НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.07.2018)

АГЕНЦИЯТА ПО ЛЕКАРСТВАТА СПИРА 62 МЕДИКАМЕНТА ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА СЪРДЕЧНО-СЪДОВИ ЗАБОЛЯВАНИЯ

В Европейската агенция по лекарствата (ЕМА) и в националните компетентни органи на държавите членки на ЕС е получена информация за наличие на примес в активното вещество валсартан, което се използва в лекарства за сърдечносъдови заболявания.
Примесът N-нитрозодиметиламин се класифицира като вероятен канцероген, информира Zdrave.net, позовавайки се на Изпълнителната агенция по лекарствата.
Проучване на фирмата производител показва, че наличието на примеса е свързано с промени в производствения процес, въведени през 2012 г., като няма връзка с нарушения при спазването на правилата за добра производствена практика. Не е известно и да са засегнати други активни вещества на компанията, уточняват от ИАЛ.
Европейската и националните агенции работят съвместно, за да проучат степента на замърсяване при лекарствените продукти, съдържащи валсартан, и възможното им въздействие върху пациентите, които ги приемат. Допълнителна информация за това проучване ще бъде направена публично достояние, веднага след като бъде на разположение, уверяват от ИАЛ. Междувременно като предпазна мярка Агенцията блокира лекарствените продукти, съдържащи активното вещество валсартан у нас.

ОРГАНИЗАЦИИТЕ НА ХОРА С УВРЕЖДАНИЯ ПОИСКАХА БЪРЗО ПРИЕМАНЕ НА ТРИ ЗАКОНА Широк обществен дебат по трите законопроекта, касаещи хората с увреждания и приемането им в най-кратки срокове – за това настояват в становище национално представените организации на и за хора с увреждания. Става въпрос за Закона за хората с увреждания, Закона за социалните услуги и Закона за социалната и солидарна политика, съобщи Zdrave.net.
Според организациите е нужен комплексен подход при оценката и вида на степента на увреждане, ясно разпределение на функциите на държавни и общински органи при определянето  и контрола на политиката за хора с увреждания във всички сфери, както и справедливо разпределение на ограничения публичен финансов ресурс. Не на последно място те се обявяват за създаване на механизми за ефективно управление на процесите и приемане на критерии за оценка на резултатите.

АГЕНЦИЯ “МЕДИЦИНСКИ ОДИТ” ПРЕДВИЖДА 11 ПЛАНОВИ ПРОВЕРКИ
Две районни каси, няколко специализирани и една многопрофилна болница, дентални центрове и две застрахователни дружества ще бъдат проверявани от Изпълнителната агенция „Медицински одит“. Това става ясно от плана за проверките на агенцията в рамките на второто шестмесечие на тази година. Общо единайсет са обектите, запланувани за проверка, информира Zdrave.net.
ИАМО ще провери РЗОК в Плевен и РЗОК в Сливен, сочи планът за полугодието. В хода на проверката ще бъде проследено осигуряването на пакета от здравни дейности, гарантиран от бюджета на НЗОК, както и ще бъдат изискани и проверени договорите между СЗОК и изпълнителите на медицинска помощ.

СВЕТОВНАТА ЗДРАВНА ОРГАНИЗАЦИЯ ОТКРИ НОВ ОФИС В ГЪРЦИЯ
Световната здравна организация (СЗО) откри нов офис в Гърция. Целта е да се помогне на страната в осигуряването а достъпна здравна помощ за всеки. Офисът е 149 по ред за света и 30-ти за европейския регион, информира Clinica.bg.
“Създаването на новата структура заздравява усилията на държавата в осигуряването на универсално здравно покритие за всички граждани”, заяви здравният министър на Гърция д-р Андреас Хантос.
Осигуряването на достъп до медицински услуги за всички е основният приоритет на СЗО. Тази тема бе засегната и с българските здравни власти по време на посещението на генералния директор на организацията д-р Тедрос. Акханон.