НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.06.2018)

70% ОТ ЗАВЪРШВАЩИТЕ МЕДИЦИ ЗАМИНАВАТ ЗА ЧУЖБИНА

Над 70 на сто от завършващите студенти медици се насочват към чужбина. Това посочи деканът на медицинския факултет в Плевен Аспарух Аспарухов,

информира Dnes.bg. Той участва в 28-та Асамблея на Интернационалната медицинска асоциация “България”, която се проведе в курортен комплекс “Златни пясъци”. на форума се събраха близо 300 специалисти от страната и чужбина.

“На практика нашата държава харчи много пари за обучението на тези млади хора и всъщност захранва здравните системи на по-богатите страни”, отбеляза Аспарухов.

Според лекарите много трудно ще се реши този основен проблем на системата – липсата на кадри. Отдавна остана в миналото стандартът на един лекар да има поне три медицински сестри, посочи зам.-председателят на Българския лекарски съюз проф. д-р Огнян Хаджийски. По думите му в момента съотношението е едно към 0,9. Той изтъкна, че освен сестри, трудно се намират и санитари. Проф. Хаджийски посочи още, че заради ниското заплащане в болниците работят много пенсионирани сестри, които обаче трудно издържат на натоварването.

 

ПАЦИЕНТИ С ПСОРИАЗИС И РЕВМАТОЛОГИЧНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НАПИСАХА ОТВОРЕНО ПИСМО СРЕЩУ НОВИ ПРАВИЛА НА НЗОК
Асоциацията на хората с псориазис и псориатични усложнения, Българският алианс на дерматологични ревматологични заболявания и Федерацията „Български пациентски форум написаха отворено писмо, в което изказват несъгласията си с новите правила на НЗОК, според които пациенти с псориазис и ревматологични заболявания от цялата страна ще трябва да се явяват през Единна комисия в София, информира Clinica.bg.

Според организациите новите правила ще затруднят изписването на терапия; ще забавят лечението; ще възпрепятстват комуникацията и контрола на заболяването с лекуващите ни дерматолози, които реално са запознати със състоянието на пациента; ще дискриминират пациентите на принцип местоживеене и доходност.

Организациите настояват за отмяна на взетото решение, тъй като то е в разрез с конституционните права на гражданите на Р България за равен достъп до здравеопазване. “В случай, че обществената институция НЗОК не отмени това безумие ние ще потърсим правата си не само в българския съд, но и в европейския! Ще се срещнем с евродепутатите, които са у нас по време на председателство на България на Съвета на ЕС  и ще ги информираме каква съдба ни очаква!”, пише още в писмото.

 

ВСЕКИ ТРЕТИ ЗДРАВНООСИГУРЕН  У НАС  СИ Е НАПРАВИЛ БЕЗПЛАТЕН ПРОФИЛАКТИЧЕН ПРЕГЛЕД
Около 33% от здравноосигурените у нас са се възползвали от правото си да си направят безплатен профилактичен преглед при личния си лекар. Това каза в интервю за здравния сайт Clinica.bg  д-р Галя Йорданова, директор на Дирекция “Извънболнична медицинска и дентална помощ” в НЗОК. То думите ѝ това е трайна тенденция през годините и тя се движи в рамките на 33 – 35%. В последните 10 години този дял е достигал най–много до 38%. Д-р Йорданова изтъкна колко важна е ролята на медиите, институциите и на НЗОК за информираността на пациентите. Информация трябва да предоставят и общопрактикуващите лекари, има я и на сайта на НЗОК. Всеки един пациент може да получи и информация под формата на онлайн консултация на горещия телефон или разбира се писмено, изтъкна още д-р Йорданова. Тя припомни, че  чрез личния си код за достъп всеки здравноосигурен може да види какво има в здравното му досие, какво е получил като медицинска помощ, какви възможности за профилактика има и др.

 

БЪЛГАРИЯ СЕ ПРИСЪЕДИНИ КЪМ НАУЧНО-ИЗСЛЕДОВАТЕЛСКАТА ИНФРАСТРУКТУРА ЗА БИО-БАНКИТЕ
България се присъедини към Научноизследователска инфраструктура за био-банките и биомолекулярните ресурси – Консорциум за Европейска научноизследователска инфраструктура (BBMRI-ERIC). Това стана на Събранието на членовете, което се проведе в Болоня на 23 май 2018 г., информира Zdrave.net.
България става 21-ят член и ще бъде представлявана от Медицински университет – София, който е най-големият университет в областта на медицинската наука и био-медицинските изследвания в България. Той е координиращата институция на Националния университетски комплекс за научноизследователска инфраструктура за био-медицински и приложни изследвания, част от Националната пътна карта за научноизследователска инфраструктура от 2014 г. Министерството на образованието и науката е финансовият координатор на всички научноизследователски инфраструктури, включени в Пътната карта.

 

НЗОК ТЪРСИ МЕХАНИЗЪМ ЗА РЕФЕРИРАНЕ НА МЕДИЦИНСКИТЕ ИЗДЕЛИЯ
Все още не може да се намери механизъм за намаляване на цената на медицинските изделия и затова често се надвишава бюджетът на НЗОК в тази му част. Това стана ясно от думите на директора на дирекция „Лекарствени продукти, медицински изделия и контрол по предписване и отпускане“ на НЗОК д-р Галя Кондева по време на презентацията й на семинара на Здравната каса „Новости в НРД 2018“, информира Zdrave.net.

Д-р Кондева обясни, че съществуват много различни системи за реимбурсиране на медицински изделия в Европа, които са предмет на национално законодателство. Освен това липсва европейска синхронизация по отношение на ценообразуване и реимбурсиране. Кондева отбеляза, че през 2020 г. ще влезе в сила  регламент на ЕС, който се отнася за безопасността и качеството на медицинските изделия, което ще подобри пазарния надзор и проследимостта на продуктите в Европа.
Към момента НЗОК плаща за 3000 медицински изделия.

 

ФАЛШИВИ ЛЕКАРСТВА ОЩЕТЯВАТ ФАРМАЦЕВТИЧНИЯ БИЗНЕС В БЪЛГАРИЯ С 519 МЛН. ЛВ.

Българският бизнес търпи колосални загуби в размер на 1.1 млрд лева годишно от стоки ментета, заливащи цяла Европа. Щетите се равняват на 77 евро, или 150 лева годишно на човек от населението, сочи изследване на Службата на Европейския съюз за интелектуална собственост (EUIPO), информира в. “Сега”.

Изследването обхваща 13 отрасъла, произвеждащи козметика, облекло, обувки, спортни стоки, играчки и игри, бижута и часовници, ръчни чанти, алкохол и вино, фармацевтични продукти, пестициди, смартфони, батерии и гуми. Според доклада на EUIPO най-фалшифицираните стоки в България са лекарствата. Това ощетява фармацевтичния сектор с 519 млн. лева годишно, което е над една четвърт от годишните му продажби.
Фалшификаторите използват предимно интернет за разпространение на продуктите си.

При операция на Европол през май тази година са закрити 10 000 магазина за онлайн продажби на стоки ментета. Акцията беше проведена със съдействието на Белгия, България, Кипър, Гърция, Ирландия, Италия, Португалия, Испания и Обединеното кралство.

 

ОКОЛО 2 МЛН. МЛАДИ ЕВРОПЕЙЦИ СА УПОТРЕБИЛИ КОКАИН ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 12 МЕСЕЦА

Около два милиона млади европейци са употребили кокаин през последните 12 месеца. Това сочат данни от Европейския доклад за наркоманиите, представен пред депутатите от здравната комисия, информира Zdrave.net.

Най-широка е употребата на канабис, за който се предполага, че се употребява от 1% от учениците в ЕС всеки ден. 18% от младежите  признават, че са опитвали канабис поне веднъж в живота си. Смъртните случаи от свръхдоза през 2016 г. са били над 9100, като повечето са в северната част на ЕС. Докладът се фокусира върху увеличаващата се употреба на кокаин, разширяващото се домашно производство на наркотици, както и навлизането на нови психотропни вещества, които вече са 350.