НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.02.2019)

ПРАВИТЕЛСТВОТО ЩЕ ТЪРСИ ФИНАНСОВИ ВЪЗМОЖНОСТИ ДА ДОТИРА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ
“Болници в мое управление няма да закрия, парите за здраве се увеличават всяка година, затова искам решение. Не приемам сестри и лекари с години трудов стаж, които всеки ден ни лекуват и помагат, да се чувстват без подкрепа, изоставени и забравени“. Това заяви министър-председателят Бойко Борисов на среща с представители на Сдружението на общинските болници, информира Redmedia.bg като се позовават на съобщение на правителствената информационна служба. По време на разговора присъстваха също вицепремиерът Томислав Дончев, министърът на здравеопазването Кирил Ананиев и управителят на НЗОК д-р Дечо Дечев. Поводът за срещата са финансовите проблеми на общинските болници и недостатъчните възнаграждения за труда на медицинските специалисти.

Министър-председателят Борисов разпореди на Министерството на здравеопазването да започне анализи на финансовото състояние на всяка една от общинските болници в страната.
„Правителството ще търси финансови възможности да дотира общинските болници, на които средствата не достигат“, подчерта премиерът.
До утре Министерството на здравеопазването трябва да изготви предложение с конкретни решения на проблемите в общинското здравеопазване, което да представи на министър-председателя.
От Сдружението на общинските болници заявиха, че също ще представят анализ на състоянието на лечебните заведения.

МЕДИЦИТЕ ОТ ОБЩИНСКАТА БОЛНИЦА В КАРЛОВО ЗАПЛАШИХА С КОЛЕКТИВНА ОСТАВКА
С масова оставка, която да подадат още днес, заплашиха лекарите и медицинските сестри от общинската болница в Карлово, информира Redmedia.bg. Причината – Националната здравноосигурителна каса е намалила драстично финансирането на нелимитираните дейности като раждания, лечение на деца и хемодиализа. Освен това, се въвеждат и нови правила, които ограничават приема на пациенти, твърдят лекарите пред Нова телевизия. Ако тази болница затвори врати, пациентите ще трябва да се лекуват в Пловдив, който е на повече от 60 км. разстояние.
„Парите, които са отпуснати като бюджет за тази година, няма да могат да покрият консумативи, парно, ток, вода, пране, както и труда на сестрите и на лекарите”, коментира директорът на болницата д-р Христо Пелев. Той обясни, че за месец януари тази година болницата получава драстично по-малко финансиране в сравнение със същия период през миналата година.
„Няма такова нещо с отказани раждания заради липса на осигурен ресурс. Същото се отнася и за хемодиализата“, обясни здравният министър пред журналисти във връзка с напрежението в общинската болница в Карлово, съобщи Zdrave.net.

СДРУЖЕНИЕТО НА ОБЩИНСКИТЕ БОЛНИЦИ В БЪЛГАРИЯ ИЗРАЗИ ПОДКРЕПАТА СИ ЗА ПРОТЕСТИРАЩИТЕ МЕДИЦИНСКИ СПЕЦИАЛИСТИ
Сдружението на общинските болници в България (СОББ), изхождайки от задълбочаващите се проблеми в общинското здравеопазване и упоритото пренебрегване на интересите на обслужваното население, твърдо застава зад протестите на медицинските специалисти и подкрепя техните искания, информира Zdrave.net. Положението, в което са поставени медицинските специалисти е само един от резултатите на последователните действия за премахване на общинските болници.
Това се посочва в декларация на Сдружението във връзка с протестите на медицински сестри от различни болници заради ниските им заплати.
От СОББ отбелязват, че има сериозни разлики във финансирането на общинските и другите лечебни заведения. От Сдружението се готвят за национален протест като идеята е в един ден всички лекари и медицински сестри, работещи в общинските лечебни заведения, едновременно да подадат молби за напускане, информираха от Нова телевизия

БАПЗГ ПРОДЪЛЪЖАВА ДА НАСТОЯВА ЗА НЕЗАБАВНА АКТУАЛИЗАЦИЯ НА ЗАПЛАТИТЕ
Във връзка с протестите на лекари и медицински сестри с искане за по-високи заплати в общински болници в страната, последният от които е от днес, 7 февруари 2019 г. в общинската болница в Карлово, Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи припомня, че съсловната организация изпрати на 24.01.2019 г. до отговорните институции своя Позиция за необходимостта да се актуализират работните заплати на професионалистите по здравни грижи в България, като се намерят нужните механизми и финансов ресурс. Документът бе изпратен до здравния министър Кирил Ананиев, председателя на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ) инж. Панов, председателя на ФСЗ към КНСБ д-р Иван Кокалов, председателя на Медицинска федерация към КТ “Подкрепа” и д-р Георги Гелев – член на УС на Националната асоциация на работодателите в здравеопазването, информира Zdrave.net.
В позицията си БАПЗГ настоя незабавно да бъдат актуализирани заплатите на професионалистите по здравни грижи, като се аргументира с факта, че в много от лечебните заведения заплатите са близки до минималната работна заплата, което не отговаря на висококвалифицирания, отговорен и рисков труд, който полагат медиците.
„С огромно търпение, усърдие и отговорност медицинските сестри, акушерките, рехабилитаторите, фелдшерите, медицинските и рентгеновите лаборанти продължават да изпълняват професионалните си задължения, но вече са обезсърчени, обезверени и уморени от чакане да получат заслуженото заплащане. За много лечебни заведения Колективният трудов договор – 2018 остава само на хартия. Затова БАПЗГ настоява да се потърсят възможности и механизми за дофинансиране на заплатите на професионалистите по здравни грижи”, отбелязаха от Асоциацията в документа и припомниха, че близо 20 години продължава реформата в системата на здравеопазването. Заради ниското заплащане много специалисти заминаха да работят в чужбина или се отказаха от професиите си.
„До този момент сме получили отговор само от НСОРБ в лицето на директора на Сдружението г-жа Силвия Георгиева. В писмото се изтъква че „финансирането на лечебните заведения попада в обхвата на държавната помощ, тъй като са търговски дружества, получават приходи от дейността си и извършват услуги, които не се заплащат само през клиничните пътеки“. В отговора на Сдружението на общините получихме уверение за бъдеща подкрепа: „Отчитайки факта, че специалистите по здравни грижи застрашително намаляват, ще подкрепим Вашите усилия като национална асоциация във всяко действие, което ще осигури бъдещето на сектора и запазването на кадрите в общините“, информират от БАПЗГ.
От днешната среща на премиера Бойко Борисов с представители на Сдружението на общинските болници стана ясно, че държавата ще потърси финансов ресурс, за да дотира общинските лечебни заведения. БАПЗГ смята, че трябва да има устойчиви решения в дългосрочен план за достойно заплащане и стратегия за развитие на здравните грижи. „Очакваме отговорите на изброените по-горе институции за нашата Позиция за незабавна актуализация на заплатите на професионалистите по здравни грижи в цялата страна. Отворени сме за диалог в търсенето на разумни и бързи решения“, посочват още от Асоциацията.

СПЕЦИАЛИЗАНТИТЕ ПО ДЪРЖАВНА ПОРЪЧКА ЩЕ РАБОТЯТ НЕ В УНИВЕРСИТЕТСКИ, А В МАЛКИ БОЛНИЦИ
Специализантите, чието обучение е финансирано от държавата, ще бъдат задължени да работят не в университетската болница, в която е преминала специализацията им, а в малка болница от дадения регион, заявила нуждата от съответния специалист. Това стана ясно от думите на здравния министър Кирил Ананиев по време на парламентарния контрол днес, информира Zdrave.net.
Предложение за такава промяна направи депутатът от БСП проф. Анелия Клисарова, която посочи, че това е пропуск на Наредбата за специализациите… В отговор здравният министър увери, че това вече е предвидено и в окончателния вариант на наредбата, която в момента търпи промени и е на етап обществено обсъждане, такъв текст ще бъде включен. „Предвиждаме да допълним този текст, като се даде тази възможност, която вие предложихте. Това наистина е необходимо, защото лекарите ни трябват в лечебните заведения, където има недостиг на специалисти. Така че това ще бъде отразено в окончателния вариант на наредбата“, увери Ананиев.
От думите му стана ясно още, че след влизането в сила на Наредба 1 за специализациите броят на лекарите, напускащи страната, трайно намалява. „През последните 10 години е налице явна тенденция за намаляване броя на издаваните от МЗ удостоверения, необходими за упражняване на професия лекар в чужбина на български граждани. Намалението е над три пъти – от 655 през 2008 г. до 203 за 2018 г., като особено интензивно е то след влизането в сила на Наредба 1, когато броят на удостоверенията намалява два пъти“, заяви министър Ананиев.

МИНИСТЪР АНАНИЕВ ТРЯБВА ДА ПРЕДСТАВИ АНАЛИЗ ЗА ТРАНСПЛАНТАЦИОННИТЕ ДЕЙНОСТИ ДО 1 АПРИЛ 2019 Г.
С пълно единодушие депутатите задължиха министъра на здравеопазването Кирил Ананиев до 1 април 2019 г. да предостави анализ на трансплантационните дейности, план за действие за промяната във финансирането им и план за действие с конкретни задачи, с който България да стане член на Евротрансплант. Решението беше прието след разисквания в пленарната зала относно организацията на трансплантационното лечение в България, информира Zdrave.net.
До 1 април 2019 г. министър Ананиев трябва да представи на парламента и Национална програма за промоция на дарителство на органи, тъкани, клетки и кръвни продукти, изработена на базата на междуинституционално сътрудничество, както и необходимите промени в Закона за трансплантация на органи, тъкани и клетки.
42-ма души са били трансплантирани през 2018 г., каза министър Ананиев по време на изслушването си в Народното събрание за трансплантационната политика. Направени са 25 бъбречни трансплантации, 4 сърдечни трансплантации и 13 чернодробни трансплантации. По думите му една от основните причини за малкия брой извършени трансплантации е липсата на пълна информация при близките на пациентите в мозъчна смърт, които могат да предоставят съгласието си за донорство.
„По данни на Изпълнителната агенция по трансплантации към 2 януари 2019 г. броят на нуждаещите се в България от трансплантации на бъбрек е 1039 пациенти, на черен дроб – 47 пациенти, на сърце – 447 пациенти и на бял дроб -15 пациенти“, допълни министърът. Той отчете, че през периода 2010-2018 г. при 20% от донорските ситуации има отказ от близките на донорите. “Това е една от причините да поискаме подкрепата на Българската православна църква. Имаме подкрепа и на представителите на другите официални религии в страната”, изтъкна министър Ананиев. В края на този месец Министерството на здравеопазването ще стартира и национална медийна кампания в подкрепа на донорството, посочи министърът.

ПРОВЕЖДАТ ОБУЧЕНИЕ НА ЕКИПИТЕ НА СПЕШНИЯ ТЕЛЕФОН 112, ЗА ДА СЕ ИЗБЕГНАТ ФАЛШИВИТЕ ОБАЖДАНИЯ
Министерство на здравеопазването, респективно Центровете за спешна медицинска помощ, провеждат обучение на екипите, приемащи обажданията за максимално ползване на триажа, съгласно медицинския стандарт за спешна помощ. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев по време на днешния парламентарен контрол. Той отговори на въпрос на депутата от „Обединени патриоти“ Милен Михов относно случаите на фалшиви обаждания и повиквания на спешните екипи, информира Zdrave.net.
„На практика Спешните центрове се използват като начин за получаване на здравни услуги от неосигурени пациенти. Често пъти някои пациенти, възползвайки се от системата на спешния телефон 112, викат екип за случаи, които нямат спешен характер и получават преглед, при необходимост изследвания и назначено лечение. Това, освен разходите за медицински дейности, които не подлежат на възстановяване от Касата, води до натоварване на екипите и създава рискове за реакция при действително спешни случаи“, изтъкна Михов.
По отношение на нападенията над екипите на Спешна помощ, министър Ананиев припомни, че МЗ има сключено споразумение с прокуратурата. „На места в ЦСМП и филиалите им са предприети действия по осигуряване на физическа охрана, поставяне на видеокамери на входа, осигуряване на паник бутони“, каза още той.
Министър Ананиев припомни и, че за осигуряване на качествено спешна помощ, МЗ изпълнява проект по програма „Региони в растеж“ с общ бюджет 164 млн. лв. С изпълнението на проекта ще бъде осъществен качествен и навременен достъп до спешната помощ на гражданите на България.

БОЛНИЦИТЕ ЩЕ АКТУАЛИЗИРАТ НА ТРИ МЕСЕЦА ПОЛИТИКАТА СИ ЗА РАЗУМНА УПОТРЕБА НА АНТИБИОТИЦИ
Болниците да актуализират на три месеца политиката си за разумна употреба на антибиотици. Тази мярка ще залегне в Национална програма за борба с антибиотичната резистентност и рационална употреба на антибиотиците, която се очаква да бъде внесена в Министерския съвет през юли 2019 г.. Това съобщи за Clinica. bg. Иван Иванов, микробиолог, завеждащ Националната Референтна Лаборатория “Kонтрол и мониториране на антибиотичната резистентност”.
И в момента това изискване е заложено в националния стандарт по микробиология и вътреболнични инфекции, но е необходимо да бъде облечено в нова законова норма, която да задължи болниците да го спазват, обясни доц. Иванов.
Пациентите с някои рискови инфекции да бъдат изолирани в отделни стаи, така че да нямат досег с другите болни, предвижда още проекта на програмата. Става дума за някои рискови инфекции и мултирезистентни бактерии като клостридиум дифициле и карбапенемaза продуциращите ентеробактерии. Към такъв тип заразно болни е необходимо да има и специален подход, за да се възпрепятства по-нататъшното разпространение на тези микроби в болниците. Така например медицинските сестри трябва да бъдат с ръкавици и да си сменят дрехите, ходейки при тях. В болниците да заработят и т.н. екипи по контрол на инфекциите, които в момента не функционират. Идеята е, те да отговарят за рационалната употреба на антибиотиците на базата на това какви щамове циркулират и по този начин динамично да се променя политиката, да се подбират най-подходящите лекарства и да се оптимизира тяхната консумация, обясни още доц. Иван Иванов.