НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.05.2019)

153 340 ДУШИ У НАС СА СЪС СЪРДЕЧНА НЕДОСТАТЪЧНОСТ
Към 1 януари 2019 г. 153 340 души в България са със сърдечна недостатъчност, 95% от тях са на възраст над 60 г. 54% от болните са жени. Тези данни бяха изнесени днес на пресконференция на Дружеството на кардиолозите в България по повод Световната седмица на сърдечната недостатъчност от 6 до 12 май и проведеното Национално представително проучване за обществените нагласи, свързани със сърдечносъдовите заболявания (ССЗ) и сърдечната недостатъчност в частност, информира Zdrave.net.
В 13 български градове ще се проведат пресконференции, на които специалисти ще информират хората за симптомите и рисковете за развитие на сърдечна недостатачност.
„26 млн. са болните в света със сърдечна недостатъчност. У нас няма национален регистър, но по данни на НЗОК над 150 000 са диспансеризираните с тази диагноза. Смъртността у нас се дължи основно като причина на ССЗ и през 2017 г. Проучването, което направихме, показа, че само 30% от анкетираните са наясно с факта, че водещата причина за смъртност у нас и по света е заради ССЗ. Те са лидери и през 2017 г. имаме увеличение с 2200 повече починали заради ССЗ. 80% от анкеритарите знаят за сърдечната недостатъчност като заболяване, но без това да е в дълбочина като информация. 6,5% от анкетираните съобщават, че знаят, че са болни от ССЗ, 12,8% от тях са над 60 г. Има огромен процент от тези болни, които остават недиагностицирани“, обясни доц. д-р Мария Токмакова, дм, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Отделението по кардиология в УМБАЛ „Св. Георги” – Пловдив.

ПРАВИТЕЛСТВОТО ОТПУСКА 27 МЛН. ЛЕВА ЗА НОВА БОЛНИЦА В ЯМБОЛ
„Утре ще отпуснем 27 милиона лева. Сегашната болница е на павилиони, а пациентите се пренасят на ръце, което е недопустимо“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с ръководството на Многопрофилната болница за активно лечение „Св. Пантелеймон“ в Ямбол, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на пресцентъра на Министерски съвет. В момента областната болница се помещава в стари сгради от павилионен тип, условията за работа не са добри, затова има липса и на медицински кадри. В тази връзка на предстоящото заседание на Министерския съвет се очаква да бъдат отпуснати средства, с които ще се осъществи преместването на болницата в намиращата се в близост недостроена сграда на груб строеж. Този нов болничен блок от 10 етажа ще е на площ от 32 000 кв. м. с капацитет до 250 болнични легла. Паралелно с този проект се реконструира и спешното отделение към болницата на стойност от 551 000 лева. Извършва се и ремонт на Центъра за спешна помощ в града, за който са отделени 482 000 лева. Финансирането на тези два проекта е с европейски средства.

ПОЛИЦАИ ЗАДЪРЖАХА МЛАД МЪЖ ЗА ЗАПЛАХИ И ОБИДИ СРЕЩУ МЕДИЦИ
Млад мъж е задържан за отправяне на обиди и заплахи във Филиал за спешна медицинска помощ-Нова Загора, информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на МВР-Сливен.
На 6 май около 20.30 часа 31-годишният А.А. от село Коньово в нетрезво състояние е посетил Филиала за спешна медицинска помощ в Нова Загора. Той е отправял обиди и закани към медицинския персонал и е счупил стъклото на входната врата. Няма пострадали. Пробата за употреба на алкохол при задържането му е показала 2.28 промила. Агресивният мъж е отведен в РУ – Нова Загора и задържан за 24 часа. Образувано е досъдебно производство. Уведомена е Районна прокуратура – Нова Загора.

20% ОТ КЪРЛЕЖИТЕ СА НОСИТЕЛИ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ
Пролетта е сезонът на кърлежите. На много места в страната започна обработката на тревните площи срещу тях, но въпреки това човек лесно може да бъде ухапан. От Националния център по заразни и паразитни болести предупредиха, че над 20% от кърлежите са носители на лаймска болест. Епидемиологът проф. Мира Кожухарова обясни пред Bulgaria ON AIR, че лаймската болест не е много опасна, но задължително трябва да бъде лекувана. Тя обаче разкри, че на места в Южна и Източна България има случаи, в които ухапването от кърлеж предизвиква хеморагична треска, която може да доведе дори до смърт, информираха от Novinite.bg.
“Лаймската болест е най-често срещането заболяване, което произлиза от животни и се предава от кърлежи. Характерно е, че болният не е заразен. Ако бъдат ухапани хората могат да се обърнат към лекар, за да го извади. В Южна и Източна България има две по-опасни болести, които се предават от кърлежи и от които се умира – два вида хеморагични трески. При ухапване мястото става леко зачервено, ако то започне да нараства, това може да е знак за начална форма на лаймска болест. Процесът се развива между 3 и 30 дни. Човек трябва да се наблюдава за висока температура, общо неразположение. Лаймската болест се лекува с антибиотици”, обясни д-р Кожухарова.

СТАРТИРА НАЦИОНАЛНАТА КАМПАНИЯ “ЕВРОМЕЛАНОМ 2019”
Националната кампания за борба с рака на кожата стартира в ДКЦ „Св. Иван Рилски” . На 15 май безплатните прегледи ще бъдат от 13 до 16 часа от проф. Соня Маринска, информира Clinica.bg.
От лечебното заведение напомнят, че желаещите да се прегледат трябва да се запишат предварително на регистратурата. Те трябва обаче да отговарят на определени условия – да имат петно на кожата си, което променя своя размер, цвят, форма, има асиметрични и неравни граници с кожата.
Кампанията „Евромеланом” цели да насочи вниманието към рака на кожата и нуждата от ранното му диогностициране. Дерматолозите напомнят, че ракът на кожата може да засегне всеки, независимо от възрастта. Най-често се среща при пациенти над 50 години и при хора продължително изложени на слънце. По-висок риск от появата на заболяването имат хората със светла кожа, която лесно изгаря на слънце. Ако човекът е имал множество изгаряния на кожата в детската възраст. Опасност има и за онези, които използват солариум или пък имат повече от 50 бенки, допълват специалистите. Освен това особено внимателни трябва да бъдат и хората, които в семейството си имат член с такава диагноза или пък пациентът е претърпял трансплантация на орган.