НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.06.2019)

Министър Кирил Ананиев: СТИГНАХМЕ ДО ПЪЛНО ЕДИНОДУШИЕ С БЪЛГАРСКИЯ ЛЕКАРСКИ СЪЮЗ ПО ВЪПРОСА КОИ КЛИНИЧНИ ПЪТЕКИ ДА БЪДАТ УВЕЛИЧЕНИ

Цените на редица клинични пътеки не отразяват реалните разходи на лечебните заведения както по отношение на материалната част, така и по отношение на труда и медицинския персонал. Протестите от последните няколко месеца на медиците, неудовлетворени от заплащането на техния труд, който не е остойностен както трябва в цените на клиничните пътеки, ни дадоха основание да проведем много сериозни разговори с Българския лекарски съюз и да подготвим предложение за увеличаването им. Това каза министърът на здравеопазването Кирил Ананиев в отговор на въпроса на депутата от ГЕРБ д-р Александров кои дейности и с какъв ресурс ще се увеличат с анекса към НРД 2018, информира Zdrave.net.
“Постигнахме пълно единодушие с БЛС кои клинични пътеки да бъдат увеличени в рамките на финансов ресурс до 50 млн. лв. от резерва на НЗОК. Увеличението е при диагностиката и интензивното лечение новородени, в педиатрията и пулмологията”, изтъкна министър Ананиев.
Ще бъдат увеличени цените на120 клинични пътеки, стана ясно още от думите на министъра.

ДО ДВА МЕСЕЦА ЩЕ ЗАРАБОТИ ЕЛЕКТРОННАТА СИСТЕМА ЗА КОНТРОЛ НА РЕЕКСПОРТА НА ЛЕКАРСТВА
Работата по електронната система за проследяване на недостига лекарства върви към финал. Очаква се до два месеца да започне същинското подаване на данни от всички участници в търговската верига – от фармацевтите до производителите на медикаменти, включително НЗОК и МЗ, за движението и количествата на лекарствата, информира Clinica.bg
Същевременно МЗ продължава работата по е-търга за лекарства, който трябваше вече да функционира и отложи представянето на нов здравноосигурителен модел за есента. Това стана ясно по време на блиц контрола на здравния министър Кирил Ананиев на заседанието на парламентарната здравна комисия.
Системата за мониторинг на лекарствоснабдяването вече е тествана с повече от 10 млн. транзакции, представляващи различни доставки и продажби на лекарствени продукти. Заредени са и данните за потреблението от НЗОК и е генериран тестови списък с недостиг на медикаменти. Разработен и е автоматизиран интерфейс, който може да работи в реално време.
„След успешното му тестване, предстои обявяването на събирането на данни до 10 дни считано от днес. След публичното обявяване на интерфейса се очаква преходен период, докато започне същинското подаване на данни”, обясни здравният министър. До два месеца се очаква системата да започне да функционира и аптекарите и дистрибуторите всеки ден ще трябва да отчитат какво са продали и получили като лекарства с рецепта от позитивния списък, за да е ясно дали има недостиг на медикаменти. Ще бъдат въведени и ясни критериите за недостиг на лекарство. Ако се установи, че наличностите в България от даден продукт са по-малко от 65% от необходимите количества за месец, изчислени въз основа на средномесечното потребление за предходните 6 месеца, той няма да бъде разрешено за износ. Тогава медикаментът ще стане част от забранителния списък, който ще се обновява веднъж месечно.

МИНИСТЕРСТВОТО НА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО ОРГАНИЗИРА НАЦИОНАЛНА КАМПАНИЯ ПО ДОНОРСТВО
Национална кампания по донорството „Да! За живот“ стартира Министерството на здравеопазването. Това обяви министър Кирил Ананиев по време на днешното изслушване в парламента относно текущо състояние, проблеми и перспективи на трансплантационната дейност в България, информира Zdrave.net.
Министърът цитира данни от регистрите на Изпълнителна агенция „Медицински надзор“ показват, че от 2004 г. до сега са направени общо 485 трансплантации на бъбрек, 149 трансплантации на черен дроб, 58 трансплантации на сърце. По данни на ИАМН, от началото на 2005 г. до края на 2018 г. са извършени 255 алогенни и 877 автоложни трансплантации на стволови клетки. През 2018 г. броят на трупните реализирани донори в България е 16, което представлява 2,28 донори на един милион население. Държавите, които подобно на българската страна също се характеризират със сравнително ниско ниво на донорство, са Румъния, Кипър и Гърция. „Основните причини за нереализираните донори са отказът от страна на близките на донора да се предоставят органи на починалия и наличието на медицински контраиндикации“, каза министър Ананиев.
Чрез карта, отпечатана от Министерството на здравеопазването, всеки може да изрази своето съгласие да бъде донор при настъпване на мозъчна смърт. „Тази карта няма юридическа стойност. Тя ще послужи най-вече на близките и на семейството на човек, ако изпадне в ситуация на мозъчна смърт, неговите роднини и близки да вземат мотивирано решение съобразно изразената приживе воля. Картата ще бъде разпределена в здравната система и всеки български гражданин може да я получи и да я носи заедно с личните си документи“, каза министърът. Кампанията е част от мерките, заложени в Национална програма за насърчаване на донорството и подпомагане на трансплантацията в Република България (2019 – 2023 г.), изготвена от Министерството на здравеопазването.

ОСИГУРИХА ФИНАНСИРАНЕ ПО ПРОЕКТА ЗА БЕЗПЛАТНИ ПРОТИВОГРИПНИ ВАКСИНИ ЗА ХОРА НАД 65-ГОДИШНА ВЪЗРАСТ
Възрастните хора над 65 години ще могат бъдат имунизирани срещу грип безплатно от личните лекари. Решението е окончателно, каза за Clinica.bg д-р Гергана Николова, член на УС на БЛС. Осигурено е и финансиране по проект на Министерство на здравеопазването. Целта е компаниите да имат време и възможност да осигурят ваксините, обясни лекарката.
Идеята е залегнала в Национална програма за профилактика на сезонен грип. Мярката е вследствие на препоръките на Европейския съвет от 2009 г. за достигане на над 75% имунизационен обхват срещу заболяването. Обхватът на програмата е 4 години и е на обща стойност 10 млн. лв. Ще бъдат обхванати над 1.4 млн. души.
„Сега договаряме количеството на ваксините. Още от тази есен, вероятно от октомври, ще започне изпълнението на програмата”, поясни д-р Николова. По думите ѝ на лекарите ще се заплаща символична сума от 3-4 лева за прегледа и имунизацията. „Важното е, че възрастните хора ще бъдат защитени, ще има по-малко усложнения, по-малко пневмонии и по-ниска смъртност”, подчерта лекарката. Тя съобщи, че медиците настояват да се разшири обхвата на рисковите групи, като в тях трябва да влизат освен децата и възрастните, още и медицинските специалисти, журналистите, военните и други професии, които работят с много хора. Те лесно могат да се заразят от грип, затова е добре също да бъдат имунизирани, смята д-р Николова. Засега обаче безплатна ваксина ще има само за възрастните над 65, което е крачка напред.

РЕГИСТРИРАНИ СА 70 СЛУЧАЯ НА ЛАЙМСКА БОЛЕСТ И 30 СЛУЧАЯ НА МАРСИЛСКА ТРЕСКА
„При ухапване от кърлеж препоръчваме да се търси лекарска помощ, особено когато става дума за деца или когато кърлежът е влязъл надълбоко в кожата на човека. Важното е да се махне колкото е възможно по-бързо и то трябва да се махне цялото му тяло, защото всяко нарушаване на целостта му крие рискове“. Това подчерта пред БНР д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор, по повод нарастващата опасност от кърлежи въпреки обработката на тревните площи.
„Заради климатичните условия кърлежите са наистина повече през тази година, обработките не са ефективни заради всекидневните валежи“, обясни специалистът.
В предаването „Преди всички“ д-р Кунчев каза, че до момента са регистрирани около 70 случая на лаймска болест и около 30 случая на марсилска треска вследствие на ухапване от кърлежи.
Д-р Ангел Кунчев препоръча при излизане в природата или при по-продължителен престой в тревни площи да се използват репеленти или да се носят дрехи с дълги ръкави и крачоли, защото така кърлежът не може да се впие в кожата. „Добре е да се огледа тялото след прибиране от престой навън“, препоръча д-р Кунчев.
Здравният инспектор съобщи, че продължава циркулацията на вируса на морбили в страната, но че 2/3 от районите все още не са засегнати. „Темпът не е висок. Епидемичният процес се развива засега в Кюстендил и в София“, уточни специалистът.

НАД 250 000 ДВОЙКИ У НАС ИМАТ РЕПРОДУКТИВНИ ПРОБЛЕМИ
Повече от 250 хиляди двойки у нас и около една на всеки 5 двойки по света, които искат да имат деца, изпитват затруднения в зачеването. В 1/3 от случаите проблемът във фертилността е при жената, в 1/3 – при мъжа, а в 1/3 от случаите причина за липсата на дете се крие и в двамата. На фона на влошаващите се демографски показатели в България, а и в Европа, проблемът е изключително важен и обществено значим, информира Redmedia.bg.
Центърът за асистирана репродукция в Аджибадем Сити Клиник Болница Токуда организира безплатни консултации по случай Деня на репродуктивното здраве – 10 юни, съобщиха от лечебното заведение. Така болницата се включва в ежегодното събитие за информираност и подпомагане на двойките с репродуктивни проблеми, организирано от Сдружение „Зачатие“.

ВЪВ ВАРНА ШЕ СЕ ПРОВЕДЕ XVIII ФЕСТИВАЛ НА ЧЕРВЕНОСКРЪСТКИ И ЗДРАВНИ ФИЛМИ
От 13 до 17 юни 2019 г. във Фестивалния и конгресен център – Варна ще се проведе XVIII фестивал на червенокръстки и здравни филми. Форумът ще мине под патронажа на вицепрезидента на Република България г-жа Илияна Йотова, негов художествен директор е проф. Божидар Манов. Всеки ден известни журналисти и културни дейци ще разговарят по актуални теми в дискусионните форуми „Агресия-Хуманност-Кино”, съобщиха от Българския Червен кръст.
Организаторите на Фестивала са БЧК и Медицински университет – Варна. На 7 юни от 11:00 часа в малкия Арт салон на Радио Варна те ще изнесат подробности за програмата, която започва с прожекцията на най-новия филм на Вим Вендерс „Папа Франциск: човек на думата си”. Ще станат ясни имената на специалистите на журито на фестивала и специалните събития, които ще съпътстват форума.