НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.06.2018)

ЛЕКАРИ ПРИЗОВАВАТ РОДИТЕЛИТЕ ДА ВАКСИНИРАТ ДЕЦАТА СИ СРЕЩУ РОТАВИРУСНИ ИНФЕКЦИИ
Лекари призовават родителите да ваксинират децата си срещу ротавирусни инфекции. Имунизацията осигурява почти 90% защита от стомашно-чревни заболявания, съобщи проф. Боряна Слънчева, национален консултант по неонатология.

Ротавирусите атакуват най-често бебета до една годинка. По данни на Националния център по заразни и паразитни болести, у нас 40% от децата до пет години са боледували от ротавирусна инфекция. Последиците очерта проф. Боряна Слънчева:

“Протича много тежко, най-вече за децата под 2-годишна възраст. Възстановяването е изключително трудно. Правят една вторична лактозна непоносимост към много храни. На такова дете растежът категорично изостава”.

У нас ротавирусните ваксини са пожелателни, но се заплащат от държавата чрез национална програма.

 

От НЗОК успокояват: ИНФОРМАЦИЯТА В ПАЦИЕНТСКИТЕ ДОСИЕТА Е НАПЪЛНО ЗАЩИТЕНА ПРИ ПОЛЗВАНЕ НА ПИК

Съдържащата се в пациентските досиета информация е напълно защитена, когато достъпът до тях се осъществява с персонален идентификационен код (ПИК) на НАП. Това заявиха от НЗОК след среща с представители на Националната агенция за приходите (НАП) и пациентски организации, информира Zdrave.net.

Механизмът за издаване на ПИК в максимална степен изключва възможността той да бъде получаван от друг човек, тъй като кодът се предоставя лично срещу лична карта, в запечатан плик. Гражданинът подписва и декларация, в която се съгласява с условието да не предоставя своя ПИК на трети лица и се задължава да изтърпи всички законоустановени последици от нарушаването на това изискване.

„Близо 400 000 души имат ПИК, докато с УИН кода, издаван от Касата, могат да влизат около 80 000 души“, обясни пред журналисти инж. Александър Огнянов, директор на дирекция „Информационни процеси и сигурност на информацията“.

По думите му политиката на НЗОК се стреми да се придържа към базовите приоритети на правителството, сред които е електронното управление. Целта е да се постигне единна схема за идентификация, т.е. всеки да може с един код да получава електронна услуга от която и да е институция.

 

ЕДНА БЪЛГАРИЯ Е ПОГУБЕНА ОТ АБОРТИ
Абортите, извършени от 1954 година насам в България, се равняват на 6,5 милиона, което е приблизително настоящото население в България. Данните бяха изнесени на форум, посветен на репродуктивното здраве, организиран от КНСБ, информира Zdrave.net.
Според официалната статистика през 2016 г. извършените аборти у нас са над 26 000 на фона на около 65 000 живородени бебета. Изпълнителният директор на Първа САГБАЛ „Света София“ д-р Гергана Коларова обаче посочи, че на практика техният брой е поне два пъти по-голям. Причината за това е, че много от абортите се осъществяват в частни кабинети, където отчетността в края на годината за извършените манипулации към РЗИ не е коректна, защото бременността не е прекъсната по традиционния хирургичен метод, разясни специалистът. Тя припомни и че от години у нас е позволен и медикаментозният аборт, който най-вероятно също не влиза в официалната статистика. Какво се оказва – че ние грубо казано сме унищожили една България“, заяви тя.

 

 От Министерство на здравеопазването предупреждават: ДОМАШНИТЕ ЖЕЛЕТА ЗА ИГРА МОГАТ ДА БЪДАТ ОПАСНИ ЗА ЗДРАВЕТО

Във връзка с информация, разпространявана в социалните мрежи, включително и публикувани клипове на деца, които сами приготвят желета за игра с течни сапуни, лепила, козметични продукти, бои и оцветители, средства за борба с вредни насекоми и др., Министерството на здравеопазването счита, че подобни практики могат да създадат предпоставка за негативно въздействие върху индивидуалното здраве, информираха от МЗ.

Според експертите на ведомството продуктите, които се пускат на пазара, са безопасни само при очакваната им употребата съгласно указанията, дадени от производителя. Продукти, които се изготвят в домашни условия при смесване на различни вещества, не могат да бъдат считани за безопасни. От МЗ препоръчват всички закупени продукти, съдържащи химични вещества и смеси, да бъдат употребявани при спазване на всички изисквания за безопасност, посочени на етикетите им. Експертите припомнят, че преди да употребяват даден продукт потребителите би следвало да се запознаят с предупреждения за опасност и препоръките за безопасност на производителите.

ПАРЛАМЕНТЪТ ЩЕ РАТИФИЦИРА СПОРАЗУМЕНИЕТО ЗА МНОГОНАЦИОНАЛНО МЕДИЦИНСКО ФОРМИРОВАНИЕ
Правителството предлага на Народното събрание да ратифицира подписаното от 15 държави от Европейския съюз, включително България, Програмно споразумение за многонационално модулно медицинско формирование. Към документа са се присъединили също Австрия, Белгия, Кипър, Чехия, Финландия, Германия, Гърция, Унгария, Италия, Холандия, Румъния, Словения, Испания и Швеция, както и Европейската агенция по отбрана, информира Zdrave.net., позовавайки се на съобщение на правителствената пресслужба.

Споразумението е част от инициативата на ЕС „Обединяване и споделяне“. Целта на проекта е да бъдат смекчени критичните военномедицински дефицити в държавите членки. Концепцията за многонационална медицинска поддръжка позволява дори и на страни с относително ограничени ресурси в тази сфера да участват в модулни медицински формирования чрез обединяване и споделяне на способности и по този начин да допринасят за предоставянето на възможно най-добрата медицинска помощ по време на мисии или операции в рамките на Общата политика за сигурност и отбрана на Европейския съюз. От българска страна в проекта участва Военномедицинска академия, уточняват от Министерския съвет. 

 

РОДИТЕЛИ НА ДЕЦА С УВРЕЖДАНИЯ ПРОТЕСТИРАХА В ДОБРИЧ

Родители на деца с увреждания от Добрич за пореден път излязоха на протест. Те настояха за подобряване на системата за институционална подкрепа и грижи, съобщи Dariknews.bg.

Родителите разпънаха палатка в градинката пред Общината, а плановете им са тя да остане там до решаване на най-наболелите проблеми. Преди дни, на 1 юни  майки на деца с увреждания разпънаха палатки пред Народното събрание с настояване да започнат реални проблеми по техните искания. Родителите се надяват да се стигне до гласуване на Закон за личната помощ, който да е съобразен с европейските норми и Конвенцията на ООН.

Родителите на деца с увреждания да могат сами да избират асистентите им – това е едно от предложенията на омбудсмана Мая Манолова, залегнали в изготвения от екипа ѝ проект на Закон за личната помощ, информира БНР. Манолова обсъди основните моменти от него с родителите на деца с увреждания от палатковия лагер пред парламента. В законопроекта Манолова предлага още осигуряването на лични асистенти занапред да не зависи от проектни финансирания.

ПАЦИЕНТСКИ ОРГАНИЗАЦИИ “ЗАЕДНО С ТЕБ” СТАРТИРАТ НАЦИОНАЛНА ПРОФИЛАКТИЧНА КАМПАНИЯ
Пациентски организации “Заедно с теб” стартират Национална кампания “Информацията е здраве 2018” в българските градове за повишаване на информираността на пациентите относно техните права и запазване на здравето с профилактични прегледи, информира Zdrave.net.
Първият форум ще се състои в Смолян, на 7 юни, и е озаглавен „Да попитаме за Фонда за лечение за деца, за профилактика на диабета и хипертонията, очните заболявания, медицинските изделия, за клиничната хомеопатия, за правата на пациентите“.
Гражданите на Смолян и областта ще имат възможност да измерят безплатно кръвното си налягане и кръвната захар, да направят безплатна консултация с ендокринолог, кардиолог, офталмолог, да се посъветват с хомеопат, да получат информация за консултации, свързани със здравето, съобщиха още от пациентските организации.