НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.03.2019)

БЛИЗО 23 000 АБОРТА СА НАПРАВЕНИ У НАС ПРЕЗ 2018 Г.

22 862 аборта са извършени през 2018 г., показват данните на Националния център за обществено здраве и анализи (НЦОЗА). От тях почти половината – 11 225 са на жени във възрастовата група 30+. Абортите на жени на възраст между 20 и 29 години са 9 471, информира Zdrave.net.
Спонтанните аборти са 7101, като най-много те са в София (1666) и Пловдив (1226). По отношение на възрастта най-много спонтанни аборти са направени от жени на възраст 30+ (3740), следвани от тези между 20 и 29 години (2561). Абортите по медицински показатели са общо 1737, като най-много те са в София (720), Сливен (171) и Варна (139).
14 024 са извършените законни аборти по желание в страната, а 6462 са направени от жени на възраст 30+.  Най-много от тях са извършени в София (1540), Бургас(1345), Добрич (1156), Пазарджик (985), Пловдив (984), Стара Загора (904). В морската столица Варна те са 676.
Момичета под 15-годишна възраст са направили 120 аборта, от които 31 са по желание. Момичетата между 15 и 19 години са направили 2046 аборта, от които повече от половината (1184) са по желание.

ОБУЧАВАТ СПЕШНИТЕ МЕДИЦИ ЗА ОКАЗВАНЕ НА СПЕШНА ПОМОЩ НА ДЕЦА СЪС СПЕЦИАЛНИ ПОТРЕБНОСТИ, ПРИ МАСОВИ БЕДСТВИЯ И АВАРИИ
Министерството на здравеопазването обяви обществена поръчка за организация и провеждане на курсове за обучение на персонала от центровете за спешна медицинска помощ и спешните отделения. Предвидени са теоретични и практически обучения за оказване на спешна помощ на деца със специални потребности, в случаи на детско насилие, изоставяне на новородено. Предвидено е обучение и за действия на персонала в случаи на домашно насилие, сексуално насилие и насилие над възрастни хора, информира Zdrave.net.
Други специфични ситуации, подлежащи на медицински контрол, които са включени в обучителните курсове са пациенти със затлъстяване, действия при наличие на смърт при пристигане на място, прекратяване на усилията на реанимацията, инфекциозен контрол, работа при експозиция на патогени, действия при излагане на вредни въздействия на служителите на спешна помощ.
Предвидено е обучение за действия по протоколи, медицински триаж, при масови бедствия и аварии.
Обществената поръчка обхваща минимум 6 892 души. Общата й стойност е 717 592, 55 лв. без ДДС.

ЗДРАВНОТО МИНИСТЕРСТВО ЩЕ ЗАПЛАЩА ТРАНСПЛАНТАЦИЯТА НА ХЕМОПОЕТИЧНИ КЛЕТКИ ЗА ПОВЕЧЕ ЗАБОЛЯВАНИЯ
Трансплантацията на хемопоетични стволови клетки при още няколко заболявания ще бъдат заплатени от Министерство на здравеопазването. Това предвижда проект за промени в Наредба 21 от 2007 г. на ведомството, информира Clinica.bg.
Освен това текстовете предвиждат средствата, които се отчитат от лечебните заведения, в разходите за дейности по трансплантация, да включват и разходите за труд. Става въпрос за сърповидно-клетъчни нарушения, пурпура и други хеморагични състояния (качествени дефекти на тромбоцитите), функционални нарушения на полиморфво-ядрените неутрофили, други нарушения на белите кръвни клетки (генетични аномалии на левкоцитите), комбинирани имунодефицитни състояния, имунодефицит, свързан със значителни дефекти.
Според МЗ наредбата не е изменяна повече от 10 години и не отчита развитието на медицината по отношение на възможностите за лечение на заболявания чрез трансплантация на хемопоетични стволови клетки. Целта на промените е да се осигури достъп на пациентите до лечение, заплащано от държавния бюджет.

Д-р Даниела Дариткова за забраната на наргилета: ЩЕ ПОДКРЕПЯ ВСЯКО РЕШЕНИЕ СРЕЩУ ВРЕДНИТЕ ПРИВИЧКИ
„Всяка мярка трябва да се предприема тогава, когато предходната е реализирана в пълен обем. Аз имам сериозни притеснения по отношение на това как се спазва забраната за пушене в България. Смятам, че тук усилията на изпълнителната власт не са реализирани в пълен обем“. Това коментира пред БНР д-р Даниела Дариткова от ГЕРБ, председател на Комисията по здравеопазването в 44-то НС, която единодушно прие законовите поправки, с които се забранява на деца да пушат наргиле в заведенията.
„Трябва да сме сигурни, че нашите колеги от „Обединени патриоти“ са „изпушили лулата на мира помежду си“, защото именно тяхно беше предходното предложение за връщане на разделението за пушачи и непушачи. Сега с този законопроект аз разчитам, че те са осъзнали, че инвестицията в здравето на нацията си заслужава. Ще подкрепя всяко решение, което ограничава вредните привички“, каза д-р Дариткова в предаването “Преди всички”.
„Променихме акцизите на електронните цигари. Дали те ще се забранят или не – ще се коментира, след като се внесат конкретните предложения от Министерството на здравеопазването и се видят всички становища. Идеята за забрана на пушенето е – когато човек е решил да вреди на себе си, да не вреди на околните. Когато забраняваме да се пуши в затворени помещения, това касае здравето на околните, които са пасивни пушачи и за тях вредата е не по-малка, В този аспект трябва да са разсъжденията“, каза Дариткова.

ЗО СТОЛИЧНИ ЛИНЕЙКИ СА ОБОРУДВАНИ С УСТРОЙСТВА ЗА ЗЕЛЕНА ВЪЛНА
Линейките на Спешна помощ в София вече се движат по-бързо, независимо от натовареното движение и трафика по столичните улици и булеварди, съобщи Stolica.bg. От Столична община са се постарали максимално на елиминират фактора “задръстване”, за да се отваря трасе на линейките и за по-кратко време да достигат до пациентите. Това обясни инж. Димитър Петров, директор на дирекция “Анализ и управление на трафика” на Столична община.
30 от линейките са оборудвани със специални устройства, с които могат да превключат светофарите на зелена светлина. В момента, в който автомобилът пусне сирените и светлините, и влезе в специален режим на движение, устройството се задейства автоматично и сигнализира в звеното за анализ и управление на трафика на Столична община.
Част от бордовото оборудване е закупено от Столична община, а другата – от ЦСМП-София.
Над 200 светлинни уредби на възлови кръстовища в столицата се наблюдават, а за трафика следят 230 камери. Всичко и изцяло автоматизирано, а намеса се налага само, когато се включи алармата.

ВЪВ ВАРНА СТАРТИРА СЕМИНАР ЗА ДЕЙСТВИЯ ПРИ БЕДСТВИЯ И КРИЗИ
Семинар на тема „Организация и управление при бедствия и кризи с голям брой пострадали“ стартира вчера в МУ-Варна. Той е предназначен за стажант-лекарите от академичната 2018/2019 година и ще продължи до 8 март включително, информира Zdrave.net. Лектори и експерти от страната и чужбина ще обсъдят с участниците актуални теми, свързани с проблемите и възможностите на медицинското осигуряване на населението при бедствени ситуации и кризи с голям брой пострадали.
Участие в модула взимат и представители на военноморските сили, полицията и пожарната безопасност, както и общинската администрация. Тема на дискусии са и възможностите за правилна координация между институциите в случаи на бедствия и аварии, както и терористични атаки.
През първия ден на модула бяха изнесени лекции от удостоения с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на МУ-Варна, проф. д-р Раед Арафат, който е един от най-изтъкнатите експерти по природни бедствия, масови поражения и контратероризъм в Научния отдел на НАТО, ЕС И СЗО, както и от изтъкнати специалисти от Интернационалния институт по контратероризъм в Херцлия, Израел. През следващите дни ще се проведат теоретични и практически занятия на различна тематика, свързана с природни бедствия, масови безредици и терористични атаки. В края на обучителния модул всички стажант- лекари ще получат сертификат за участие.

Доц. д-р Румен Бостанджиев: СОЦИАЛНАТА И ЕМОЦИОНАЛНАТА КОМПЕТЕНТНОСТ НА МЛАДИТЕ ХОРА ТРЯБВА ДА СЕ РАЗВИВА И В ИЗВЪНУЧИЛИЩНИ ФОРМИ
“Под сексуалното образование днес се има предвид всякакви дейности, които подготвят младите хора за техния бъдещ личен живот, за ролята им на родители и за ролята им на членове на семейство, т.е. сексуалността присъства, но целта е младите да се подготвят за това как да изграждат здрава семейна общност, в която взаимно да се подпомагат и да създават и изграждат пълноценно поколение.” Това изтъкна доц. д-р Румен Бостанджиев, сексолог и психотерапевт, който беше специален гост в предаването „Нашият ден“ на програма “Христо Ботев” на БНР.
Специалистът изтъкна, че темата за сексуалната култура присъства в учебните програми като част от съдържанието по различни учебни предмети и че този начин на поднасяне на важна информация е утвърден в много развити страни още от началото на 90-те години на XX век. “Днес идеята за сексуалното образование в световен план е социалната и емоционална компетентност на младите хора – възможността младите хора да разбират своите емоции, да могат да ги регулират, да са чувствителни към преживяванията на другите, да изграждат пълноценни отношения с тях, включително да имат умения и способности, нагласи и ценности за това да се справят с конфликтите, без да използват насилие”, изтъкна д-р Бостанджиев. Според него обаче е нужно развитието на социалната и емоционална компетентност на младите хора да се осъществява и в извънучилищни форми.

ДЕТСКИТЕ ГРАДИНИ ВЪВ ВАРНА ЗАМЕНИХА ПЛАСТМАСОВИТЕ ЧАШИ С МЕТАЛНИ
Всички детски градини на територията на община Варна предприеха голяма крачка към опазването на околната среда – в началото на месеца пластмасовите чашки за еднократна употреба в детските заведения бяха заменени с метални. Промяната носи не само екологични, но и икономически предимства, информира БНР. По данни на екоорганизацията „Обществен център за околна среда и устойчиво развитие“ годишно една средно голяма детска градина харчи около 5000 лева за чаши.
От три години насам във варненската детска градина „Мечо Пух“ пластмасовите чашки за еднократна употреба не се използват. Всяко дете с лекота разпознава чашката си, която е обозначена с различна картинка. Инициативата е на Сабина Максимова, чиято дъщеря посещава учебното заведение. Сабина, която днес е координатор на кампанията Мисия „Аз избирам чаша за многократна употреба“ разказва, че идеята ѝ е била породена от огромното разхищение на пластмасов материал, което в немалко детски градини в страната и днес продължава да е ежедневие.
В рамките на година и половина 19 детски градини от градовете София, Благоевград, Пазарджик, Търговище, Елин Пелин, Перник и Чепеларе са подкрепили екологичната кампания и са заменили пластмасовите чаши с иноксови, разказва Илиян Илиев от Обществения център за околна среда и устойчиво развитие.
„По този начин те до момента са успели да спестят 2 млн. броя пластмасови чаши и 60 000 лева на обществото, които щяха да отидат за закупуването на тези чаши. Спестявайки тези чаши, ние спестяваме изхвърлянето на 7 тона нерециклируема пластмаса на сметището“.
Въпросът за преминаването към чашки за многократна употреба в детските градини в София е бил поставен на дневен ред още преди година, обясни Мария Минчева – директор на образователната дирекция към Столичната община. По думите ѝ в повечето столични градини вече се използват иноксови чаши. Тя обаче изтъкна, че на този етап няма законова регламентация, която да ограничи употребата на пластмасови чаши. По думите ѝ контролът се извършва от РЗИ и ако те издадат такива указания, тогава директорите ще спрат използването на тези чаши.