НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.12.2018)

ЗДРАВНИТЕ МИНИСТРИ В ЕВРОПЕЙСКИЯ СЪЮЗ ЩЕ ЗАСИЛЯТ СЪТРУДНИЧЕСТВОТО СИ В БОРБАТА СРЕЩУ БОЛЕСТИ, ПРЕДОТВРАТИМИ ЧРЕЗ ВАКСИНАЦИЯ
Министрите на здравеопазването на държавите-членки на ЕС приеха на днешното си заседание Препоръка на Съвета на ЕС за засилване на сътрудничеството в борбата срещу болести, предотвратими чрез ваксинация, и проведоха дискусия за справяне с погрешните разбирания срещу ваксините на европейско и национално ниво, информираха от пресцентъра на Министерство на здравеопазването
“Темата за колебанията при ваксинирането е изключително важна. За адресирането на този проблем е необходим анализ на конкретните причини за недоверието сред населението, както на национално, така и на европейско ниво. За справяне с тези проблеми са необходими мерки по всички звена във веригата: отговорно отношение на производителите, отчитащо обществената чувствителност; силни регулаторни органи, прилагащи стриктно регулаторната рамка; ангажирани медицински специалисти; добре информирани пациенти“. Тази позиция изрази министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на заседание на Съвет на Европейския съюз „Заетост, социална политика, здравеопазване и потребителски въпроси“, част „Здравеопазване“, което се проведе на 07.12.2018 г. в Брюксел, Белгия. Република България подкрепя препоръката за укрепване на сътрудничеството между държавите-членки чрез обмен на данни с цел намаляване недоверието на обществото относно безопасността на ваксините.
В изказването си министърът подчерта, че България е страна, която поставя на първо място предоставянето на достоверна информация на достъпен за обществото език, и която инвестира в обучение на медицинските специалисти. Ключова роля имат личните лекари и педиатрите. Министър Ананиев беше категоричен, че акцент следва да бъде поставен и върху разяснителните кампании, предоставящи обективна информация на разбираем език, като е важно информацията да почива на медицински факти и доказателства за ефикасността на ваксините.

МИНИСТЕРСКИЯТ СЪВЕТ ПРИЕ НАЦИОНАЛНА ПРОГРАМА ЗА ПРЕВЕНЦИЯ НА ХРОНИЧНИТЕ НЕЗАРАЗНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ
80 % от смъртните случаи в България се дължат на основните хронични незаразни болести – сърдечно-съдови заболявания, злокачествени новообразувания, хронични белодробни болести и диабет, съобщиха от пресцентъра на Министерството на здравеопазването.
Доказано е, че посочените болести се причиняват от общи рискови фактори – тютюнопушене, злоупотреба с алкохол, нездравословно хранене, ниска физическа активност. Практиката показва, че тяхното редуциране води до намаляване на смъртността и заболяемостта от посочените болести. Най-ефективният път за постигане на тази цел са както профилактиката, ранната диагностика и осигуряването на здравословна среда за живот, така и дейностите по националните програми.
За да се подобри здравето на населението и да се повиши качеството на живот, чрез намаляване на преждевременната смъртност, заболяемост и последствията за здравето, Министерският съвет, с Решение № 538 от 12.09.2013 г., прие Националната програма за превенция на хроничните незаразни болести. Програмата цели да се постигне и широка обществената информираност относно хронични незаразни болести и поведенческите, биологични и психосоциални рискови фактори, водещи до тях.
Целевите групи са кърмачета, деца и млади хора до 29-годишна възраст, жени в детеродна възраст, бременни и кърмещи жени, население в трудоспособна възраст, възрастни и стари хора, медицински специалисти и асоциирани медицински специалисти/здравни професионалисти, немедицински специалисти и партньори.

ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ДА ОТПАДНЕ ВТОРИЧНИЯ ПРЕГЛЕД
Категорично отпадане на вторичния профилактичен преглед. Това е едно от исканията на Националното сдружение на общопрактикуващите лекари в България във връзка с готвения Анекс към НРД 2018, информира Zdrave.net.
От Сдружението отбелязват, че вторичният профилактичен преглед не е оправдал първоначалните очаквания. „По същество информацията в него може да бъде дадена и се дава още в първичния профилактичен преглед, който най-често продължава в допълнителна комуникация между лекаря и пациента във връзка с изследванията. Не е важно какво е написано в регистър или последващи амбулаторни листове, а какво е казано на пациента за хранене, движение, изследвания, навици, бъдещи визити, предстоящи консултации. Той може никога да не се разболее, но ще знае какво да прави и да следи, което е безспорният смисъл на профилактиката“, посочват от НСОПЛБ.
От там искат да се повиши цената на първичния профилактичен преглед с 3 лв., като той бъде разширен и към него се включи изследването на АЛАТ – маркер за чернодробно увреждане. От Сдружението настояват профилактичните и диспансерните прегледи да нямат определена продължителност, да могат да бъдат осъществявани и в извън работния график, както и в почивни дни, без да е необходимо общопрактикуващият лекар да информира НЗОК. Според НСОПЛБ измерването на времето в никакъв случай не гарантира качество.
„Предлагаме да започне законодателна инициатива, която да елиминира изцяло критериите за оценка на качество като инструмент за санкции от страна на НЗОК, тъй като анализът им трябва да бъде основа за формиране на здравни политики и подобрени правила за работа и финансиране на системата на здравеопазване и контролът на качеството да е извън правомощията на здравноосигурителния фонд, чиято задача е да закупува (финансира) медицински дейности“, се казва в становището на Сдружението. От там искат още да няма регулативен стандарт за профилактика, диспансерно наблюдение, майчино и детско здравеопазване, да се реши проблемът с т. нар. ”предхоспитализационен минимум”, както и този с груповите практики, а също така да се даде точна дефиниция на това какво е „маловажен случай”.

ОТ ДОГОДИНА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ ЩЕ ПОЛУЧАВАТ ФИНАНСОВО ПОДПОМАГАНЕ БЕЗ ДА ПОДАВАТ ЗАЯВЛЕНИЯ
От 1 януари 2019 г. хората с увреждания ще получат предвиденото от държавата по-високо финансово подпомагане автоматично, без да се налага да подават заявления. Това обясни една от протестиращите майки на деца с увреждания Вера Иванова. Майките започнаха разяснителна кампания за правата на хората с увреждания, след като тази седмица парламентът прие окончателно новите закони за хората с увреждания и за личната помощ: “От тук натам, след първи януари, промяна и финансова подкрепа за всеки един човек с увреждане, където хората не трябва да подават ново заявление или каквито и да било документи, това беше нашата огромна борба, да не обикалят канцелариите. Само тези, които нищо не са получавали, с новите ТЕЛК решения, само те ще подават заявления. От 1 април 2018 г. по закона за хората с увреждания всеки ще може да кандидатства и да мине на индивидуална оценка и от първи септември ще започне назначаването на асистенти, според нуждите”.
Майките заявиха, че след 10 януари ще преместят протестния палатков лагер от парламента пред Министерството на здравеопазването с настояване за реформа в системата на ТЕЛК. Лекарите от столичните ТЕЛК обаче заплашиха, че ще спрат работа, ако протестиращите майки изпълнят заканата си.

ФОНДАЦИЯ СИГНАЛИЗИРА ТРИ МИНИСТЕРСТВА ЗА ЛОШО КАЧЕСТВО НА ХРАНИТЕ В УЧИЛИЩНИТЕ ЛАВКИ
Фондация „За храната“ е направила голямо изследване в социалните мрежи с допитване до родителите за това какви храни се предлагат в училище. Изпратени са много снимки, информира БНР.
Екатерина Йосифова от фондацията обобщава: „Получихме много сигнали от родители от цялата страна за това, че в училищните лавки се продават храни, които категорично са забранени в наредба номер 37 за здравословното хранене на учениците. Преобладават храни с високо съдържание на захар, на сол, на консерванти, на хидрогенирани растителни мазнини, които също са забранени. Родителите се чувстват отчаяни, защото говорят с директора и не получават никаква подкрепа, пишат писма и не получават отговори… Затова се обърнаха към нас с множество сигнали и снимки, които ние обединихме в едно писмо и изпратихме до Министерство на здравеопазването, МОН и Министерството на земеделието. Надяваме се да получим конкретен отговор и да бъдат предприети съответните действия, за да може да има контрол и качеството на храната да бъде значително подобрено…Ние сме решили този път да не спрем само с еднократно писмо и еднократна проверка, а там, където има сигнали за проблеми, ще настояваме да бъдат правени редовни проверки.“

СОФИЯ С ПОВЕЧЕ ПАРИ ЗА ЗДРАВЕ
Повече пари за здраве ще има в бюджета на Столична община за 2019 г. Планираното увеличение е в размер на 3.4 млн.лв. Така парите за здравеопазване от 45 млн. лв. за 2018 г. стават 48.4 млн. лв. За поредна година общият бюджет на СО ще бъде по-голям от предходния. Така за 2019 г. местната власт ще разполага с 1.587 млрд. лева, информира Clinica.bg.
„Увеличените средства са в унисон с увеличаването на работните заплати. Това са заплатите на медицинските лица в лекарските кабинети в училищата, детските ясли. Има и 10 млн. лв. за медицински дейности, които финансираме през общински болници”, каза зам.-кметът по здравеопазване Дончо Барбалов.
За социални дейности са планирани 43 млн. лева. Увеличението е с 4.4 млн. лева и се разпределя между държавата и общината. Приоритетите на местната власт са последователни в последните години, заяви столичния градоначалник Йорданка Фандъкова. По думите й на първо място е екологията. Основната цел е подобряване на качеството на въздуха и чистота в града.

ДЪРЖАВАТА КУПУВА НОВИ АСАНСЬОРИ ЗА МБАЛ “СВ. АННА” – СОФИЯ
Правителството е осигурило 180 000 лева за закупуване на два нови асансьора за терапевтичния блок в МБАЛ “Св. Анна” във Варна. Информацията беше потвърдена за Радио Варна от премиера Бойко Борисов. От здравното заведение съобщиха,че вече са пуснати оферти към фирми за асансьори и в кратки срокове двата асансьора ще бъдат подменени.
Районният прокурор Красимир Конов съобщи,че е насрочена съдебно-техническа експертиза,която да установи каква е причината за падането на асансьора,който е бил сертифициран от Регионални я отдел на агенцията за метрологичен надзор през май тази година. Осем души паднаха с един от асансьорите на 04.12.2018 г. – четирима от тях пострадаха леко, а една жена остана в болницата за лечение.