НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.08.2018)

ТЪРСЯТ ПАРИ ЗА ЗАПЛАТИ В ДОМОВЕТЕ ЗА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ

Ще се търсят пари за увеличаване на заплатите на заетите в домовете за хора с увреждания. Това изтъкна пред журналисти социалният министър Бисер Петков, който инспектира дневен център в Пловдив. Той обясни, че основният проблем, с който се сблъсква в центровете за рехабилитация и интеграция е текучеството на кадри. Причина за това пък е именно ниското заплащане, информира Clinica.bg.

Министър Петков разясни, че услугите, които са държавно делегирани дейности се финансират на базата на единни разходни стандарти. Предвидени са 230 млн. лв., които се насочват към общините, които предлагат социални услуги.

„Бихме искали завишаване на разходните стандарти от порядъка на 25-30%, особено за социалните услуги, които са 24-часова грижа в денонощието. Хората трябва да бъдат мотивирани да работят”, обясни министър Петков.

 

ИЗТИЧА СРОКЪТ ЗА СВОБОДНА ЗАМЯНА НА БЛОКИРАНИТЕ ЛЕКАРСТВЕНИ ПРОДУКТИ С ВАЛСАРТАН

Днес изтича срокът, в който по преценка на общопрактикуващите лекари в аптеките свободно могат да се заменят блокираните лекарствени продукти с валсартан и подходящи алтернативни лекарства, информира Zdrave.net. Над 160 000 пациенти у нас приемат блокираните лекарства. Освен при хипертония те се предписват при скорошен миокарден инфаркт и сърдечна недостатъчност.

От здравния портал припомнят, че преди две седмици Изпълнителната агенция по лекарства освободи от блокиране няколко партиди медикаменти, съдържащи валсартан. Притежателите на разрешение за употреба са успели да докажат документално пред ИАЛ, че за въпросните партиди е използван валсартан от алтернативен производител от Индия, което означава, че те не са засегнати от наличие на примеса N-нитрозодиметиламин (NDMA). Тези партиди лекарства съответстват на изискванията за качество, не представляват потенциална опасност за живота и здравето на населението и могат да останат на пазара, посочват от ИАЛ. Медикаментите, които бяха блокирани са на китайския производител Zhejiang Huahai Pharmaceutical Co. Ltd., заради съмнение за канцерогенен примес.

 

ЕМА СЕ ПРОИЗНЕСЕ ЗА РИСКА ОТ ДЪЛГОГОДИШНАТА УПОТРЕБА НА БЛОКИРАНИЯ ВАЛСАРТАН

Оценката за риска от приема на блокирания валсартан вече е готова. Хапчетата за кръвно с опасен примес, които бяха изтеглени, увеличават случаите на рак с един на всеки 5 000 души, ако се пият на макс всеки ден в продължение на 7 години. Това показва предварителната оценка на Европейската агенция по лекарствата (European Мedicines Аgency – EMА), информира Clinica.bg.

Според експертите рискът от развиването на рак е минимален и пациентите не трябва да се притесняват.

 

Адвокат Мария Петрова: ЛИПСВА РЕГУЛАЦИЯ ЗА ФЕТАЛНАТА МЕДИЦИНА

“България поддържа един много висок процент на оперативни раждания, което е притеснително. Изборът на екип е една много сбъркана процедура, която освен да замести ниското финансиране на Националната здравноосигурителна каса, не прави друго. От друга страна, липсата на норми, които да регулират феталната медицина е много сериозен проблем. Напоследък имаме много дела, при които точно поради липсата на стандарти и контрол от страна на държавата, се раждат деца с увреждания, които са били могли да бъдат пренатално диагностицирани, а част от тях и лекувани. Тези дела следва да покажат острата необходимост от действия на държавата в тази посока.Трябва да се мисли в перспектива, как да се избегне или намали рискът от това да се раждат деца с увреждания, а това минава през стандарт по фетална медицина и регулация на професионалната квалификация в тази сфера”, казва в интервю за Redmedia.bg д-р Мария Петрова, юрист по медицинско право. Коментарът на специалистката на починала родилка в Плевен вследствие на упойка преди планирано цезарово сечение.

 

ЗАТВОРИХА ВРЕМЕННО УНГ ОТДЕЛЕНИЕТО В ДОБРИЧ

УНГотделението в Добрич няма да приема пациенти до 15 септември т. г. , съобщи на БНР. Работещите двама лекари в клиниката излизат в отпуск, а останалият медицински персонал ще бъде преразпределен в други отделения. Подобна мярка не се предприема за първи път. От болницата уверяват, че след този период отделението ще функционира отново и няма да затваря врати за постоянно.