НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (07.01.2019)

БЕЛЕЖКИТЕ, КОИТО ЛИЧНИТЕ ЛЕКАРИ ИЗДАВАТ ЗА ЗАДЪЛЖИТЕЛНИТЕ ИМУНИЗАЦИИ НА ДЕЦА, ОСТАВАТ БЕЗПЛАТНИ
Бележките за задължителните имунизации за деца остават безплатни. Личните лекари ще продължават да ги издават без такса. За това в крайна са се договорили НЗОК и БЛС, информира Clinica.bg. Причината е, че документите са задължителни при прием на децата в детска градина, а детското здравеопазване е безплатно, обясниха от НЗОК.
Промяната беше предвидена в проекта на Наредба, с която се определя основния пакет от дейности, плащани от здравния фонд. Тя засягаше въвеждане на такса и за издаване на медицинско свидетелство за брак и работа. Темата е обсъдена на последното заседание на Надзорния съвет на НЗОК.
МЗ няма да подкрепи тази промяната, касаеща бележките за 37 имунизации. Само за брак и за свидетелството за работа, изтъква председателят на НС и зам.-министър на здравеопазването Жени Начева.
Бележките за имунизации са необходими и при кандидатстване за семейни помощи. Те са важни, защото липсата на задължителна ваксина при подрастващите
е причина за спиране на детски надбавки от службите за социално подпомагане.

СОФИЙСКИЯТ ГРАДСКИ СЪД ОСЪДИ НЗОК ДА ИЗПЛАТИ БЛИЗО 3 МЛН. ЛЕВА ОБЕЗЩЕТЕНИЕ ЗА НЕПЛАТЕНА НАДЛИМИТНА ДЕЙНОСТ
Състав на софийския градски съд осъди НЗОК да заплати на болница “Токуда” рекордно обезщетение за извършена надлимитна дейност през 2015 г., информира Zdrave.net като се позовава на съобщение на Центъра за защита правата в здравеопазването (ЦЗПЗ).
НЗОК се е противопоставила на иска с два аргумента. Единият е, че касата има задължение по договор да плати само до определения лимити, а другият – че болницата не е предоставила в посочените в договора срокове фактура и спецификация за надлимитната дейност.
Както законът, така и договорът между страните еднозначно отдават приоритет на интересите на здравноосигурените лица спрямо утвърдения финансов план. Присъденото обезщетение е в размер на 2 576 330,00 лв.– възнаграждение за оказана болнична медицинска помощ и 671 178,04 лв. лихви за забава; 362 289,60 лв. – цена на вложени медицински изделия и 95 062,32 лв. лихви за забава.
Освен присъдените лихви до датата на подаване на иска, НЗОК ще плати и натрупаните лихви до датата на окончателното изплащане. Касата е осъдена също да заплати и 148 154,36 лв. разноски в производството пред Софийски градски съд.

ПОЛИЦИЯТА ВЪВ ВРАЦА РАЗСЛЕДВА КРАЖБА НА ЛЕКАРСТВА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА ОНКОБОЛНИ
Районното управление във Враца разследва кражбата на медикаменти от Комплексния онкологичен център в града, който е единственото подобно заведение в Северозападна България. „Липсите са установени тази сутрин и инцидентът е докладван пред властите, които го поеха. Ние продължаваме работа“, каза управителят на КОЦ-Враца д-р Григор Томов пред БНР, информира Zdrave.net.
Тази сутрин униформени служители са влезли в аптеката, откъдето са изчезнали лекарствата, потвърдиха от полицията.Обектът се охранява от частна фирма СОТ, по случая се работи, уточниха от пресцентъра на ОД на МВР във Враца.
Засега никой не коментира дали в кражбата не е замесен вътрешен човек, тъй като охранителите не са докладвали за какъвто и да било инцидент. Липсва информация и на каква стойност са щетите.

ПОЛК. ДОЦ. ГЕОРГИ ПОПОВ Е НОВИЯТ ЗАМ.-НАЧАЛНИК НА ВМА
Полковник доцент Георги Попов е новият заместник-началник на Военномедицинска академия по учебно-научната дейност. Със заповед на министъра на отбраната той е назначен и за заместник главен лекар на Въоръжените сили на Република България.
Специалистът е завършил медицина в Медицинска академия – София през 1990 г. Има придобити специалности по инфекциозни болести и по вътрешни болести.
През 2017 г. завършва „Здравен мениджмънт”, информира Zdrave.net.
Доцент Попов е преминал през различни курсове по абдоминална ехография; по авиационна медицина, има започната специализация по военна терапия.
Защитава научна и образователна степен “доктор” с дисертация на тема “Вирусни хепатити в организирани колективи”, зачислен за аспирантура и започната дисертация на тема “Вирусни хепатити в организирани колективи – войскови, затвори”.
Завършил е курсове и специализации в Холандия, САЩ и Унгария.
Доцент Попов има опит от няколко задгранични мисии. Бил е началник на медицинска служба във ВВС – Божурище. От 2015 г. до момента е NATO civil expert in the field of Contagious Diseases, including Tropical Medicine. От 2017 г. до момента е началник на Катедра „Инфекциозни Болести” към ВМА.
Доцент Георги Попов е член на Академичния съвет на ВМА и хоноруван преподавател в СУ „Св. Климент Охридски”.

УМБАЛ “СВ. ГЕОРГИ” – ПЛОВДИВ ОРГАНИЗИРА БЕЗПЛАТНИ ОЧНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ГЛАУКОМА И КАТАРАКТА
Безплатни очни прегледи за глаукома и катаракта (вътрешно перде) ще бъдат проведени от 14 януари до 15 февруари 2019 г. в Клиниката по очни болести на УМБАЛ „Свети Георги” – Пловдив. Желаещите трябва да се запишат предварително на телефон 032/602 649, информира Zdrave.net.
Прегледите за глаукома и катаракта ще се провеждат с измерване на вътреочното налягане. Очните лекари препоръчват във възрастта след 55 години да се извършва веднъж годишно профилактично изследване на зрението и измерване на очното налягане.