НОВИНИ ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО (06.02.2019)

ВЗИМАТ СПЕШНИ МЕРКИ ЗА ПОДОБРЯВАНЕ НА МАТЕРИАЛНАТА БАЗАТА НА СТРУКТУРИТЕ, ОКАЗВАЩИ ПСИХИАТРИЧНА ПОМОЩ
„Днес представих пред членовете на правителството доклад за състоянието на психиатричната помощ у нас и разчет за необходимите средства за ремонт и оборудване на 12-те държавни психиатрични болници, 12-те центрове за психично здраве и 22 психиатрични отделения, разкрити към лечебни заведения за болнична помощ. Анализът показва, че над 50% от структурите за оказване на психиатрична помощ са в критично състояние. Имам подкрепата на правителството спешно да бъдат предприети мерки за подобряване на техническото им състояние“. Това посочи министър Кирил Ананиев пред журналисти след днешното заседание на Министерския съвет, информираха от пресцентъра на МЗ.
Ананиев обясни, че Министерството на здравеопазването приоритетно ще работи по обявяването на обществените поръчки за ремонти и оборудване на психиатричните структури, като за целта ще бъдат необходими над 10 млн. лв. Успоредно с това министерството ще подготви Проект на Решение на Министерски съвет, с който да бъде отпуснат необходимият финансов ресурс.
Министър Ананиев уточни, че в МЗ е създадена работна група, която има за задача да направи преглед на сградите, собственост на министерството, и да предложи варианти за управлението им. „Паралелно с това, позовавайки се на добрите европейски практики и отправените препоръки, работим по визията как точно трябва да изглежда и да функционира психиатричната помощ в страната, така че да е в услуга на хората, нуждаещи се от адекватно медицинско обслужване“, посочи Ананиев.

МЕДИЦИНСКИ УНИВЕРСИТЕТ – ВАРНА ОТВАРЯ ВРАТИ ЗА КАНДИДАТ-СТУДЕНТИТЕ
Медицински университет “Проф. д-р Параскев Стоянов” – Варна отваря врати за кандидат-студенти и техните родители. Всички, които се интересуват от обучението в университета могат да го посетят на 22 и 23 март 2019 г., информира Clinica.bg.
През тези дни четирите факултета към университета – “Медицина”, “Дентална медицина”, “Фармация” и “Обществено здравеопазване”, както и Медицинският колеж ще осигурят достъп на желаещите да разгледат учебните бази на МУ-Варна.
По време на събитието родители и кандидат-студенти ще имат възможност да се срещнат с представители на университета, които ще отговорят на запитвания и
ще консултират при избора на специалност.
В програмата е предвидена и демонстрации на живо на 3D анатомия на човека, 3D холограми на органи, виртуална микроскопия. Посетителите ще могат да разгледат и е най-богатата в страната музейна сбирка по анатомия и да видят симулационен софтуер за физиологични експерименти и изследвания. В МУ-Варна ще бъде направена и демонстрация на дигиталните 3D технологии в денталната медицина. Кандидат-студентите ще имат възможността и да проведат микроскопски наблюдения
и лабораторни експерименти. Те включват наблюдение на кръвни клетки и живи растителни обекти; определяне на кръвни групи; техника за снемане на отпечатъци, използвана в съдебната медицина и криминологията; измерване на нивата на глюкоза и холестерол в кръвта; тестове за наркотични вещества; изолиране на ДНК; приготвяне на различни лекарствени форми и др.
Зрелостниците ще получат и указания за кандидатстудентския изпит по химия и ще могат да наблюдават електронно обучение във виртуална класна стая. Предвидени са и срещи са с курсисти от различни специалности, които ще разкажат за студентския живот.

МЕДИЦИТЕ В МБАЛ – КОЗЛОДУЙ ПРОДЪЛЖАВАТ С ИСКАНИЯТА СИ ЗА ПО-ВИСОКИ ЗАПЛАТИ
Медицинските сестри и целият екип на общинската болница в Козлодуй са категорични, че и след срещата с министъра на здравеопазването Кирил Ананиев те няма да подпишат новите си трудови договори. Екипът на лечебното заведение не е съгласен с минималните заплати, които се предлагат, а иска достойно заплащане за своя висококвалифициран труд, информира Zdrave. net като се позовава на Dariknews.bg.
Засега обаче те продължават да работят в болницата и дават срок от един месец, в който искат да усетят, че реално се работи по въпроса за повишаване на заплатите им. Увеличението се очаква да дойде от промяна във финансите, които отпуска Община Козлодуй за болницата.

2000 АПТЕКИ У НАС СА ГОТОВИ ЗА ВЕРИФИКАЦИЯТА
15 млн. опаковки на медикаменти вече са представени в българския хъб за верификация на лекарствата, а 2000 аптеки са готови да се свържат с него на 9 февруари, когато влиза в сила Европейската директива за верификация в целия Европейски съюз, информира Zdrave. net В България в момента функционират 3600 аптеки, като 2400 от тях имат договор с НЗОК. В абсолютна готовност са и производителите, и търговците на едро. Това каза на пресконференция днес председателят на Българската организация по верификация на лекарствата (БОВЛ) и директор на Асоциацията на научноизследователските фармацевтични производители в България (ARPharM) Деян Денев.
По думите му производителите на фалшиви лекарства залагат най-много на опаковката и затова пациентът няма как да разбере дали опаковката на едно лекарство е истинска или не. С верификацията това вече няма да може да се случва, посочи той. „Дигитализацията е глобален и неизбежен тренд и лекарствата са неизбежна част от този процес. Те са на огромна стойност, а твърде лесно се фалшифицират“, подчерта необходимостта от въвеждането на системата водещият консултант в проекта за сериализация и верификация в Европа Иън Хейнс.

КООПЕРАЦИЯТА НА СЛЕПИТЕ ВЛИЗА СТАНА ЧЛЕН НА НАЦИОНАЛНИЯ СЪВЕТ НА ХОРАТА С УВРЕЖДАНИЯ
Националната потребителна кооперация на слепите в България вече е официален член на Националния съвет за хората с увреждания към МС. Това реши Министерският съвет като призна организацията за национално представителна, Тя ще се ползва с тези права за срок от три години, считано от 18 февруари, информира Zdrave. net.
Организацията има изцяло социален характер. Тя съдейства за благосъстоянието и задоволяване интересите и потребностите на своите членове във връзка с тяхната интеграция и социализация в обществото. Дейностите на кооперацията
са насочени към материално стимулиране, подпомагане в натура. Фокус са и социални услуги, специални грижи за самотните, лежащо болните, младите хора и семействата, както и осигуряване на правна, методическа, техническа помощ и др.