НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.11.2018)

МС ПРИЕ ПРОМЕНИ В НАРЕДБАТА ЗА РЕГУЛИРАНЕ И РЕГИСТРИРАНЕ НА ЦЕНИТЕ НА ЛЕКАРСТВАТА
Правителството одобри промени в Наредбата за условията, правилата и реда за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, съобщи Clinica.bg. Изменението касае разпоредбата на чл. 8, ал. 5, която поставя производителите на лекарствени продукти в неравноправно положение помежду им, като това може да доведе до отпадането на лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък и по този начин да ограничи възможността на пациентите за достъпно лечение, информират от пресслужбата на Кабинета.
Към момента действа ограничение при цените на лекарствените продукти, които нямат регистрирани цени в референтните държави. Сега тяхната цена не може да надхвърля два пъти стойността на диференцирана дневна доза (ДДД/терапевтичен курс) на референтния лекарствен продукт от групата на съответното международно непатентно наименование. Така формулираната действаща разпоредба засяга предимно продукти на български производители в ниския и среден ценови диапазони, които се предлагат само на нашия пазар. Това би могло да доведе до отпадане на редица лекарствени продукти от Позитивния лекарствен списък. От друга страна, отпадналите лекарствени продукти ще бъдат заместени от по-скъпи лекарствени продукти, които имат цени в референтните за България държави.
Очакваният резултат от приемането на промените е създаване на условия и критерии за регулиране и регистриране на цените на лекарствените продукти, включвани в Позитивния лекарствен списък, които нямат цени в референтните държави, така че да бъдат спазени принципите на равнопоставеност на отделните производители и условията на конкуренция помежду им, както и да не бъде допускана дискриминация спрямо българските производители, предлагащи лекарствените продукти на нашия пазар.

ПРЕВЕДОХА НА БЪЛГАРСКИ ЕЗИК КЛАСИФИКАТОРА НА СЗО ЗА ЕКСПЕРТИЗА НА РАБОТОСПОСОБНОСТТА
ISF класификаторът на Световната здравна организация за екпертизата на работоспособността е преведен на български език, информира Clinica.bg. Класификаторът няма да замести ТЕЛК решенията, но е част от реформата на медицинската експертиза, увери заместник-министърът на труда и социалната политика Лазар Лазаров. Той участва в първия конгрес по трудова експертиза и оценка на на работоспоспособността с международна конференция по проект ЕПСИЛОН.
Предстои класификаторът да бъде разпространен по проект, финансиран от ОП „Развитие на човешките ресурси” и Европейския социален фонд. „Медицинската експертиза и оценката на работоспособността не си противоречат. Те са различни части на един процес”, обясни Лазаров. Той увери, че фокусът вече ще е съвършено различен, свързан с възможностите на лицето да се реализира на пазара на труда.
Акцентът е върху значението на работоспособността, а не на дисфункцията, от която страда човек. Проектът за въвеждане на принципите и достиженията на международната класификация за функционалността и уврежданията на СЗО, позната като ISF, се изпълнява от Министерство на труда и социалната политика, Министерство на здравеопазването и Националния осигурителен институт. „Основната цел на този проект е да се подобри качеството на медицинската експертиза, оценката на работоспособността и на уврежданията, така че всеки един да може да се интегрира в обществото и на пазара на труда”, обясни Лазаров.

БЛС СЕ ОБЯВИ ПРОТИВ ПРЕЛИЦЕНЗИРАНЕТО НА ВСИЧКИ ЛЕЧЕБНИ ЗАВЕДЕНИЯ
Лекарският съюз е категорично против прелицензирането на всички лечебни заведения, заложено с промени в преходните и заключителни разпоредби на проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Това заяви пред Канал 3 главният секретар на съсловната организация д-р Стоян Борисов, информира Zdrave.net. „Не виждаме смисъл, не виждаме необходимост, не виждаме логика в тази пререгистрация“, каза той.
Д-р Борисов посочи, че лекарите имат съмнения в капацитета на новата мегаагенция да извърши пререгистрацията и отбеляза, че според БЛС е достатъчно при съмнения за нарушения контролните органи да проверят съответните лечебни заведения и да ги санкционират, а не да пререгистрират всички тях.
Главният секретар на Лекарския съюз изрази и притесненията на организацията за това, че през преходни и заключителни разпоредби на бюджетен закон се правят промени в основни здравни закони. Дали сме нашето становище и то е, че промените трябва да се правят директно в съответните закони, за да може да има широко обществено обсъждане, поясни той.
Д-р Стоян Борисов информира, че през следващата седмица ще се проведе извънредно заседание на Управителния съвет на съсловната организация, на която ще се обсъдят теми, свързани с тези промени, както и с преговорите по Националния рамков договор за 2019 г.
От думите му стана ясно, че БЛС ще иска повишаване на някои цени на клинични пътеки, но не и на обеми. „Тук има една тънкост, която се прилага почти ежегодно и с която ние не сме съгласни. Задават ни се умишлено по-голям брой обеми. Знае се, че те няма да се изпълнят, но парите са блокирани и след това те се прибират“, посочи той и отново напомни едно от основните искания на Лекарския съюз – средствата в бюджета на НЗОК да не се местят от перо в перо.

СПРЯХА ОТ ПРОДАЖБА ОПАСЕН СПАНАК
Опасен спанак бе спрян от продажба. Причината е съмнение, че зеленчукът е примесен с листа от татул, които са силно отровни. Това установи акция на БАБХ, която пресече разпространението на продукта в търговските вериги, информира Clinica.bg.
Зеленчукът е бил опакован в пакети по 500 гр, сорт “Горила” и произведен в област Пловдив, уточниха от БАБХ.
Масираните проверки на БАБХ започнали след два сигнала на граждани. Първият засяга двама жители от Търговище, които купили продукта от местен хипермаркет. След като консумирали храна приготвена с въпросния спанак, те получили неразположение. Приети са в болница с признаци на атропиново отравяне. От Констинброд пък е постъпил сигнал от друг гражданин, който видял сред спанаковите листа стръкове, наподобяващи татул.
След извършените проверки в хипермаркета в Търговище е установено наличие на единични стръкове от растение с форма и мирис, различни от спанак. Органите извършили и проверка на производителя. Тя констатирала, че спанакът се почиства и пакетира в нерегламентиран обект, който не е регистриран по Закона за храните. Фирмата е уведомила търговците, до които е доставяла продукцията си и е задействала процедура за изтегляне от пазара на опасната храна.Общото количество на произведения спанак е 1775 кг.

ОТКРИХА НАРУШЕНИЯ В СПЕШНОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА ВИДИНСКАТА БОЛНИЦА
Нарушения във Видинската болницата констатира проверката на Изпълнителна агенция „Медицински одит”, информира Clinica.bg. Тя бе разпоредена от здравния министър Кирил Ананиев по повод смъртта на 50 годишен мъж, на когото му предстоеше хемодиализа, но бе възпрепятствана заради възникнала авария на водоочистващата инсталацията.
Проверката констатира нарушения при оказването на медицинска помощ на пациента в спешно отделение. Предстои образуването на административно – наказателни производства на дежурния лекар в отделение „Спешна медицина” и на консултиращия кардиолог в лечебното заведение. Цялата документация ще бъде предоставена на Районната прокуратура във Видин, съобщиха от МЗ.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСНА 2,7 МЛН. ЛЕВА НА ВМА ЗА АПАРАТУРА
На днешното си заседание правителството отпусна допълнителни средства към бюджета на Министерството на отбраната. Те са в размер на 2 700 000 лв. и са предназначени за нуждите на Военномедицинската академия, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на правителствената пресслужба.
Със средствата ВМА ще закупи специализирана система от апарати: магнитно-резонансен томограф и ехографски апарат за ранна диагностика на карцином на простатната жлеза.

ПРИЛАГАТ РАЗХОДНА ЕФЕКТИВНОТСТ ЗА ЛЕКАРСТВАТА НА НОВИ ПАЦИЕНТИ
Принципът на разходна ефективност ще важи за пациенти, които за първи път започват лечение с биологична терапия. Това обявиха от НЗОК във връзка с редица запитвания от страна на болни, които се притесняват как ще продължат да се лекуват, информира Clinica.bg.
От фонда са категорични, че само при ограничен брой биологични лекарствени продукти, използвани като втора терапевтична линия ще се прилага принципа за изписване на най-евтиното лекарство в групата. Заболяванията, за които се изписват биологични медикаменти и които ще попаднат под рестрикция са ревматоиден артрит, анкилозиращ спондилит, псориатичен артрит и псориазис, болест на Крон и улцерозен колит.
Мерките ще се отнасят само за пациенти, при които за първи път се прилага биологична терапия. На пациентите, които в момента се лекуват със скъпите медикаменти, няма да им бъде спирана терепията, нито пък ще бъде заместена с по-евтина. Експертизата ще се осъществява от комисия в Централното управление на НЗОК, посочват от институцията. От НЗОК посочват, че разходната ефективност няма да се прилага при други лекарствени продукти, заплащани за домашно лечение, както и за медикаментите за онкологични и онкохематологични заболявания, заплащани извън стойността на клиничната пътека.