НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.03.2019)

Министър Кирил Ананиев: В СРОК ОТ 20 ДНИ ЩЕ ИМАМЕ ПЪЛЕН АНАЛИЗ КАКВИ СРЕДСТВА СА НЕОБХОДИМИ, ЗА ДА БЪДАТ ДОСТИГНАТИ ОПРЕДЕЛЕНИТЕ НАЧАЛНИ ОСНОВНИ ЗАПЛАТИ В КТД
“Изпратили сме до всички регионални здравни инспекции писмо с конкретни указания и искане да ни бъде предоставена информация за възнагражденията по категории труд, професии и видове възнаграждения – основни, допълнителни, нощни, дежурства, извънредни и други, получавани от персонала на лечебните заведения на територията на съответните РЗИ. Целта е да получим пълна картина и след като направим анализ, да установим какъв е точният дефицит, за да бъдат достигнати определените начални основни заплати в колективния трудов договор. Такъв ангажимент поех пред протестиращите професионалисти по здравни грижи, като декларирах, че с анализа ще сме готови в 20-дневен срок, а впоследствие ще запознаем както тях, така и Министерския съвет, който ще вземе решение как да се процедира по-нататък“. Това заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев на блиц контрол в Комисията по здравеопазване към НС относно недоволството на професионалистите по здравни грижи, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
„За мен човешкият ресурс в здравеопазването е най-важният за правилното функциониране на системата. Категоричен съм, че с такива заплати трудно може да се работи на едно място и професионалистите имат основание да се чувстват преуморени и потиснати. Това усетих и в петък, когато се срещнахме. Ето защо съм готов да направя всичко, което ми позволява законът, за да се чувстват те ценени и уважавани. Това, което правим сега обаче, е междинна крачка по пътя към една осъзнато необходима промяна, която, сигурен съм, ще постигнем с въвеждането на нов здравноосигурителен модел“, подчерта още Ананиев.
Министърът припомни, че възнагражденията на професионалистите по здравни грижи както в общинските, така и в областните болници, ще бъдат увеличени с 30 млн. лв., отпуснати по бюджет на Министерството на здравеопазването с решение на правителството. 18,5 млн. лв. са предвидени за 71 общински болници, като критерии за разпределението са труднодостъпността или отдалечеността на лечебното заведение, броя на обслужваното население и броя на преминалите пациенти през 2018 г. Министерството на здравеопазването е взело предвид и два други показателя – обема на приходите на съответните общински болници от МЗ и от Националната здравноосигурителна каса, както и относителния дял на разходите за персонал. По този начин са определени конкретните размери на средствата, които ще получи всяко лечебно заведение, с което екипът на министър Ананиев е запознал Сдружението на общинските болници.

БАПЗГ НЕ Е СПИРАЛА ДА НАСТОЯВА ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ
Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е спирала да настоява и прави усилия за постигането на по-високи заплати. Това заяви председателят на УС на БАПЗГ Милка Василева по bTV. По повод протестиращите медицински сестри тя подчерта, че БАПЗГ не е организатор на техния протест, но ги подкрепя. „Нашите искания са същите като на колегите. Ние дори смятаме, че е нормално да получават стартово 3 минимални заплати за страната. За последните 10 г. около 15 000 медицински сестри напуснаха страната. Няма министър, пред който да не сме протестирали през годините. Проблемите са прекалено много. Колективният трудов договор беше променен от 700 на 900 лв. заплата след протеста ни миналата година през март. Но асоциацията не може да издейства тези пари, водим разговори и го предлагаме непрекъснато”, изтъкна Милка Василева.
След среща с омбудсмана Мая Манолова инициаторите на протеста заявиха, че ще продължат с протестните действия, докато не се изпълнят всичките им искания.

СЛУЧАИТЕ НА МОРБИЛИ У НАС СТАНАХА 92
Увеличават се случаите на морбили у нас. Техният брой вече е 92. Засегнати са областите Благоевград, Бургас, Пловдив, София и София-град. Това съобщи пред БНТ директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Тодор Кантарджиев, информира Zdrave.net.
В германска лаборатория са изпратени проби на 21 болни от морбили от Разложко и София. Резултатите потвърдили съмненията на здравните власти, че щамът, който циркулира у нас, е различен от внесения през 2017 година от Украйна.
“Щамът е нов внос от Италия или Германия. По този начин ние показваме, че нямаме вътрешно разпространение на морбилния вирус и, че системата ни по отношение контрол на морбили работи”, каза проф. Кантарджиев. Той препоръча да се пазят неваксинираните деца, а всички до 8-годишна възраст, които нямат една имунизация, трябва да бъдат имунизирани

И СЕМЕЙНИТЕ ЛЕКАРИ С ПАНИК-БУТОНИ
Семейни лекари започнаха да монитират паник-бутони в кабинетите си. Това каза д-р Емил Величков, който вчера бе нападнат от наркомани с нож, докато преглеждаше пациентка, информира Clinica.bg.
Екшънът се разигра в Пазарджик, в кабинета на д-р Величков. Точно по време на преглед в стаята нахлул разгневен младеж и заплашвал доктора с нож. До тук се стига, след като медикът е отказал да му изпише лекарство, което се отпуска по специален режим, с така наречените зелени рецепти .
Полицаите се отзовали навреме на повикването и така успели да задържат нападателите. Медицинската сестра разказва, че младежите са се държели агресивно и пред полицаите. От днес д-р Емил Величков работи в кабинет с паник бутон. Примерът му ще последват и други лекари, които след този инцидент не се чувстват в безопасност.
По повод този неприятен инцидент председателят на БАПЗГ Милка Василева изпрати писмо до общопрактикуващия лекар д-р Емил Величков, медицинската сестра Спаска Кулинска и председателя на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров, в което се казва: “БАПЗГ продължава да апелира за толерантност и уважение от страна на пациентите и на цялото общество към лекарите и професионалистите по здравни грижи, които с висока професионална подготовка, отговорност и всеотдайност помагат на хора, нуждаещи се от медицинска помощ.” В писмото се припомня, че БАПЗГ и БЛС стартираха през февруари тази година кампании за превенция на агресията срещу медици.