомите на болестта са подобни на грип – температура, болки в тялото, отпадналост, подуване на лимфните възли. При 1% от заболелите изходът е летален и предизвикан от впоследствие развит енцефалит или менингит. Това са основно възрастни и хора с отслабена имунна система, както и съвсем малки деца.

ОБЩИНСКИ СЪВЕТ – ВАРНА ПРИЕ ОСТАВКАТА НА УПРАВИТЕЛЯ НА ОЧНА БОЛНИЦА
На извънредна сесия Варненският общински съвет прие оставката на управителя на общинската Очна болница д-р Руслан Тошев. Съветниците решиха поста да заеме досегашният му заместник проф. д-р Христина Групчева до провеждането на конкурс, съобщи Аctualno.com.
Проф. Групчева е заместник-ректор и ръководител на Катедрата по очни болести и зрителни науки на Медицинския университет във Варна. Има над 20 г. стаж в Очна болница и е изпълнявала много ръководни длъжности.
До смяна на управата се стигна след като д-р Тошев подаде оставка в края на миналата седмица. По думите му тогава, той действал в полза на лечебното заведение, което можеше да остане без лекари и медицински сестри, след като почти всички подадоха предизвестие за напускане, заради лошите условия за работа. Медиците заявиха, че ще продължат да работят в лечебното заведение, ако д-р Тошев напусне.
Преди няколко дни по време на заседание на Комисията по здравеопазване в Община Варна зам.-управителят проф. Групчева представи отворено писмо за проблемите в Очна болница, в което предлагаше общината да предаде управлението ѝ на Медицински университет – Варна.
По време на днешната сесия, председателят на Общинския съвет Тодор Балабанов обяви, че се ангажира в рамките на седмица да инициира обсъждане на темата за собствеността на болницата в здравната комисия на местния парламент.

СМЕНИХА УПРАВИТЕЛЯ НА МБАЛ “СВ. ПАНТЕЛЕЙМОН” В ПЛОВДИВ
Нов управител ще поеме МБАЛ “Св. Пантелеймон” в Пловдив, след като бъде избран на сесията на Общинския съвет в четвъртък, съобщи Marica.bg. Конкурсът за новия тригодишен мандат беше проведен в Община Пловдив и комисията предлага за шеф на Втора градска да бъде избран д-р Константин Сапунджиев. Той беше и единственият кандидат за поста.
Сегашният управител д-р Петко Недев не е участвал в конкурса, въпреки че по време на неговото управление в базата са инвестирани доста средства, а лечебното заведение е показало добри резултати.
Д-р Сапунджиев управлява общинската поликлиника ДКЦ-2 (бившата болница на активните борци) и ще бъде освободен на сесията от тази длъжност, за да поеме “Св. Пантелеймон”.

В УМБАЛ-БУРГАС ОТКРИХА СЕМЕЙНА СТАЯ ЗА НЕДОНОСЕНИ ДЕЦА
Отделението по неонатология на УМБАЛ-Бургас вече има семейна стая, в която родителите на недоносените бебета ще могат да прекарват време с децата си, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение от лечебното заведение.
За създаването на семейната стая е използвана стара стая в отделението, на която е направен основен ремонт. Стойността на ремонта и мебелировката е около 12 000 лв. Стаята е създадена за четири месеца изцяло с дарителски средства. Част от сумата е събрана от продажбата на благотворителни календари с недоносени бебета, родени и отгледани в отделението. Друга част са дарение от „Инер Уил Клуб“ – Бургас – дамска организация към Ротари. Своя труд са вложили и други хора, както и персоналът на отделението, за да може старата стая да стане уютно и комфортно място. В нея има и две специални кожени кресла за майките, дарение от фондация “Нашите недоносени деца”.