НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.12.2018)

НАД 100 000 ДЕЦА СА ВКЛЮЧЕНИ В ДЕЙНОСТИТЕ ПО НАЦИОНАЛНАТА ПРОГРАМА ЗА ПРОФИЛАКТИКА НА ОРАЛНИТЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
“Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България за периода 2015-2020 г. е една от най-добре развитите в страната. До момента тя е обхванала повече от 100 000 деца в цяла България, като е извършено силанизиране на 299 245 зъба от 405 лекари по дентална медицина. През 2017 г. са поставени силанти на близо 13 500 деца”. Това заяви заместник-министърът на здравеопазването Светлана Йорданова по време на Годишния форум, посветен на изпълнението на Националната програма за профилактика на оралните заболявания при децата от 0 до 18-годишна възраст в Република България, съобщиха от пресцентъра на МЗ.
За изпълнение на заложените в програмата цели Министерството на здравеопазването всяка година отделя финансов ресурс в размер на 1 400 000 лв. Реализирането на програмата цели и намаляване разпространението на зъбния кариес чрез прилагане на силанти на първите постоянни молари при деца на възраст 5 – 7 години. Изпълнители на програмата са лекарите по дентална медицина, регионалните здравни инспекции и факултетите по дентална медицина. Дейностите се реализират съвместно с Българския зъболекарски съюз.

ВРЪЧИХА ДИПЛОМИТЕ НА ПЪРВИТЕ ПАРАМЕДИЦИ У НАС
Връчиха дипломите на първия курс от обучени парамедици в София, информира
Zdrave.net като се позовава на Darikews.bg. Това означава, че шофьорите на столичния Център за спешна медицинска помощ вече имат право да работят с екипите по спешност.
Теодор Цанков, който е един от обучителите споделя: “Даваме на колегите необходимите знания и умения, за да могат да работят на терен. Ако се наложи да евакуират затиснати хора в автобус, да транспортират пострадали до лечебните заведение, да работят в екстремна за тях обстановка”, поясни той.
“Това са хора, които вече много години работят спешна медицина и са до някаква степен подготвени психически с какво може да се сблъскат. С тях се работи много по-лесно, отколкото с хора, които тепърва започват да се занимават и трябва да им се обяснява какво е спешна медицина”, каза още Цанков.
“Парамедиците са медици, които се обучават бързо, ефективно и качествено. Които работят по протокол и има правила в тяхното обучение. Те не бива да се отместват от протокола, който имат. В него е описано при всяко едно състояние, когато се разпознае, какво точно да се направи като отделни последователни стъпки. целта е пациентът да бъде закаран до болница в колкото се може по-стабилно състояние”, разясни Теодор Цанков.

СЛАГАТ КАМЕРИ В ИНВАЗИВНИТЕ КАРДИОЛОГИИ
Камери ще дебнат лекари и пациенти в инвазивните кардиологии. Това стана ясно по време на договорния процес между НЗОК и Българския лекарски съюз. Той трябва да приключи до края на следващата седмица, тъй като медиците тогава ще имат събор, за да кажат дали одобряват новите правила, информира Clinica.bg.
Идеята за въвеждане на видеоконтрол в ангиографските зали е на НЗОК и има за цел да повиши контрола върху провеждането на тези интервенции, както и да спре случаите на свръххоспитализации, за които се опасяват и част от самите медици. През 2017 г. в страната има 59 инвазивни кардиологии, като в тях са извършени над 74 000 диагностични и лечебни процедури. В някои от лабораториите в по-малките градове обаче цифрите са толкова големи, колкото и в най-популярните инвазивни кардиологии, показват данните от “Индекс на болниците”.
Въпреки че уредите ще се слагат вътре в стаите, те ще могат да снимат само входа на залата. Идеята е да се установи дали в операционната са влизали лекар и пациент за съответната процедура. Записите ще се представят само при проверка на НЗОК и ще се съхраняват до 30 дни от направата им, както е разписано по закон.

НЗОК ПРЕХВЪРЛЯ СРЕДСТВА ОТ ЕДНО ПЕРО В ДРУГО ЗАРАДИ ДЕФИЦИТИ
Изпълнението на бюджета на НЗОК за 2018 г. върви по план, с изключение на перото за лекарствата. Този добре известен факт се потвърждава и от казаното от председателя на Надзорния съвет на НЗОК г-жа Жени Начева по време на заседанието на Съвета на 29.11.2018 г., информира Zdrave.net.
В края на годината се очаква около 57 млн. лв. преизпълнение на приходите, които в момента се събират по план. „Около 84-85% е средната събираемост на приходите от трансферите. Средно 86% е изпълнението на разходите и трансферите“, отчита тя пред надзорниците, като уточнява, че до края на годината се очаква евентуален недостиг в размер на около 30 млн. лв. при лекарствата за домашно лечение”, обясни Начева. Тя информира още, че средствата за болнична помощ се движат в рамките на планираните заедно със средства от резерва, които Надзорният съвет е приел да преразпредели в края на годината. „Ние вече сме отблокирали 39 млн. лв. от резерва, които сме насочили за лекарствени продукти за лечение на злокачествени заболявания. Сега се предлага да разпределим допълнително 27 769,2 хил. лв. средства от резерва, от които 4 млн. лв. да бъдат разпределени за медицински изделия, закръглено казвам числата, и останалите 23 млн. лв. за лекарствени продукти“, отчита още Начева.
Общата сума, отпусната до момента от резерва на НЗОК, възлиза на 66 млн. лв. Остават 47 млн. лв. неразпределени средства от резерва, които в края на годината ще бъдат насочени за разходи за болнична медицинска помощ, за първична извънболнична медицинска помощ (около 1 млн. лв.), за специализирана извънболнична медицинска помощ (10 млн. лв. ) и за МДД (около 2 млн. лв.).

НЗОК ОБЛЕКЧАВА РЕЖИМА ЗА ИЗПИСВАНЕ НА БИОЛОГИЧНИ ЛЕКАРСТВА
Режимът за изписване на биологични лекарства за пациенти над 18-годишна възраст да се промени. Това реши на последното си заседание от 29 ноември 2018 г. Надзорният съвет на НЗОК, информира Zdrave.net. С решението режимът на практика се облекчава, като отпада необходимостта протоколите за лечението да бъдат разглеждани от комисия в Централното управление на НЗОК при всяко продължение на шест месеца, ако не се налага смяна на лекарствената терапия. Така пациентите вече ще ползват протокол ІС вместо ІА. Същото важи и за лечение на пациенти под 18-годишна възраст с тежка активна болест на Крон и улцерозен колит, както и на активен ювенилен артрит.
На заседанието на Надзора промяната е приета единодушно и без дебати, става ясно от стенограмата. Единственото уточнение, направено от подуправителя на НЗОК д-р Йорданка Пенкова, е, че измененията в изискванията са съгласувани с Българския лекарски съюз.

МИНИСТЕРСТВО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ПРЕДЛАГА ЗАТВАРЯНЕ НА ЗАВЕДЕНИЯТА, В КОИТО СЕ НАРУШАВА ЗАБРАНАТА ЗА ТЮТЮНОПУШЕНЕ
Заведения, в които се нарушава забраната за тютюнопушене, да бъдат затваряни, а собствениците да носят отговорност за системно нарушаване на забраната. Такива мерки за борба с пушенето предлага Министерството на здравеопазването, съобщи БНР.
Снежана Поповска, главен експерт в Дирекция “Профилактика на болестите и зависимостите”, изтъкна, че забраната за пушене на закрито не е ефективна.
“Едни и същи заведения системно нарушават забраната. Затова в закона се предвижда да се включат такива текстове да има възможност да бъдат затваряни заведения-нарушители”.
МЗ предлага и прецизиране на понятието “закрито обществено място”. Д-р Маша Гавраилова, председател на “България без дим”, каза, че ще поискат забрана за външната реклама и на т.нар. “електронни цигари”: “Родителите не осъзнават, че купувайки на децата си такива изделия, после ще имат големи проблеми, тъй като според проучвания, тези цигари са врата към конвенционалните тютюневи изделия”.

ЛЕКАРИ НАСТОЯВАТ ВСИЧКИ ШОФЬОРИ ДА СЕ ИЗСЛЕДВАТ ЗА СЪННА АПНЕЯ
Лекари се обединиха в искането всички шофьори да бъдат изследвани за сънна апнея преди придобиване на свидетелство за управление на моторно превозно средство, информира Zdrave.net.
„В Америка всеки четвърти шофьор си е признавал, че поне веднъж е заспивал на пътя. Половината от нарушенията са заради недоспиване. Сънната апнея е често срещан хроничен дихателен проблем. Човек може от години да го има без да го знае, ако някой не му каже, че прави пауза в дишането, което го прави много сънлив и съответно неадекватен на пътя“, коментира по БНТ д-р Петър Чипев, пулмолог и представител на Българското дружество по сомнология.
По думите му сънната апнея е често срещан хроничен дихателен проблем. Човек може от години да го има без да го знае, ако някой не му каже, че прави пауза в дишането, което го прави много сънлив, която е връзката.
„Има евродиректива от 2015 г., която прави изследването е задължително. Това обаче не се случва. На първо място такова изследване трябва да се прави за професионалните шофьори. На второ – да се помогне да всички боледуващи от сънна апнея да провеждат адекватно лечение. Апаратът, с който това заболяване е лечимо, струва 1200 -1500 лв., но не се поема от Здравната каса. Мъжете пък са по-предразположени към заболяването от жените“, изтъкна Любка Маринова от Асоциация на пострадалите при катастрофи.

ПРЕЗ ДЕКЕМВРИ ЗДРАВНООСИГУРЕНИТЕ МОГАТ ДА СМЕНЯТ ЛИЧНИЯ СИ ЛЕКАР
Декември е един от двата месеца, в които здравноосигурените могат да направят
избор за нов личен лекар, припомниха от НЗОК. Новият ще може да ви лекува от датата на подписване на формуляра за избор, обясни в предаването “Хоризонт до обед” Петя Сотирова – началник на Информационния център в НЗОК.
„За да направи избор, лицето трябва да отиде при новоизбрания лекар със своята здравноосигурителна книжка и формуляр за постоянен избор на личен лекар. Формулярът може да бъде закупен от книжарница за медицински формуляри, а може да бъде свален и от сайта на Здравната каса”, уточни Сотирова. Тя допълни, че не е необходимо гражданите да се уведомява предишния си личен лекар или РЗОК.