НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.03.2019)

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОТПУСКА ПОВЕЧЕ СРЕДСТВА ЗА РАДИОАКТИВНИ МЕДИКАМЕНТИ
С промяна в Наредбата за реда за заплащане от държавния бюджет на лечението на българските граждани за заболявания, извън обхвата на задължителното здравно осигуряване, Министерството на здравеопазването ще плаща повече за радиоактивни лекарствени продукти. Това става ясно от проекта за изменение и допълнение на Наредбата, публикувана на сайта на ведомството на обществено обсъждане, информира Zdrave.net.
МЗ ежегодно провежда процедура за обществена поръчка за доставка на радиоактивни лекарствени продукти, радиофармацевтици, радионуклидни генератори, китове и радионуклидни прекурсори. Тази година поръчката е за доставка на радиофармацевтици. В спецификацията са включени общо 485 генератора на обща стойност 731 059 лв. С цел трайно решение на възникващите ежегодно проблеми с осигуряването на радиофармацевтици отпада изискването за сравняване цените с предходно договаряне.
„Промяната в подхода за определяне на тръжната цена ще допринесе до засилване интереса на фирмите към нашия пазар и ще създаде нови условия за конкурентна среда при обществените поръчки и понижаване на цените, договорени от МЗ“, пише още в мотивите.

ИЗГРАЖДАТ СПЕЦИАЛИЗИРАНА ЕЛЕКТРОННА СИСТЕМА ЗА ПРОСЛЕДЯВАНЕ И АНАЛИЗ НА ЛЕКАРСТВЕНИТЕ ПРОДУКТИ
300 000 лева с ДДС ще струва изграждането на Специализираната електронна система за проследяване и анализ на лекарствените продукти. Това става ясно от проекта на Наредба, публикуван за обществено обсъждане на сайта на Министерството на здравеопазването, информира Zdrave.net.
Информацията в Специализираната електронно система ще бъде предоставяна по лекарствен продукт с посочени търговското наименование на лекарствения продукт, притежателят на разрешението за употреба, количеството на активното вещество в дозова единица и лекарствената форма, международното непатентно наименование (INN), количеството в една опаковка, както и съответният партиден номер и уникалният идентификационен номер на лекарствения продукт по Позитивния лекарствен списък.
Всички участници по веригата на лекарство снабдяването са задължени да подават чрез системата ежедневно, ежеседмично или ежемесечно информация. Задължения за предоставяне на информация имат и притежателите на разрешение за паралелен внос на лекарствени продукти.

КУПУВАТ 6 СИСТЕМИ ЗА ДИАГНОСТИКА НА ТРАНСМИСИВНИ ИНФЕКЦИИ
Крайният срок за определяне на изпълнител на поръчката за закупуване на 6 броя автоматизирани системи за извършване на НАТ-диагностика на трансмисивни инфекциие 27 март. До 60 работни дни след това трябва да се пусне в експлоатация. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на вчерашния блиц-контрол в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на председателя на комисията д-р Даниела Дариткова как се развива процедурата по въвеждане на НАТ-технологията, информира Zdrave.net.
Обществената поръчка включва закупуване, доставка, монтаж и въвеждане в експлоатация на медицинска апаратура – 6 броя автоматизирани системи за извършване на НАТ-диагностика на трансмисивни инфекции, които да позволяват тестване на донорски проби за вирусите HCV, HBV, ХИВ-1 и ХИВ-2. Апаратурата е за нуждите на Националния център по трансфузионна хематология към МЗ и центровете в Пловдив, Стара Загора, Плевен и Варна.
Изпълнителят на поръчката ще трябва да достави реактиви и консумативи за провеждане на 1000 броя изследвания, които ще бъдат извършени през 2019 г. и за 1000 броя през 2020 г. Общата стойност на поръчката е 4 058 333 лв. без ДДС.

НАД 2 МИЛИОНА СА ХОСПИТАЛИЗАЦИИТЕ ПРЕЗ 2018 ГОДИНА
2 294 234 са хоспитализациите в страната за 2018 г., показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи, информира Zdrave.net. От тях най-много са в многопрофилните болници – 1 207 071, следвани от частните лечебни заведения – 723 404. Общо средният престой на пациент е 5.2 дни.
61 255 души са преминали през Комплексните онкологични центрове като среднодневния престой е бил 4.3 дни. През Центрове за психично здраве са минали 15 787 за средно 21.2 дни.
Използваемостта на леглата през 2018 г. е 66%. В Центрове за кожно-венерически заболявания тя е 81%, в КОЦ 62%, а в Центровете за психично здраве 90%. Оборотът на леглата е средно 47 болни на легло във всички лечебни заведения, като най-висок е оборота в частните лечебни заведения – 58, а най-нисък в държавните психиатрични болници – 4.

УМБАЛ “СВ. ИВАН РИЛСКИ” СТАРТИРА БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА БЪБРЕЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
По повод Световния ден на бъбрека, който ще отбележим на 14 март, в УМБАЛ „Св. Иван Рилски” стартират безплатни прегледи за бъбречни заболявания, информира Zdrave.net. Те ще се провеждат от 11 до 19 март 2019 г. (без събота и неделя) от 15:00 до 17:00 часа в кабинет № 6 след предварително записване на тел. 02/952 38 33.
По този начин болницата се присъединява към световната кампания, чийто надслов тази година е „Бъбречно здраве за всички и навсякъде”. Тя акцентира върху превенцията като основен фактор за предотвратяване на хроничната бъбречна недостатъчност (ХБН).
Над 850 млн. са засегнатите от хронични бъбречни заболявания по света. В глобален мащаб те са причина за смъртта на 2,4 млн. души годишно. В България статистиката е не по-малко тревожна – над 700 000 души или всеки осми човек има проблем с функцията на тези жизнено важни органи.

В “ПИРОГОВ” НАПРАВИХА УНИКАЛНА ОПЕРАЦИЯ ЗА СМЯНА НА ГРИВНЕНА СТАВА
Екипът на доц. Людмил Симеонов от УМБАЛСМ „Пирогов” извърши уникална операция за Югоизточна Европа, информира Zdrave.net. Чрез нея шефът на единствената у нас Клиника по хирургия на ръката възвърна възможността 37-годишен мъж от София да използва пълноценно отново ръката си.
По повод на предишно заболяване мъжът губи функциите на китката си, което рефлектирало върху възможността да използва ръката си. По време на продължителната операция, доц. Симеонов сменя увредената до крайна степен става с нова. Протезата е измислена в Швеция.
Ежегодно само през „Пирогов” преминават около 2000 пациенти с тежки фрактури на гривнената става. Досега всички пациенти, които се нуждаеха от смяна на гривнената става (китката), се налагаше да отидат до някои от големите европейски държави и САЩ, в които се извършва подобна операция.

УМБАЛ “АЛЕКСАНДРОВСКА” ПРАЗНУВА ПОЛОВИН ВЕК ОТ ПЪРВАТА БЪБРЕЧНА ТРАНСПЛАНТАЦИЯ В БОЛНИЦАТА
На 11 март 2019 г. УМБАЛ „Александровска” в партньорство с Българското урологично дружество ще отбележи официално 50 години от първата успешна органна трансплантация в България, извършена на 1 февруари 1969 г., информира Clinica.bg. Досега в “Александровска” са направени 500 трансплантации на бъбрек.
Юбилейното тържество ще се състои в Зала 7 на НДК, в присъствието на представители на държавни институции, неправителствени и бизнес организации, експерти, партньори и приятели на УМБАЛ „Александровска” от цялата страна. Най-изявените специалисти на болницата ще бъдат наградени за основополагане и принос към трансплантационната дейност в България.