НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.09.2018)

Д-р Даниела Дариткова: НЕ СА НУЖНИ ЗАКОНОВИ ПРОМЕНИ ЗА МЕДИЦИНСКАТА ПОМОЩ ПРИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ
Не са нужни законови промени по отношение на помощта при бедствия, осигурявана от лечебните завения, тъй като това е ангажимент на министъра на здравеопазването и решението е негово. Така председателят на Комисията по здравеопазването в 44-то НС д-р Даниела Дариткова коментира пред Zdrave.net предложението на Столичната лекарска колегия на БЛС държавата да осигури отделни средства, с които да финансира мрежа от болнични заведения, които ще поемат отговорността да реагират в екстремни ситуации с много пострадали.
„В Закона за лечебните заведения има изричен текст, който вменява на всички лечебни заведения ангажимент в мероприятия, според тяхната компетентност, при бедствия и аварии. Финансирането пак там изрично е написано, че е за сметка на държавния бюджет. Т.е. такъв законов текст съществува. А по отношение на финансирането на спешността, отново МЗ финансира спешните отделения по методика. Това отново е законово регламентирано. По-скоро идеята е да се транспортират пациентите в лечебни заведения по компетентност в такива спешни ситуации, но това е ангажимент на министъра на здравеопазването и решението е негово“, каза д-р Дариткова.

БАНСКО РЕОРГАНИЗИРА СПЕШНАТА СИ ПОМОЩ ПО РУМЪНСКИ МОДЕЛ
Спешната помощ в Банско разполага само с два специализирани автомобила. Те обслужват осем населени места, повечето от които – труднодостъпни. Това заяви кметът на Банско Георги Икономов месеци преди откриване на зимния туристически сезон, цитиран от News.bg.
Според Икономов линейките са недостатъчни, особено по време на активния зимен туристически сезон. С този мотив той обоснова предстоящия проект за модернизация на спешната помощ, разработен между българската община и румънския град Петрошани. Спешната помощ на Банско ще бъде реорганизирана по румънския модел, при който се използва рационално ресурсът от медицински екипи, пожарна, полиция, планински спасители, обучени доброволци и дори студенти.

ОТРИЦАТЕЛНА Е ПРОБАТА НА ПАЦИЕНТ, ЛЕКУВАН ВЪВ ВМА СЪС СЪМНЕНИЕ ЗА ЗАПАДНОНИЛСКА ТРЕСКА
Пациентът на Клиниката по инфекциозни болести на ВМА няма западнонилска треска. Това обявиха от лечебното заведение, позовавайки се на отрицателните резултати, получени от Националната референтна лаборатория към Националния център по заразни и паразитни болести, информира Clinica.bg.
Пациентът бе диагностициран със западнонилски енцефалит – усложнение което се получава вследствие на заразата. Днес обаче излязоха официалните резултати от НЦЗПБ, според които пробата е отрицателна.
От началото на годината до сега имаше съмнение за три случая за западнонилска треска -в Бургас, Пловдив и София. Официално доказан е само случаят в Пловдив.
За да бъдат коректни резултатите от референтната лаборатория, лекарите трябва да изпращат пробите в НЦЗПБ, спазвайки определени правила. “При съмнение за западнонилска треска трябва да се вземат проби прясна кръв и прясна урина, както и да бъдат транспортирани до един час в лабораторията при специален режим на съхранение”, обясни директорът на НЦЗПБ проф. д-р Тодор Кантарджиев.

ДАРЯВАТ МОДЕРНИ КУВЬОЗИ ЗА НЕОНАТОЛОГИЯТА НА УМБАЛ – СТ. ЗАГОРА
На 10 септември т.г. Клиниката по неонатология в УМБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович” АД ще получи два съвременни интензивни кувьоза, информира Zdrave.net като се позовава на Dariknews.bg. Дарението е събирано стотинка по стотинка от деца от цялата страна в рамките на благотворителната акция „Жълти стотинки” – Деца помагат на деца. Тя се провежда вече единадесета година, като всяка година се избира град-столица на акцията. За 2018 г. това е Стара Загора и университетската болница в града.
В Клиниката по неонатология на болницата се нуждаят още от два комплекта тръби за апаратите за изкуствена вентилация, а в Детска хирургия имат спешна нужда от преносим ехограф с трансдюсер за интраоперативна ехография на коремни органи, съвременен кувьоз за нуждите на оперираните бебета и перфузор.

МЗ ОБЯВИ КОНКУРС ЗА ДИРЕКТОР НА НАЦИОНАЛНИЯ ЦЕНТЪР ПО РАДИОБИОЛОГИЯ И РАДИАЦИОННА ЗАЩИТА
Министерство на здравеопазването обяви конкурс за директор на Националния център по радиобиология и радиационна защита. Кандидатите могат да изпращат своите документи до 04.10.2018 г.
Минималното изискване към кандидата за поста е да притежава образователна и научна степен или научна степен в областта на радиобиологията или радиационната хигиена и пет години професионален опит в съответната научна сфера. Допълнително изискване е наличието на компютърна грамотност. Конкурсът ще се проведе чрез защита на концепция на тема: „Ролята и мястото на Националния център по радиобиология и радиационна защита в националната система за здравеопазване като специализиран орган по проблемите на общественото здраве в областта на радиационната защита”. Предвижда се и провеждане на интервю.

ОБЯВИХА КОНКУРС ЗА ИНОВАЦИИ И ДОБРИ ПРАКТИКИ В ЗРАВНИЯ СЕКТОР
В. “Капитал” и биофармацевтична компания АбВи обявиха конкурс за най-добрите примери, които демонстрират иновации и добри практики в здравния сектор в България, информира Clinica.bg.
Всички желаещи могат да кандидатстват със своите проекти от днес до 15 октомври 2018 г. Най-добрите ще бъдат отличени по време на Петата годишна конференция „Иновации и добри практики в здравния сектор”.
Участие в конкурса могат да вземат както физически, така и юридически лица. Няма ограничение в броя на проектите, които всеки може да подаде. Най-високо ще бъдат оценени онези от тях, които демонстрират внедряването на иновация или добра практика, която до момента не е била реализирана у нас. Трябва да бъдат посочени ясно и какви са ползите за пациентите и как дадената практика е подобрила или спасила техния живот.

БЕЗПЛАТЕН СКРИНИНГ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА ОРГАНИЗИРА УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ
Безплатен скрининг за риска от туберкулоза ще се проведе от 10 до 14 септември 2018 г. в Отделението по фтизиатрия на УМБАЛ „Свети Георги“ – гр. Пловдив, информира Redmedia.bg. Мотото на инициативата, която се провежда четири пъти в годината, е „Седмица на отворените врати“ и в нейните рамки безплатно ще се извършват медицински консултации. На пациентите със съмнение за наличие на заболяването ще бъдат направени допълнителни изследвания, разказа завеждащият отделението д-р Веселин Давчев.
В предходния скрининг, който се състоя от 11 до 15 юни 2018 г., се включиха 319 души от Пловдив и региона. От тях 119 бяха насочени за контролни прегледи, ренгтенови снимки и микробиологични изследвания на храчка. На по-голямата част – 113 човека, е направен туберкулинов кожен тест – познат като „Пробата на Манту“. С него се открива инфекция с туберкулозната бактерия. Медиците са установили, че трима от изследваните са с активна туберкулоза и са хоспитализирани. Останалите 12 са с латентна форма на болестта и се лекуват с химиопрофилактика.

БЪЛГАРСКИЯТ ЧЕРВЕН КРЪСТ ЩЕ ОТБЕЛЕЖИ СВЕТОВНИЯ ДЕН НА ПЪРВАТА ПОМОЩ С ОБУЧЕНИЯ И ДЕМОНСТРАЦИИ
На 8 септември 2018 г., събота, под мотото „Първи действия при пътнотранспортни произшествия” Българският Червен кръст за 18-и пореден път ще отбележи с обучения и демонстрации Световния ден на първата помощ, информира Redmedia.bg.
Столичната организация на БЧК организира в Центъра за обучение по първа помощ (бул. „Дондуков” № 61), от 10:00 ч., безплатен опреснителен курс по Първа долекарска помощ за водачи на МПС. Доброволци на БМЧК-София и членове на Младежкия авариен екип ще демонстрират техники и умения в оказването на първа помощ. В 12:00 ч. всички участници в обучението, хванати за ръце, ще образуват традиционната за този ден спасителна верига при оказване на първа помощ.
На Централна автогара София от 10:00 ч. доброволци ще раздават на водачите на автобуси и пътниците информационни материали. В столичния парк ”Гео Милев” също ще бъдат направени демонстрации по оказване на първа помощ и ще се раздават информационни материали.
Темата за злополуките на пътя е изключително актуална – всяка седмица в България загиват повече от 15 души, а над 150 са пострадалите с тежки травми, някои от които остават инвалиди за цял живот.