НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (08.02.2019)

ДОПЪЛНИТЕЛНО ФИНАНСИРАНЕ В РАЗМЕР НА 30 МЛН. ЛЕВА ЩЕ ПОЛУЧАТ ОБЩИНСКИТЕ И ОБЛАСТНИТЕ БОЛНИЦИ В СТРАНАТА
„Правителството ще осигури допълнително финансиране от 30 млн. лв. за областните и общинските болници. Това ще стане чрез преструктуриране на разходите в държавния бюджет и постановление на Министерския съвет. От тези средства 18 млн. лв. са предвидени за общинските болници, а 12 млн. лв. – за областните. Целият допълнителен ресурс, който те ще могат да използват през настоящата година, е 66 млн. лв. Толкова е увеличението за областните и общинските болници над базовите бюджети на НЗОК и на МЗ за 2018 г., приети от Народното събрание. От тези 66 млн. лв. – 28 млн. лв. са предвидени за общинските лечебни заведения, а 38 млн. лв. – за областните болници“. Това заяви министър Кирил Ананиев на брифинг след среща между премиера Бойко Борисов, вицепремиера Томислав Дончев, финансовия министър Владислав Горанов и представители на Сдружението на общинските болници, информира Zdrave.net.
По думите му този ресурс позволява увеличение на заплатите на работещите в областните и общинските болници. В общинските болници увеличението на разходите за персонал ще бъде между 25% и 40%. Увеличението на възнагражденията в областните болници ще бъде между 10 и 15%, тъй като те имат по-голям капацитет и по-добро усвояване по линия на НЗОК, обясни още министър Ананиев.
Министърът уточни, че освен финансовото подпомагане, свързано с разходите за персонал, ще бъдат заделени средства и за нормалното функциониране на общински болници, които извършват дейности по оказването на спешна и неотложна помощ в труднодостъпни и в такива населени места, в които няма други лечебни заведения и приходите от дейност са недостатъчни поради малкия брой на обслужваното население. Съвместно със Сдружението Министерството на здравеопазването ще работи и по преструктурирането на общински болници с цел повишаване ефективността им.

СЪДЪТ НАЛОЖИ 1000 ЛЕВА ГЛОБА ЗА НАПАДАТЕЛКАТА НА ФЕЛДШЕРКАТА ОТ ФСМП – ГОРНА ОРЯХОВИЦА
1000 лева глоба наложи Районен съд – Горна Оряховица на жената, нападнала специалист от Филиала за спешна медицинска помощ към ЦСМП – В. Търново. Това съобщи районният прокурор Даниела Харитонова, цитирана от информационна агенция “Фокус”.
Страните имат право да обжалват решението на съда в 15-дневен срок.
Като мотиви за размера на наказанието съдебният състав е посочил факта, че подсъдимата е с чисто криминално минало и е изразила критично отношение към деянието.
Нападението над фелдшер Наталия Армянова предизвика широк отзвук, след като самата тя подаде оставка, а след нея с оставки заплаши по-голямата част от персонала на филиала. Впоследствие със съдействието на здравния министър бе осигурена постоянна охрана за нощните смени в звеното за спешна помощ.

РАЗРАБОТЕНО Е НОВО ЗАДАНИЕ ЗА ЕДИННАТА ИНФОРМАЦИОННА ЗДРАВНА СИСТЕМА
“Знаете, че процедурата по обществената поръчка за единната здравна информационна система, в която е включен и Раковият регистър, беше обжалвана пред КЗК. Комисията взе решение в наша полза, т.е. продължаваме да работим по този въпрос. Сега сме разработили ново задание и до средата на февруари очакваме офертите на кандидатите да реализират регистъра”. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на вчерашния блиц контрол в парламентарната здравна комисия в отговор на въпрос на депутата от ДПС д-р Нигяр Джафер какво се случва с регистъра, информира Zdrave.net.
“Липсват актуални данни от 2013 г., когато регистърът премина към НЦОЗА” подчерта д-р Джафер.
„Раковият регистър ще бъде един от първите, които ще бъдат разработени. Така че той ще стане неразделна част от единната национална здравна информационна система“, изтъкна още министър Ананиев.
Работата по регистрите се извършва по проект „Доизграждане на националната здравна информационна система“, финансиран безвъзмездно в рамките на Оперативна програма „Добро управление“ 2014-2020, с приоритет електронно здравеопазване.
Общият брой на регистрите, които трябва да бъдат включени в системата, е 105, като те се отнасят до заболявания, лекарства, медици, лечебни заведения, служби по трудова медицина и т.н. Част от регистрите са служебни, а друга част – публични, а основните структури, отговарящи за тях, са МЗ, НЗОК, ИАЛ, ИАТ, РЗИ и НЦОЗА.

ПЛОВДИВСКАТА ОБЩИНСКА БОЛНИЦА “СВ. МИНА” ЩЕ БЪДЕ ПРЕСТРУКТУРИРАНА
Пловдивската общинска болница „Св. Мина“ е в критично състояние и всеки месец генерира около 50 000 лв. дългове. Това заяви пред БНР зам.-кметът на Пловдив Розалин Петков, информира Zdrave.net.
От думите му стана ясно, че предстои преструктуриране на лечебното заведение, което ще засегне и персонала. Кога ще започне то и колко души ще засегне обаче не стана ясно.
„Когато имаше протест на сестрите, ние казахме, че ще им съдействаме, проведе се разговор в здравната каса и се набелязаха мерки, които, ако бъдат изпълнени, нещата могат да бъдат много по-добре в самата болница“, коментира Петков. Зам.-кметът каза още, че в крайна сметка след протестите и подадените оставки болницата са напуснали четири медицински сестри. Той увери, че това не застрашава работата на отделенията. Петков съобщи още, че заплатите на сестрите всъщност не са 600 лв., както се твърди, а 800 лв. – сума, в която се включват всички допълнителни средства, получавани от професионалистите, като средства за нощни дежурства, клас прослужено време и т.н.
Към момента сливането на „Св. Мина“ с другата общинска болница „Св. Пантелеймон“ е замразено, за да не повлече задлъжнялата болница и другото лечебно заведение към дъното. Обединението на двете структури ще се осъществи едва след преструктурирането на „Св. Мина“, уточни Розалин Петков.

ЕКСПЕРТИ ОБУЧАВАТ ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ДА РАЗПОЗНАВАТ ДЕПРЕСИВНИТЕ СЪСТОЯНИЯ
Експерти от Националния център по обществено здраве и анализи провеждат обучения сред общопрактикуващите лекари за разпознаване на депресии и други състояния на психична основа, информира Clinica.bg.
70% от хората с депресия не стигат до психиатър. Те се лекуват при друг вид специалисти като джипита, невролози, интернисти, обяснид-р Захари Здравков, началник на отдел „Психично здраве” в НЦОЗА. Причината е предразсъдъците към хора с психични разстройства.
14.5% от българите са преживели някакъв вид психично разстройство, показват данните от проучване на Центъра. Трите най-чести състояния са тревожни разстройства – 8.4%, депресия и мания – 4.5% и злоупотреба с наркотици или друг вид зависимост – 1%.

ЕДНО НА 5 ДЕЦА В ШУМЕНСКО Е МИНАЛО ПРЕЗ ПРОФИЛАКТИЧЕН СТОМАТОЛОГИЧЕН ПРЕГЛЕД
Шуменска област продължава да води негативната статистика при профилактиката на детските зъби. Това стана ясно преди VI Национален форум по дентална медицина „Мадарски конник“, който се провежда в Шумен на 8 и 9 февруари 2019 г., информира БНР.
По-малко от 20% от децата в Шуменска област са били на профилактичен преглед при зъболекар през 2018 г., съобщи председателят на Районната колегия на Българския зъболекарски съюз д-р Елка Баева: “Продължаваме да държим първите места в страната, като през 2017 г. има 215 броя извадени постоянни детски зъби, за 2018 г. – 201 броя. Това е много!”.
Д-р Елка Баева припомни, че за здрави зъби пациентите до 18 години трябва да имат по 2 профилактични прегледа годишно.

ДЕТСКАТА ХИРУРГИЯ В “ПИРОГОВ” РАЗПОЛАГА С НОВА АПАРАТУРА ЗА МАЛКИТЕ ПАЦИЕНТИ
Нова апаратура за най-малките пациенти на УМБАЛСМ “Пирогов” зарадва екипа на Детската хирургия. Те получиха като дарение модерен монитор за наблюдение на жизнените функции на децата, съобщиха от лечебното заведение.
Благородното дело се осъществява по проект „Да дадем шанс на Детското Сърце”. Идеята е на Ротаракт клуб София – Тангра. Организатори на благотворителната инициатива са младите доброволци.
Апаратурата бе приета от началника на Детския комплекс и Клиниката по детска хирургия доц. д-р Христо Шивачев. По думите му добрите дела трябва да бъдат давани за пример, особено в днешното забързано ежедневие.