НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.11.2018)

БЮДЖЕТЪТ НА НЗОК БЕ ОДОБРЕН ОТ ПАРЛАМЕНТА
Със 108 гласа „за“, 62 „против“ и 10 „въздържал се“ Народното събрание прие на първо четене проектозакона за бюджета на НЗОК за 2019 г. Дебатът по него продължи близо два часа, а критиките преобладаваха дори сред поддръжниците на документа, информира Zdrave.net.
Очаквано, най-сериозна критика от страна на опозицията бе отправена не към числата, а към текстовете в преходните и заключителни разпоредби на проекта, с които се променят редица основни здравни закони, както и още много други.
На финала на дебата министър Ананиев заяви, че е готов при дебата по време на второто четене на законопроекта в бюджетната комисия да отговори на всички въпроси по тези текстове „аргументирано, за да няма никакви съмнения за някакво задкулисие или приемане на текстове на тъмно“.

Зам.-министър Жени Начева: СТРЕМИМ СЕ ДА ПОЛУЧИМ БАЛАНС НА ИНТЕРЕСИТЕ НА ПАЦИЕНТИТЕ И НА МЕДИЦИНСКИТЕ ЕКИПИ
“Всички промени, които правим, са насочени към една единствена цел – какво получава пациентът срещу промените, които подготвяме. На този въпрос ако не си отговорим, няма да има смисъл да правим никакви промени в модела. Много е трудно да намерим правилния баланс – от една страна удовлетвореност на медицинския екип от достойния труд, който реализира, от друга страна пациентите да са по-доволни от това, което получават като услуга. Засега не сме променили крайния срок на финализиране на работата ни – очертава към края на декември месец, но както виждате дебатите са наистина изключително комплексни и на този етап все още продължават“. Това каза зам.-министърът на здравеопазването Жени Начева по време на конференцията “Иновации и добри практики в здравния сектор”, информира Zdrave.net
„Подготвяме промени в редица нормативни уредби чрез Закона за бюджета на касата. Считаме, че по този начин ръстът от средствата, който е близо 500 млн. лв., разпределен според нас балансирано в отделните направления на здравноосигурителните плащания, трябва да се изразходва доста по-ефективно, ефикасно и справедливо за пациентите. С предложенията за промени, които правим чрез Закона за бюджета на Касата в другите нормативни уредби, постигаме от една страна според нас баланс на здравноосигурителните плащания. Предвиждаме в медицинската част въвеждане на критерии и механизми за оценка на качеството на лечение. В тази връзка са ни предложенията, свързани с иновативни технологии, с нови медицински стандарти и правила за добра медицинска практика, фармакотерапевтични ръководства.”

45% ОТ ХОРАТА С АСТМА У НАС НЯМАТ ДОБЪР КОНТРОЛ НА ЗАБОЛЯВАНЕТО
„Астмата е хронична болест, която може да бъде контролирана със съвременните медикаменти, достъпни за българските пациенти, които са близо 9% от населението. В същото време обаче, близо 45% от астматиците у нас нямат добър контрол на заболяването“, заяви доц. д-р Ваня Юрукова, специалист по пневмология и фтизиатрия и заместник-изпълнителен директор на столичната Многопрофилна болница за активно лечение по белодробни болести „Св. София“. Тя участва в семинар за журналисти на тема „Да сведем до 0 астматичните пристъпи“, който се проведе в София. Събитието има за цел да повиши обществената информираност относно заболяването и животозастрашаващите пристъпи вследствие на лошия контрол на болестта.
Според доц. Юрукова смъртните случаи вследствие на астмата са сериозен проблем като повечето от тях са предотвратими ако има правилен терапевтичен подход. Като основни причини за това тя посочи подценяване хроничния характер на заболяването, непридържане към предписаното лечение, особено след отзвучаване на симптомите, както и прекомерната употреба на облекчаващ медикамент вместо поддържащото лечение.

НАД 150 МИЛИОНА ЕВРОПЕЙЦИ СТРАДАТ ОТ АЛЕРГИИ
Над от 150 млн. европейци страдат от хронични алергични заболявания. Това стана ясно при обявяване на Десета юбилейна кампания за диагностика и профилактика на кожните алергични заболявания. Тя ще се проведе в периода 12 – 14 ноември 2018 г., информира Clinica.bg.
Тази година кампанията е насочена към заболявания като атопичен дерматит, уртикария и контактен дерматит. Доц. Жана Казанджиева от Александровска болница, която завежда секция по дерматология към Българско дерматологично дружество посочи, че в България липсва тестуване покрито от НЗОК. Прогнозите са, че през 2025 г. половината от европейската популация ще има някакви алергични проблеми – бронхиална астма, алергичен конюктивит и алергичен ринит. Кожните проблеми засягат над 30% от активното население – става въпрос предимно за кожна екзема, атопичен дерматит и уртикария.
Положителните реакции при тестуване достигат до 40% – 50%. Д-р Казанджиева отбеляза, че атопичният дерматит трикратно е увеличил честотата си при децата до 30%, а при възрастните за период от няколко десетилетия от 2% вече става въпрос за 10%. Смята се, че към 2050 г. всяко второ дете в развитите страни ще се ражда с някакво предразположение към атопия. 5 млрд. евро годишно са загубите в ЕС по повод професионални алергични заболявания.