НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.12.2019)

ОКОНЧАТЕЛНО ПРИЕХА ДЪРЖАВНИЯ БЮДЖЕТ ЗА 2020 ГОДИНА
След повече от 15 часа дебати и едночасово прекъсване заради драматичното гласуване на размера на партийната субсидия, късно вечерна на 5-и декември депутатите приеха окончателно Държания бюджет за 2020 г.
За разходи през 2020 г. са отделени 46.8 млрд. лв., или 36.9% от БВП. В бюджета отново е заложен ръст (със средно 10%) на заплатите в администрацията, както и на учителските възнаграждения. Ще се налеят допълнителни пари в здравеопазването, ще има и за малко по-високи пенсии.
662, 051 млн. лева е бюджетът на Министерството на здравеопазването за 2020 г. Максималният размер на ангажиментите за разходи, които могат да бъдат поети от министерството догодина пък е 428, 923 млн. лв., а максималният размер на новите задължения за разходи, които могат да бъдат натрупани през 2020 г. е 377, 981 млн. лв.
Общо за персонал в бюджета на МЗ са предвидени 282, 043 млн. лв. или с 36 млн. лв. повече в сравнение с 2019 г., когато са били 245, 964 млн. лв. За субсидии и други текущи трансфери са отделени 173, 337 лв. От тях с 4,7 млн. лв. ще бъде финансиран Българския червен кръст , а с 52,5 млн. лв. МЗ ще субсидира спешните отделения в болниците. Субсидията е включена към администрираните разходи по бюджетна програма „Спешна медицинска помощ“.
За политика в областта на промоцията, превенцията и контрола на общественото здраве са отделени 104, 155 млн. лв. за политика в областта на диагностиката и лечението – 494, 042 лв., за политика в областта на лекарствените продукти и медицинските изделия – 35, 313 млн. лв., а за бюджетна програма „Администрация“ – 28, 541 млн. лв.
За разлика от предходни години обаче дебатите приключиха без изявление на министъра на финансите.

РАСТЕ БРОЯТ НА ВНЕСЕНИЯ ОТ ЕВРОПА ДОНОРСКИ МАТЕРИАЛ ЗА АСИСТИРАНА РЕПРОДУКЦИЯ
Расте броят на внесения от Европа донорски материал за асистирана репродукция. В същото време този от България намалява. Това каза изпълнителният директор на ИА „Медицински надзор” (ИАМН) Росен Иванов при стартирането на тридневната благотворителна инициатива в “Дни на донорството” в болница “Надежда”, информира Clinica.bg. Той посочи, че актовете на донорство в репродуктивната медицина са изключително важни.
„За мен е чест да присъствам и да и съм част от откриването на вече станалите традиционни „Дни на донорството” в столичната болница „Надежда”. Донорството в неговите всички форми е проява на високо благородство, на човечност, израз е на грижата и съпричастността към неволите и страданията на хората около нас”, каза изпълнителният директор на ИАМН. Според него през последните години нараства тенденцията за внос на донорски материал от Европа и не се увеличава донорският материал, събиран в България.
Статистиката в ИАМН показва, че внесеният от Европа донорски материал (яйцеклетки и сперматозоиди) през 2017 г. – 38 броя, през 2018 г. е бил159 броя, а до края на октомври 2019 г. – 192 броя. В същия период равнището на донорство у нас се запазва – средно 400 донора на година. През 2017 г. те са били – 372, през 2018 – 430, а до края на октомври 2019 г. – 379.
Според данните в ИАМН броят на децата, родени от донорски материал през 2016 г., е 368 деца, а 2017 г. – 219 деца.

СТУДЕНТИ ОТ МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА НАПРАВИХА СРЕЩА ЗА ДОНОРСТВОТО
Медицинските, моралните, етичните, правните и житейските стойности на донорството обсъдиха студентите от МУ-Варна с координатора по донорство за Велико Търново д-р Сибила Маринова – началник на отделението по анестезиология и интензивно лечение в Областната болница “Д-р Стефан Черкезов” и координаторите от Варна проф. д-р Вилиян Платиканов – началник на Клиниката по анестезиология и интензивно лечение и д-р Валентин Маринчев от УМБАЛ „Св. Марина”. Това съобщиха от учебното заведение.
Събитието бе част от кампанията “Да! За живот” и бе организирано от Асоциацията на студентите медици в България – Варна. Специалистите отговориха на много въпроси, свързани с донорството, които вълнуваха студентите в препълнената зала в МУ-Варна.
Лекарите получиха сертификати от Асоциацията на студентите медици в България – Варна за отдадеността и желанието, с които се включват в кампанията “Да! За живот”.

СЛИВАТ НАПРАВЛЕНИЯТА “ФИНАНСИ” И “ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ” В СТОЛИЧНА ОБЩИНА
Към направление „Финанси“ официално включвам направление „Здравеопазване“. Това каза кметът на София Йорданка Фандъкова при представянето на проект на общата структура на столичната общинска администрация, информира Zdrave.net като се позова на Агенция „Фокус“.
„Знаете, че досега тези дейности се изпълняваха от зам.-кмета по финанси Дончо Барбалов. Доказа се, че това е един добър модел с оглед на факта, че в общинското здравеопазване има предимно търговски дружества в лицето на общинските болници и ДКЦ-ове“, изтъкна столичният кмет.
“Към направлението преминава и дирекциите „Общинска собственост“ и „Обществени поръчки и концесии“. Целта е по-добра координация и по-добър контрол при обществените поръчки. Столична община ще бъде една от първите общини с пълна готовност от първи януари да премине изцяло към електронни обществени поръчки“, каза още кметът Фандъкова.

ПРИКЛЮЧИ ПРОВЕРКАТА НА “МЕДИЦИНСКИЯ НАЗДОР” ПО СЛУЧАЯ С ПОЧИНАЛОТО 3-ГОДИШНО ДЕТЕ
Министърът на здравеопазването Кирил Ананиев получи окончателния доклад от проверката, която възложи на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ (ИАМН) по случая с починалото 3-годишно дете, съобщиха от пресцентъра на МЗ. В Министерството на здравеопазването постъпиха и констативните протоколи както от проверките в лечебните заведения СБАЛДБ „Проф. д-р Иван Митев“, УМБАЛСМ „Н.И.Пирогов“ и УБ „Лозенец“, така и от проверката в практиката на личния лекар на детето. Всички получени от ИАМН доклади – два предварителни и един окончателен, както и съпътстващите протоколи, независими експертизи и документи от хода на проверката, ще бъдат предоставени на Прокуратурата, която също се сезира по случая. Целта е да бъде оказано пълно съдействие на компетентните органи в хода на разследването.
Окончателният доклад потвърждава причината за смъртта на детето – тежка двустранна хеморагична пневмония (двустранни масивни кръвоизливи в белите дробове), причинена от вирусна инфекция, при която са възникнали и допълнителни усложнения – тежки двустранни кръвоизливи, полиорганна недостатъчност в надбъбречните жлези. Последните са от съществено значение за изключително бързото развитие на болестта. Проверката на ИАМН не е констатирала пропуски в диагностично-лечебния процес. С оглед приключването на проверката на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ в трите болници, от днес директорите на лечебните заведения са възстановени на работа.

Министър Десислава Танева: ЗАРАЗЕНОТО СЪС САЛМОНЕЛА ПИЛЕШКО МЕСО НЕ Е СТИГНАЛО ДО КРАЙНИТЕ ПОТРЕБИТЕЛИ
Заразеното със салмонела пилешко месо не е достигнало до нито един краен потребител. Това каза министърът на земеделието и храните Десислава Танева. Тя уточни, че Българската агенция за безопасност на храните е конфискувала 109 тона заразено месо, а общо от полския производител за тази година в България са влезли 544 тона, информира Clinica.bg.
Месото с произход Полша е закупено от големите месопреработватели за термична преработка, каза министър Танева.
По-рано днес д-р Сергей Иванов от ” Активни потребители” заяви, че БАБХ е закъсняла с действията си, защото последната нотификация от Полша е от 2 декември т. г., а преди това е имало и други. А директорът Националния център по заразни и паразитни болести на проф. д-р Тодор Кантраджиев каза, че през последните месеци няма регистрирано увеличение на случаите със салмонела.

СТАРТИРАТ БЕЗПЛАТНИ ПРЕГЛЕДИ ЗА ТУБЕРКУЛОЗА В ЦЯЛАТА СТРАНА
В периода 09 – 13 декември ще се проведат безплатни прегледи за туберкулоза в лечебни заведения за диагностика и лечение на туберкулоза в областните градове на страната, съобщиха от Министерството на здравеопазването.
През 2019 г. това е четвъртата кампанията „Седмица на отворените врати”, която се осъществява в изпълнение на Националната програма за превенция и контрол на туберкулозата в Република България. През годините проявата е доказала своята ефективност за повишаване обществената информираност по отношение на заболяването и за предоставяне на безплатен достъп до медицински услуги.
По време на проведени кампании през месеците март, юни и септември 2019 г. общо анкетирани за туберкулоза са 6 793 лица, а на 4 654 в риск от туберкулоза са извършени медицински прегледи и допълнителни изследвания. Открити са 69 лица с туберкулоза и 185 лица с латентна туберкулозна инфекция. На всички се прилага безплатно лечение и химиопрофилактика.
По време на проведените за периода 2009 г. – септември 2019 г. кампании „Седмица на отворени врати” анкетираните за туберкулоза са 121 523. Диагностицираните и насочени за лечение от туберкулоза са 1 311 лица. Други 4 643 лица са открити с латентна туберкулозна инфекция и са обхванати с химиопрофилактика.
По време на „Седмицата на отворените врати“ на всеки желаещ се предлага скрининг за риска от туберкулоза чрез анкета и консултации. На лицата, които са в риск, се провеждат допълнителни прегледи и изследвания. Списък та болниците, където ще се провеждат безплатните прегледи, може да се види на сайта на МЗ.

ТРЕТОКЛАСНИЦИ ДАРИХА СРЕДСТВА ЗА ДЕТСКОТО ОТДЕЛЕНИЕ НА УМБАЛ “ПЛОВДИВ”
Учениците от 3-и “а” клас в ОУ “Драган Манчов” в Пловдив направиха дарение на Детско отделение в УМБАЛ “Пловдив”. Децата дариха средствата, които събраха вместо букет за първия учебен ден.
Навръх Никулден класният ръководител на третокласниците, г-жа Татяна Ценова и помощник- ръководителят г-жа Яна Тонева връчиха дарението на стойност 300 лева.
“Заедно с Вас днес провеждаме най-важния урок за нашите деца, защото ги учим да бъдат добри, благородни и да подкрепят хората в нужда”, каза г-жа Ценова. Тя уточни, че се надява кампанията “Направи добро” да стане традиция. А тази инициатива да бъде последвана от други деца, родители и учители. Освен финансовите средства учениците изненадаха екипа на Детското отделение с красиви коледни ръчно изработени играчки.